Σε πολλούς από εμάς, δεν αρέσει το θέαμα των φτερών πάνω σε ένα ποδήλατο, ιδιαίτερα σε ένα ποδήλατο δρόμου. Κανένας όμως δεν θα διαφωνήσει ότι υπάρχουν πρακτικά οφέλη από την χρήση τους.

Παραθέτουμε μερικούς λόγους, για τους οποίους (ίσως) θα πρέπει να τα τοποθετήσουμε αυτόν τον χειμώνα, αν δεν τα έχουμε ήδη περασμένα στο χειμερινό μας ποδήλατο.

Μας κρατούν άνετους

Ο πιο προφανής λόγος για την τοποθέτηση των φτερών, είναι ότι θα κρατήσουν λάσπες και νερά μακριά μας, κρατώντας μας πιο στεγνούς, πιο ζεστούς, άρα και πιο άνετους πάνω στο ποδήλατο μας. Και φυσικά, ευδιάθετους.

Εάν δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει πριν, θα εκπλαγούμε (ευχάριστα) με το πόσο χρήσιμα είναι στις προπονήσεις μας.

Μας προσφέρουν ένα πλεονέκτημα απόδοσης

Παράξενη δήλωση; Για σκεφτείτε καλύτερα: Τα φτερά μας προστατεύουν και μας βοηθούν να παραμένουμε στεγνοί. Ιδιαίτερα, ο εμπρός τροχός χωρίς φτερό, διοχετεύει όλο το νερό του δρόμου πάνω στα παπούτσια και στα πόδια μας. Ακόμα και με καλύμματα, είναι θέμα χρόνου το πότε θα αρχίσουν τα παπούτσια μας να παίρνουν νερά.

Αν είμαστε βρεγμένοι και συνεχίζουμε να βρεχόμαστε, δεν θα μπορούμε να διατηρήσουμε το ίδιο τέμπο, που θα διατηρούσαμε όντως στεγνοί. Άρα η βόλτα μας θα χαλάσει, ενώ η προπόνηση μας δεν θα είναι αποδοτική.

Επίσης, αν είμαστε πλέον βρεγμένοι θα θέλουμε να γυρίσουμε σπίτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μειώνοντας ίσως το συνολικό χρόνο ποδηλασίας.

Είναι καλύτερα για τους φίλους μας

Φτερά – Για καλύτερες χειμερινές προπονήσεις

Έχετε δοκιμάσει να παραμείνετε σε ένα γκρουπ, ενώ ποδηλατείτε υπό βροχή; Το γκρουπ «ξεχειλώνει» αναγκαστικά, γιατί όλοι θέλουν να αποφύγουν το σπρέι νερού από τον συναθλητή εμπρός τους.

Ο καθένας με τον οποίο θα ποδηλατούμε παρέα υπό βροχή, θα εκτιμήσει το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε φτερά στο ποδήλατο μας.

Βελτιώνουν τη μακροζωία του ποδηλάτου μας

Όταν φυσικά βρέχει, το ποδήλατο μας βρέχεται. Αυτό δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι με όλες τις βρωμιές από το οδόστρωμα που ξεπλένεται από την βροχή, και μεταφέρονται –μέσω των ελαστικών- πάνω στο ποδήλατο. Συγκεκριμένα, πάνω στην μετάδοση και στα κινούμενα μέρη του ποδηλάτου.

Ιδιαίτερα σε περιοχές της βορείου Ελλάδος με βαριά χιονόπτωση, όπου πέφτει πολύ αλάτι στους δρόμους, στην επόμενη βροχή μεταφέρεται πάνω στο ποδήλατο μας. Όλα τα παραπάνω υλικά διαβρώνουν τα κινούμενα μέρη και μειώνουν την ομαλή λειτουργία τους.

Τα φτερά θα μειώσουν το ποσοστό του βρώμικου νερού που θα μεταφερθεί από τα ελαστικά μας πάνω στα κινούμενα μέρη.


Βελτιώνουν την όραση μας

Με τα φτερά, λιγότερο νερό ψεκάζεται πάνω μας και λιγότερο πάνω στο πρόσωπο του συναθλητή μας που μας ακολουθεί.

Ως αποτέλεσμα, έχουμε λιγότερο βρώμικο νερό πάνω στα γυαλιά μας και δεν χρειάζεται να τα βγάλουμε για να βλέπουμε το δρόμο. Επίσης, χωρίς το σπρέι του νερού, μπορούμε να βλέπουμε καθαρά το οδόστρωμα εμπρός μας.

Αποτρέπουν τα «νοτισμένα» οπίσθια

Χωρίς φτερά, υπό βροχή ή σε βρεγμένους δρόμους, το πίσω ελαστικό εκτοξεύει νερό προς τα πίσω. Το περισσότερο από αυτό προσγειώνεται στο πίσω μέρος του κολάν μας και στην μπλούζα μας.

Εκτός ότι σαν θέαμα δεν είναι όμορφο, το να ποδηλατούμε με βρεγμένα οπίσθια, δεν είναι και το πιο άνετο πράγμα στο κόσμο. Γιατί να μην το αποφύγουμε;

Συμπέρασμα

Μπορεί αισθητικά να μην μας αρέσει, όμως τα φτερά προσφέρουν πάρα πολλά στις χειμερινές μας προπονήσεις.

Προτιμήστε τα κανονικά φτερά (καλύτερα από πλαστικό) που περικλείουν ολόκληρο το ελαστικό, για μέγιστο αποτέλεσμα.

One Comment

  1. […] Από τις οπές αερισμού στο εμπρός μέρος της σόλας. Όσο και τα καλύμματα να τις καλύπτουν, το νερό που πετάει με δύναμη ο εμπρός τροχός τελικά θα βρει τρόπο και θα μουσκέψει τα πόδια μας. Μια λύση είναι φυσικά τα φτερά. […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Strade Bianche 2021 – O Mathieu van der Poel παίρνει μια άξια νίκη

Ο Mathieu van der Poel κέρδισε έναν άλλο μεγάλο μονοήμερο αγώνα με μια εκρηκτική επίθεση σ…