Συνήθως οι εποχές που γίνεται όλη η σκληρή προπονητική δουλειά είναι μεταξύ άνοιξης και καλοκαιριού. Οι περίοδοι του φθινοπώρου/χειμώνα θεωρούνται ποδηλατικά «εκτός εποχής».

Είναι πολύ εύκολο, ενώ μικραίνουν οι μέρες, να χάσουμε το κίνητρο μας και να σταματήσουμε το ποδήλατο. Εναλλακτικά, μπορούμε να ξεκινήσουμε προπονητήριο ή επισκέψεις σε γυμναστήρια.

Το χρήσιμο είναι, να κάνουμε έναν απολογισμό της προηγούμενης σεζόν και να σχεδιάσουμε τους επόμενους μήνες. Και αυτή η  περίοδος του φθινόπωρου είναι η καλύτερη στιγμή για να κάνουμε ακριβώς αυτό.

Προσδιορίζουμε/επιδιορθώνουμε αδυναμίες

Μήπως εκείνος ο αγώνας που πήραμε καλή θέση μας στοίχισε μια θλάση; Μήπως έχουμε τους τελευταίους μήνες ένα τράβηγμα στον τετρακέφαλο που ακόμα δεν λέει να περάσει;

Είναι η κατάλληλη εποχή να επισκεφθούμε ένα ορθοπεδικό και να βρούμε τις πραγματικές τους αιτίες. Ίσως χρειαστούν κάποιες εβδομάδες εκτός ποδηλάτου ή χαλαρές μόνο προπονήσεις. Κάνουμε όμως οτιδήποτε είναι αναγκαίο, για να επανέλθουμε 100%.

Αν μπορούμε, κάνουμε μια επαφή με έναν προπονητή, ώστε να εντοπίσουμε τις αδυναμίες μας. Αφού εντοπίσουμε τους τομείς όπου έχουμε ελλείψεις, κάνουμε τον ανάλογο σχεδιασμό.


Επαναπροσδιορισμός θέσης οδήγησης

Πολλοί από τους πόνους που αντιμετωπίσαμε όταν κάναμε πολλά εβδομαδιαία χιλιόμετρα, οφείλεται σε κακή θέση οδήγησης (πόνοι στους καρπούς, στα γόνατα, στην πλάτη).

Είναι μια καλή ιδέα να πάμε σε έναν ειδικό και να προσδιορίσουμε ξανά τη θέση μας πάνω στο ποδήλατο. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε αρκετό χρόνο στη σέλα για να προσαρμοστούμε σε οποιεσδήποτε αλλαγές.

Εκτός από τη βοήθεια ώστε να αποφύγουμε τραυματισμούς, μια καλύτερη θέση οδήγησης, μπορεί να αυξήσει την δύναμη μας. Χρησιμοποιώντας τους σωστούς μύες, έχουμε χρόνο όλο το χειμώνα για να τους γυμνάσουμε και έτσι να έχουμε καλύτερες επιδόσεις.

Επιλέγουμε στόχους και δημιουργούμε το πλάνο

Σίγουρα, στην τελευταία σεζόν καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε κάποιους από τους στόχους μας. Τώρα είναι η εποχή να σχεδιάσουμε νέους στόχους αγώνων ή επιδόσεων, και να βάλουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Έτσι θα έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να τους πετύχουμε.

Αφού ορίσουμε τους στόχους, δημιουργούμε ένα πλάνο, χωρίζοντας τη σεζόν σε 4 ισόποσα τμήματα:

  • Πρώτο τμήμα, αντιμετώπιση αδυναμιών και αύξηση δύναμης
  • Δεύτερο τμήμα, μεγάλες προπονήσεις βάσεις για χτίσιμο αντοχής
  • Τρίτο τμήμα, προσθήκη επιτάχυνσης/ταχύτητας
  • Τέταρτο τμήμα, διατήρηση φυσικής κατάστασης στις εκδηλώσεις/στόχους

Αν θέλουμε να συνεργαστούμε με ένα προπονητή, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή, μια και υπάρχει χρόνος προσαρμογής.

Ρυθμίζουμε/επαναρυθμήσουμε τις προπονητικές ζώνες

Είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσουμε  ένα ποιοτικό προπονητικό πλάνο χωρίς προπονητικές ζώνες- οι οποίες καθορίζουν ποια ένταση θα πρέπει να ακολουθούμε στις προπονήσεις μας.

Καθώς η φυσική μας κατάσταση εξελίσσεται, οι ζώνες προπόνησής μας θα αλλάξουν – γι ‘αυτό κάνουμε τώρα μια επαναρύθμιση, ώστε να μπορούμε να δημιουργήσουμε το προπονητικό πλάνο σε σωστές βάσεις.

Αν σκεφτόμαστε την αγορά ενός βατόμετρου, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Θα μας βοηθήσει πολύ στη ρύθμιση των ζωνών προπόνησης.


Προετοιμασία

Ο χειμώνας φέρνει μερικές προκλήσεις. Πριν φτάσουν, ας προετοιμαστούμε βάζοντας χειμερινά ελαστικά και φτερά στο ποδήλατο μας, εκτός αν ήδη έχουμε ένα χειμερινό ποδήλατο.

Πάντα μαζί στις προπονήσεις ένα αντιανεμικό γιλέκο και ίσως και ένα ανακλαστικό, ιδιαίτερα μετά τον Οκτώβριο.

Γινόμαστε μέλη σε ένα ποδηλατικό σωματείο

Αν είμαστε ακόμα χομπίστες ίσως είναι η κατάλληλη εποχή να βγάλουμε ένα δελτίο αθλητή σε κάποιο αθλητικό σωματείο. Συνήθως όλα τα σωματεία συνεργάζονται με κάποιο προπονητή, από τον οποίο θα παίρνετε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα σας.

Συν το γεγονός, ότι έτσι θα έχουμε μεγαλύτερα κίνητρα για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Καθαρίζουμε το ποδήλατό μας

Εάν είμαστε αρκετά τυχεροί για να έχουμε ένα χειμερινό ποδήλατο, με το οποίο θα κάνουμε εναλλαγή, τότε μην ξεχάσουμε να καθαρίσουμε το καλοκαιρινό ποδήλατό μας τώρα.

Και όταν λέμε καθάρισμα, δεν εννοούμε μόνο πλύσιμο. Αφιερώνουμε μια Κυριακή, για να λύσουμε (όσο μπορούμε) το ποδήλατο μας, να καθαρίσουμε όλα τα ανταλλακτικά του και να το έχουμε έτοιμο για την επόμενη άνοιξη.

Spinning

Ιδιαίτερα τους δύο μήνες που έχει αλλάξει η ώρα (τέλη Οκτωβρίου – τέλη Δεκεμβρίου) είναι δύσκολο να προλαβαίνουμε να βγαίνουμε για προπονήσεις.

Μπορούμε να γραφτούμε σε ένα σεμινάριο για spinning, όπου με τις εντάσεις θα κάψουμε περιττό λίπος και θα βρούμε την απαραίτητη κινητοποίηση που ίσως μας λείπει.

Αυτή την χρονιά, δοκιμάστε κάτι διαφορετικό, δοκιμάστε κάποια από τις παραπάνω προτάσεις!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Amstel Gold Race 2024 – Νικητής ο Tom Pidcock

Μετά από μια κούρσα φθοράς όλη την ημέρα στο Amstel Gold Race, ο Tom Pidcock αναδείχθηκε ν…