Ανάλογα με το πώς διοργανώνουμε την σεζόν μας, το φθινόπωρο μπορεί να είναι μια εποχή, που προπονούμαστε ήπια, παίρνοντας μέρος σε αναβάσεις και μπρεβέ και κάνοντας βόλτες με φίλους. Από την άλλη, μπορεί να είναι μια εποχή που χάνουμε το  κίνητρό μας και η προπόνηση μας ατονεί, λόγου του άστατου καιρού.

Στην τελευταία περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος είναι να χάσουμε πολύ έδαφος στην προπόνηση μας μέχρι την άνοιξη.

Φυσικά, είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε ένα καλοκαιρινό διάλλειμα, στο τέλος της σεζόν. Οι περισσότεροι αθλητές επωφελούνται από ένα δεκαπενθήμερο αποχής, αλλά είναι σημαντικό να ακούμε το σώμα μας.

Μέχρι το τέλος του διαλλείματος μας, θα πρέπει να έχουμε μεγαλύτερο κίνητρο να ξεκινήσουμε ξανά το ποδήλατο.

Αν αυτό (για κάποιο ακαθόριστο λόγο) δεν μας συμβαίνει, μπορούμε να δοκιμάσουμε μερικές «ενθαρρυντικές» ιδέες

1. Παραμένουμε υγιείς

Το φθινόπωρο είναι η εποχή των ιώσεων και των κρυολογημάτων. Αν είμαστε άτυχοι και έχουμε αρρωστήσει, δίνουμε χρόνο στο σώμα μας να αναρρώσει σωστά. Δεν έχει νόημα να βγαίνουμε για προπόνηση, γιατί πολύ απλά καθυστερούμε την ανάρρωση μας.

Αν όμως είμαστε υγιείς, θα θέλουμε να παραμείνουμε υγιείς. Το ποδήλατο και η έκθεση στο πολύτιμο φως του ήλιου, αυξάνει την παραγωγή της βιταμίνης D, που θωρακίζει το σώμα μας από τις ασθένειες.

Οπότε δεν έχει τόσο πολύ σημασία πόσο βγαίνουμε με το ποδήλατο, αρκεί να βγαίνουμε αυτήν την εποχή.

2. Σμίξιμο με την παρέα

Το φθινόπωρο έχουν τελειώσει οι καλοκαιρινές διακοπές, και όλοι επανέρχονται στην καθημερινότητα τους. Είναι η κατάλληλη στιγμή, να βγούμε ποδήλατο με φίλους που έχουμε καιρό να δούμε, χωρίς να ανησυχούμε τόσο για προπονητικές τακτικές.

Ως εκ τούτου, είναι επίσης μια καλή εποχή του χρόνου να προλάβετε (ή να σας προλάβουν) φίλοι που μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα προπόνησης.

Στροφάροντας με χαμηλούς παλμούς και χαζεύοντας την όμορφη φθινοπωρινή φύση με φίλους, είναι από τα καλύτερα κομμάτια της ποδηλασίας

3. Παίρνοντας μέρος σε μια εκδήλωση χωρίς πίεση

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που γίνονται αναβάσεις και μερικά μπρεβέ. Μπορούμε να πάρουμε μέρος σε μια ανάβαση, για να βρεθούμε με φίλους και να περάσουμε καλά. Ακόμα και αν θέλουμε να πάμε δυνατά, είναι μόνο μια ανάβαση…

Εναλλακτικά, μπορούμε να πάρουμε μέρος σε ένα μπρεβέ (200 ή 300 χλμ). Πλέον τα μπρεβέ τραβάνε μέχρι το τέλος του χρόνου, και δεν έχουμε το θέμα της ζέστης να μας βασανίζει. Συν ότι θα δούμε ίσως μια περιοχή της Ελλάδας, που δεν έχουμε ποδηλατήσει ξανά.

4. Διανυκτερεύοντας ποδηλατικά

Αν ο ορισμός «ποδηλατικός τουρισμός» ηχεί ευχάριστα στα αυτιά μας, ίσως είναι η ευκαιρία να το δοκιμάσουμε.

Πολύ απλά μαζεύουμε φίλους, επιλέγουμε 2-3 μέρες με καλές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια και σχεδιάζουμε μια ποδηλατική βόλτα στον διπλανό νομό. Επιλέγουμε τα συνολικά χιλιόμετρα που θέλουμε να κάνουμε, τα μέρη που θέλουμε να επισκεφθούμε, 1 ή 2 διανυκτερεύσεις και ξεκινάμε!

Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περάσουμε καλά πάνω στο ποδήλατο και να «γράψουμε» αερόβια χιλιόμετρα.

5. Δημιουργούμε νέες διαδρομές

Είναι εύκολο να συνηθίσουμε να ποδηλατούμε στις ίδιες διαδρομές. Αυτό έχει χρησιμότητα κατά τη διάρκεια της σεζόν, γιατί τεστάρουμε τις επιδόσεις μας. Αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πλήξη και σιγά σιγά στην έλλειψη κινήτρου.

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε νέες διαδρομές στην περιοχή μας,  και να προσθέσουμε νέες διαδρομές για την βόλτα της Κυριακής. Αυτή η διαδικασία, όχι μόνο θα κάνει πιο ενδιαφέρουσες τις βόλτες μας, αλλά θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το κίνητρο μας το χειμώνα.

6. Ποδηλατούμε απλά για να ποδηλατούμε

Μια και είμαστε εκτός σεζόν, δεν υπάρχουν πλέον προπονητικοί στόχοι και χρονικά ρεκόρ που πρέπει να σπάσουμε. Και μια και η φόρμα μας έχει μειωθεί (λογικό), δεν έχει νόημα να ανεβαίνουμε στα κόκκινα την αγαπημένη μας ανάβαση. Όσο και να χτυπηθούμε, δεν πρόκειται να κάνουμε τους χρόνους της άνοιξης…

Οπότε τι κάνουμε; Εγκαταλείπουμε στο σπίτι το πανάκριβο κοντέρ (και ίσως και το βατόμετρο), φοράμε τα ακουστικά μας και βγαίνουμε βόλτα για δυο ώρες. Δεν χρειάζεται να προσχεδιάσουμε τη διαδρομή, το ποδήλατο θα μας πάει μόνο του.

Αν θέλουμε λίγο να το πατήσουμε, ας περιμένουμε τον επόμενο λόφο να το κάνουμε. Μετά μειώνουμε ρυθμό και απολαμβάνουμε την βόλτα μας.

7. Δοκιμάζουμε νέες τακτικές προπόνησης

Κατά τη διάρκεια της σεζόν, μπορεί να είναι δύσκολο να συνδυάσουμε την τέλεια προπόνηση, ενώ παράλληλα παίρνουμε μέρος σε αγώνες. Δεν θέλουμε να βρεθούμε κουρασμένοι στους αγώνες, οπότε ποτέ δεν προπονούμαστε όσο σκληρά θα θέλαμε.

Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή  για να ενσωματώσουμε την εκγύμναση με βάρη στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Τα ελεύθερα βάρη είναι τα καλύτερα για την αθλητική προσαρμογή μας, αλλά χρειάζεται να γνωρίζουμε μερικά βασικά πράγματα. Πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια μας.

Η εκγύμναση με βάρη είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, όχι μόνο επειδή πρέπει να αποκτήσουμε τη συνήθεια να πάμε στο γυμναστήριο, αλλά και λόγω της αναπόφευκτης καθυστερημένης εκδήλωσης μυϊκής πόνου. Το καλό είναι ότι μετά από 3-4 προπονήσεις, το σώμα αρχίζει να προσαρμόζεται.

Γι’ αυτό το λόγο, οι πρώτες προπονήσεις με βάρη, θα πρέπει να είναι διερευνητικές, γιατί δουλεύουν διαφορετικοί μυς (ή με άλλον τρόπο) από ό,τι με την ποδηλασία. Δεν θέλουμε να έχουμε μυϊκούς πόνους, που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ποδηλασία μας. Αλλά αξίζει τον κόπο, καθώς η προπόνηση με βάρη μπορεί να αναπληρώσει μυϊκές ανισορροπίες,  βελτιώνοντας έτσι την αντοχή μας σε τραυματισμούς και την απόδοση μας.

Δοκιμάστε τα παραπάνω, και σίγουρα θα διασκεδάσετε περισσότερο πάνω στο ποδήλατο αυτό το φθινόπωρο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δρόμου 2021- Γιώργος Μπουτόπουλος

Ο Γιώργος Μπουτόπουλος (ΑΣΚ Άλφα) κατάφερε να επικρατήσει στο τελικό σπριντ επί έξι ακόμα …