Το κατάλληλο ποδήλατο για εμάς, είναι πάντα αυτό που είναι άνετο και πρακτικό για τον τύπο της βόλτας που σκοπεύουμε να κάνουμε.

Ο τύπος του ποδηλάτου που επιλέγουμε για την πόλη, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: Πόσο ταξιδεύουμε στην πόλη, τι έδαφος αντιμετωπίζουμε, που ζούμε, τι γούστο έχουμε κ.ο.κ.

Παρακάτω αναφέρουμε τα πιο αντιπροσωπευτικά είδη ποδηλάτου, που μπορεί να επιλέξουμε

Υβριδικά ποδήλατα: το καλύτερο γενικής χρήσης ποδήλατο

Ποδηλασία στην πόλη – Το κατάλληλο ποδήλατο για εμάς

Η ετικέτα «υβριδικό» καλύπτει μια ποικιλία ποδηλάτων με ίσιο τιμόνι, που είναι ευέλικτα και λογικά γρήγορα.

Τα σύγχρονα υβριδικά ποδήλατα, έχουν συνήθως ελαστικά 700c (με άλλα λόγια μεγάλους 28’’ τροχούς), ίσιο τιμόνι, άκαμπτο πιρούνι. Με ελαστικά μεταξύ 28 – 35mm και μετάδοση από ποδήλατα δρόμου, είναι σχετικά γρήγορα.

Τα πιο οικονομικά, έρχονται με κανονικά φρένα, ενώ τα πιο ακριβά με δισκόφρενα και πιρούνι από ανθρακόνημα.

Αν θέλουμε εκτός από την μετακίνηση μέσα στην πόλη, να κάνουμε και μερικά γρήγορα χιλιόμετρα στα προάστια, αυτό είναι το ποδήλατο για εμάς.

Πλεονεκτήματα: Αρκετά γρήγορο, εξαιρετικά ευέλικτο, χρησιμεύει και σε μικρές προπονήσεις.

Μειονεκτήματα: Δεν είναι το ελαφρύτερο, δεν είναι το πιο άνετο ποδήλατο για τις μεγαλύτερες αποστάσεις.

Αναδιπλούμενα ποδήλατα: καλύτερα αν η μεταφορά μας αφορά τρένο

Ποδηλασία στην πόλη – Το κατάλληλο ποδήλατο για εμάς

Τα περισσότερα έχουν τροχούς 16 “ή 20” και, όπως υποδηλώνει το όνομα τους,  διπλώνονται σε συχνά εντυπωσιακά μικρά πακέτα, τα οποία μπορούν να αποθηκευτούν σχεδόν οπουδήποτε ή να τα μεταφέρουμε μαζί μας.

Είναι επίσης ιδανικά όταν δεν χρειάζεται να ποδηλατήσουμε όλη τη διαδρομή μέχρι τη δουλειά μας ή την αναψυχή μας. Πολλές φορές, θα ολοκληρώσουμε το ταξίδι μας με το λεωφορείο ή το τρένο.

Ενώ μερικά πτυσσόμενα ποδήλατα είναι χτισμένα γύρω από μεγαλύτερους τροχούς, δεν αναδιπλώνονται σχεδόν τόσο συμπαγή όσο αυτά με τους μικρούς τροχούς. Επομένως τα περισσότερα τρένα και λεωφορεία δεν θα τα δεχθούν.

Πλεονεκτήματα: Απίστευτα βολικό για την πόλη και για να το αποθηκεύσετε και να ταξιδέψετε με αυτό.

Μειονεκτήματα: Δεν είναι άνετο όσο ένα ποδήλατο «πλήρους μεγέθους».

Ποδήλατα πόλης: τα καλύτερα για καθημερινή οδήγηση χωρίς προβλήματα

Ποδηλασία στην πόλη – Το κατάλληλο ποδήλατο για εμάς

Συχνά αναφερόμενα ως ολλανδικά, τα ποδήλατα της πόλης έρχονται σε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη, αλλά γενικά χαρακτηρίζονται από μια όρθια θέση οδήγησης και πρακτικά αξεσουάρ.

