Team Sky – Η τροφοδοσία κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου Γύρου

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ομάδα της Sky, είναι από τις καλύτερες ομάδες στο επαγγελματικό πελοτόν. Και είναι από τις καλύτερες, γιατί ασχολείται σε βάθος με κάθε ξεχωριστή πτυχή της επαγγελματικής ποδηλασίας. Ένας τέτοιος ξεχωριστός τομέας, είναι η διατροφή των αθλητών της κατά τη διάρκεια του πιο σημαντικού Γύρου της χρονιάς, του Tour de France.

Ο Chris Froome εξηγεί ότι η διατροφή που λαμβάνει από την χορηγό εταιρεία SiS, είναι εξίσου σημαντική με το προπονητικό του πρόγραμμα.

«Στους 5-6 μήνες που οδηγούν στον Γύρο, όλα τα πράγματα πρέπει να συγκλίνουν προς αυτό. Η διατροφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της απόδοσης. Μπορείς να προπονείσαι όσο θέλεις, αλλά εάν δεν παίρνεις το σωστό είδος θρεπτικών συστατικών, θα καείς αργά ή γρήγορα” δηλώνει ο Froome.

Την ίδια φιλοσοφία ακολουθεί ο Dr James Morton της Team Sky, ο οποίος εργάζεται ως επικεφαλής της διατροφής.

Ξεκινώντας από το Δεκέμβριο του 2016, οι Dr Morton και Chris Froome συνεργάστηκαν για να προετοιμάσουν τον Βρετανό για ακόμα ένα επιτυχημένο Tour de France (που τελικά κατάφερε να κερδίσει για 4η φορά).

«Παίρνουμε κάθε στάδιο ξεχωριστά», δηλώνει ο γκουρού της διατροφής, «αλλά τότε όλα αυτά τα στάδια μπορούν να προστεθούν και να αντιπροσωπεύσουν δύσκολες στιγμές στον αγώνα. Παίρνουμε τακτικά πρωτεΐνη, αλλά καταναλώνουμε υδατάνθρακες περιοδικά, όταν και αν χρειαστεί».

Διατροφικές προκλήσεις

«Προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τους προπονητές για να προβλέψουμε τις ενεργειακές απαιτήσεις και στη συνέχεια να τροφοδοτήσουμε κάθε στάδιο διαφορετικά. Κάθε αθλητής θα πάει στη σκηνή με το δικό του σχέδιο, και αν ακολουθήσει το σχέδιο τότε η επιτυχία θα συμβεί», εξηγεί ο Morton.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας μεγάλος Γύρος 21 ημερών, αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση στο θέμα διατροφή. Υπάρχουν 3 κύριες διατροφικές προκλήσεις εκεί:

  1. Να παρέχεις διατροφή για την απόδοση και αποκατάσταση των αθλητών
  2. Να προσέχεις το σωματικό τους βάρος, ώστε να παραμένει σταθερό και
  3. Να προστατεύεις την υγεία των αθλητών, ώστε κανείς να μην αρρωστήσει

Προσαρμογή στις διατροφικές ανάγκες του κάθε εταπ

Οι διατροφικές ανάγκες των αθλητών είναι πάντα προσαρμοσμένες, όταν πρόκειται για ορεινά εταπ, επίπεδα εταπ ή ατομικές χρονομετρήσεις.

Ορεινά εταπ

Εδώ η διατροφή χωρίζεται σε τρία στάδια. Πρώτα, στερεά τροφή (ενεργειακές μπάρες), μετά ημι στερεά τροφή (διαφόρων ειδών ενεργειακά τζελ) και τέλος πριν την μεγάλη ανάβαση, μόνο τζελ με καφεΐνη για να δώσουν την μέγιστη ενέργεια.

Ατομικές χρονομετρήσεις

Πολύ μικρότερες διαδρομές, αλλά με μεγάλη ένταση για τους αθλητές. Εδώ η διατροφή αποτελείται αποκλειστικά από υδατάνθρακες. Το πραγματικό στοίχημα, είναι οι αθλητές να έχουν λάβει τη σωστή δόση, ώστε την στιγμή της εκκίνησης να μπορέσουν να την μετατρέψουν σε ενέργεια, άρα και απόδοση.

Επίπεδα εταπ

Εδώ τα επίπεδα ενέργειας που απαιτούνται είναι μικρότερα από τα ορεινά εταπ. Έτσι και η διατροφή των αθλητών βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα. Ο Morton συμβουλεύει τους αθλητές ότι ναι μεν δεν χρειάζονται μεγάλη προμήθεια τροφής, αλλά να είναι πάντα έτοιμοι αν κάτι πάει στραβά.

«Προσπαθούμε να βάλουμε τους αθλητές στην ψυχολογία ότι, σε έναν αγώνα τα πάντα μπορούν να συμβούν…. Στα επίπεδα εταπ, επειδή η ένταση είναι χαμηλή, η κύρια τροφή είναι στερεή, αποτελούμενη από κέικ και ενεργειακές μπάρες. Θα κάνουμε την μετάβαση σε τζελ, προς το τέλος του εταπ αλλά θα έχουμε λιγότερα τζελ καφεΐνης».

Παρακολουθήστε το παραπάνω ενδιαφέρον βίντεο…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Πότε είναι η κατάλληλη ώρα της ημέρας για προπόνηση;

Είναι καλύτερο να κάνουμε ποδήλατο νωρίς το πρωί, να κάνουμε μια βόλτα πριν το μεσημεριανό…