Share on Facebook Share on Twitter Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια, ανακάλυψαν ότι η επικατεχίνη, ένα συστατικό του κακάου που συνήθως βρίσκεται στη μαύρη σοκολάτα, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την απόδοση της καρδιάς και των μυών των ποδιών στα ποντίκια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τους, η ουσία μπορεί να βρει εφαρμογή για τον άνθρωπο. Συνεπώς προτείνουν, ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας μαύρης σοκολάτας σε τακτικά διαστήματα, μπορεί να ενισχύσει τη δύναμη και την αντοχή των ποδιών, καθώς και να προσφέρει οφέλη σε μιτοχονδριακό ή κυτταρικό επίπεδο. Το πείραμα Σε μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Διεθνούς Εταιρείας Αθλητικής Διατροφής, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Kingston τέσταρε μια ομάδα 9 ερασιτεχνών ποδηλατών. Μετά την ολοκλήρωση ενός αρχικού τεστ αντοχής, για να οριστεί ένα βασικό επίπεδο για σύγκριση, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα κλήθηκε να αντικαταστήσει ένα από τα καθημερινά σνακ τους με 40 γραμμάρια (περίπου 4 τετράγωνα) πλούσιας σε φλαβόνη μαύρης σοκολάτας για δύο εβδομάδες, ενώ οι άλλοι συμμετέχοντες χρησίμευαν ως control group, υποκαθιστώντας 40 γραμμάρια λευκής σοκολάτας για ένα από τα καθημερινά σνακ. Ακολούθησαν δοκιμές ποδηλασίας. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών ατομικής χρονομέτρησης, μετρήθηκαν οι παλμοί της καρδιάς των ποδηλατών και τα επίπεδα κατανάλωσης οξυγόνου, για την παρακολούθηση των επιπτώσεων της καθημερινής κατανάλωσης σοκολάτας. Μετά από ένα διάστημα επτά ημερών, οι ομάδες άλλαξαν το είδος της σοκολάτας που κατανάλωναν καθημερινά. Μια ακόμα δοκιμή δύο εβδομάδων και επακόλουθες ποδηλατικές ασκήσεις επαναλήφθηκαν. Τα αποτελέσματα Συνολικά, οι ποδηλάτες μαύρης σοκολάτας χρησιμοποιούσαν λιγότερο οξυγόνο όταν ποδηλατούσαν με μέτριο ρυθμό και κάλυπταν επίσης περισσότερη απόσταση σε ατομική χρονομέτρηση 2’, απ’ ότι οι ποδηλάτες με τη λευκή σοκολάτα. Η μαύρη σοκολάτα άλλαξε την ανταπόκριση των συμμετεχόντων στην αερόβια δραστηριότητα, γεγονός που ενίσχυσε τη συνολική τους απόδοση. «Θέλουμε να δούμε αν η αύξηση της απόδοσης είναι βραχυπρόθεσμη – τρώτε ένα κομμάτι και μέσα σε μια ημέρα παράγει αποτέλεσμα – ή εάν διαρκεί λίγο περισσότερο, πράγμα που δείχνει η αρχική έρευνα», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Rishikesh Kankesh Patel σε δελτίο τύπου. «Εξετάζουμε επίσης το βέλτιστο επίπεδο φλαβονολών. Σήμερα δεν υπάρχει μεγάλη συνέπεια στα επίπεδα φλαβανόλης στην εμπορικά διαθέσιμη σοκολάτα» Γιατί η μαύρη σοκολάτα; Η ουσία που περιέχεται στην μαύρη σοκολάτα (επικατεχίνη), αυξάνει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου στο σώμα μας, το οποίο διογκώνει τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία θέλουν λιγότερο οξυγόνο. Ως συνέπεια, το σώμα μας μπορεί να παράγει έργο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας την αντοχή μας. Συμπέρασμα Τρώμε μαύρη σοκολάτα, με υψηλότερα ποσοστά (70% και άνω) κακάο, ανά τακτά διαστήματα. Έτσι υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα φλαβανόλων ανά γεύμα, ώστε να έχουμε τα ευεργετικά τους αποτελέσματα στην προπόνηση μας.