Τα ποδήλατα πόλης είναι πάντα βαριά ποδήλατα.  Η πρακτικότητα είναι το βασικό σημείο εδώ, με πλαίσια και εξαρτήματα φτιαγμένα να αντέχουν στις κακουχίες.

Η όρθια θέση ενός τέτοιου ποδηλάτου μας προδιαθέτει για αργές βόλτες. Συνήθως έχουν μονό δίσκο εμπρός ή εσωτερικό κιβώτιο, κάνοντας μη ιδανική την κλιμάκωση των σχέσεων.

Η πρακτικότητα τους περιλαμβάνει λασπωτήρες, καλαθάκι και συχνά ενσωματωμένο δυναμό για φωτισμό.

Πλεονεκτήματα: Χαλαρή θέση οδήγησης, εξαιρετικά πρακτικό

Μειονεκτήματα: Πολύ βαρύ, όχι το πιο εύκολο στους λόφους, συχνά δεν είναι τόσο φθηνό.

Φιξάκια / Μονής ταχύτητας: Αν απεχθανόμαστε την συντήρηση

Το κλασικό ποδήλατο fixie / singlespeed συνεχίζει να προσελκύει τους λάτρεις της σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Η ονομασία «φιξάκι» έρχεται από το γεγονός, ότι δεν υπάρχει ελεύθερο στο πίσω κέντρο. Πράγμα που σημαίνει ότι όσο ο τροχός γυρίζει, θα πρέπει να ποδηλατούμε.

Ευτυχώς, τα περισσότερα ποδήλατα έρχονται σε μια διάταξη ‘flip-flop’, όπου η μία πλευρά του πίσω τροχού να είναι τοποθετημένη με ελεύθερο και η άλλη με σταθερό κέντρο. Οπότε αν δεν το έχουμε ξανακάνει, καλύτερα να δοκιμάσουμε  πρώτα την ελεύθερη πλευρά.

Κάποιοι επιθυμούν επίσης να οδηγούν σταθερά χωρίς φρένο, αλλά σίγουρα ένα μπροστινό φρένο ως απόλυτο ελάχιστο, θα μας γλιτώσει από πολλά προβλήματα μέσα στην πόλη.

Πλεονεκτήματα: Απίστευτα απλά, συχνά καλή αξία για τα χρήματα

Μειονεκτήματα: Δύσκολα σε λοφώδεις περιοχές, όχι πολύ προσαρμόσιμα.

Ποδήλατα δρόμου: Αν μας αρέσει η ταχύτητα

Είναι τα ποδήλατα που είναι φτιαγμένα για ταχύτητα, με καλά κρατήματα σε καλή άσφαλτο.

Πράγμα που σημαίνει ότι μέσα στον αστικό ιστό, με λακκούβες να παραμονεύουν, διαβάσεις πεζών και φανάρια, ίσως δεν είναι τα καταλληλότερα ποδήλατα.

Σίγουρα δεν θα θέλαμε να εκθέσουμε ένα ακριβό ποδήλατο από ανθρακόνημα στις «κακουχίες» μιας αστικής μετακίνησης. Ίσως ένα πλαίσιο από ατσάλι ή αλουμίνιο θα ήταν πιο ιδανικό.

Ακόμα ένας λόγος να αποφύγετε ένα τέτοιο ποδήλατο, είναι ότι οι κλέφτες πραγματικά αγαπούν ένα ποδήλατο δρόμου.


Πλεονεκτήματα:
Γρήγορο, αποτελεσματικό, διασκεδαστικό

Μειονεκτήματα:
Δεν είναι το πιο ανθεκτικό ή πιο άνετο και επιρρεπή για πιθανότητα κλοπής.

Ποδήλατα gravel/cyclocross: Μας αρέσει η ταχύτητα όχι αναγκαστικά σε άσφαλτο

Ένα τέτοιο ποδήλατο, είναι ουσιαστικά ένα ποδήλατο δρόμου με κάποιες αλλαγές που το καθιστούν πιο κατάλληλο και άνετο για χρήση off-road.

Το μεταξόνιο ενός τέτοιου ποδηλάτου είναι συχνά πολύ μεγαλύτερο από ένα ποδήλατο δρόμου, ενώ η γωνία του τιμονιού επίσης συχνά χαλαρώνει, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί ο χειρισμός σε σκληρότερο έδαφος.

Τα περισσότερα ποδήλατα gravel είναι εξοπλισμένα με δισκόφρενα, ενώ τα περισσότερα διαθέτουν διατάξεις για την τοποθέτηση φτερών και σχάρας.

Τα cyclocross δεν προσφέρουν τις παραπάνω «ευκολίες», αλλά εξακολουθούν να είναι ικανά για μετακινήσεις, με κάποιες τροποποιήσεις.

Πλεονεκτήματα: Απίστευτα προσαρμόσιμα για γρήγορη και άνετη οδήγηση

Μειονεκτήματα: Ίσως δεν είναι τόσο γρήγορο στην άσφαλτο σαν ποδήλατο δρόμου, αλλά πιο κατάλληλο για αστικές μετακινήσεις.

Ποδήλατα βουνού: Αν μετακινούμαστε συχνά σε ανώμαλο έδαφος

Η όρθια θέση οδήγησης και το ανθεκτικό πλαίσιο, έχει κάνει αυτά τα ποδήλατα μια δημοφιλής επιλογή για την αστική μετακίνηση.

Αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ποδήλατο βουνού αποκλειστικά για μετακινήσεις, θα ήταν καλύτερα να αλλάζαμε τα ελαστικά του. Επίσης, δεν είναι ανάγκη να έχουμε ακριβά συστήματα αναρτήσεων, σε ένα τέτοιο ποδήλατο.

Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα ποδήλατο cross-country  (χωρίς αναρτήσεις) που να έχει αναμονές για να προσθέσουμε αξεσουάρ για την αστική μας μετακίνηση.

Πλεονεκτήματα: Μεγάλα φρένα, όρθια θέση, αδιάβροχη

Μειονεκτήματα: Βαρύ, αργό στην άσφαλτο, όχι το πιο ευπροσάρμοστο

Ηλεκτρικά ποδήλατα: Αν δεν θέλουμε να ιδρώνουμε σε ανηφόρες ή λόφους

Καθώς η τεχνολογία έχει ωριμάσει, δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν γίνει μια ολοένα και πιο δεσπόζουσα δύναμη στην αγορά ποδηλασίας.

Ένα ηλεκτρικό ποδήλατο επιτρέπει σε όσους ζουν έξω από την πόλη να ποδηλατήσουν μεγάλες αποστάσεις για να δουλέψουν, ακόμη και με ένα μεγάλο φορτίο.

Φυσικά τα ηλεκτρικά ποδήλατα, δεν κάνουν όλη τη δουλειά για εμάς. Πρέπει ακόμα να πεταλάρουμε για να φορτίζει η μπαταρία, αλλά έτσι θα κάνουμε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από το κανονικό ποδήλατο.

Πλεονεκτήματα: Πιθανό να καλύψει μεγάλες αποστάσεις, πολύ αποτελεσματικό, μια πραγματική εναλλακτική λύση έναντι του αυτοκινήτου.

Μειονεκτήματα: Βαρύ, πρέπει να επαναφορτιστεί, ακριβό (για τώρα)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Amstel Gold Race 2024 – Νικητής ο Tom Pidcock

Μετά από μια κούρσα φθοράς όλη την ημέρα στο Amstel Gold Race, ο Tom Pidcock αναδείχθηκε ν…