Όλοι εμείς που αγαπάμε το ποδήλατο, θέλουμε να ποδηλατούμε όποτε βρίσκουμε ευκαιρία. Όμως καμιά φορά, οι καιρικές συνθήκες μας δυσκολεύουν.

Μετά το καλοκαίρι, έρχεται πάντα το φθινόπωρο και μαζί του φέρνει άστατο καιρό. Υγρασία το πρωί, έντονη ηλιοφάνεια το μεσημέρι, παγωμένο αέρα στις πλαγιές και πάει λέγοντας…. Πώς λοιπόν πρέπει να ντυνόμαστε, για να ποδηλατούμε άνετα σε τέτοιες συνθήκες;

Δεν υπάρχει κακός καιρός, μόνο κακός εξοπλισμός λέει ένα ρητό. Η τεχνολογία πλέον έχει προχωρήσει ώστε υπάρχουν πλέον τα κατάλληλα ρούχα που θα μας προστατεύσουν. Χρειαζόμαστε λοιπόν ρουχισμός για μικτές συνθήκες.

Κορμός 

Ο στόχος εδώ είναι το σώμα μας, καθόλη τη διάρκεια της άσκησης να παραμένει:

  • Στεγνό από ιδρώτα
  • Στεγνό από βροχή
  • Ζεστό και άνετο

Δύσκολος συνδυασμός και όχι πάντα πετυχημένος…

Κι όμως γίνεται, αν ντυθούμε με στρώσεις (layers). Κάθε στρώση εξυπηρετεί τη συγκεκριμένη προπόνηση που θέλουμε να κάνουμε. Π.χ. Άλλο μια επίπεδη διαδρομή με λίγα χιλιόμετρα, άλλο μια ανάβαση στην οποία θα κατηφορίσουμε μετά και άλλο μια μεγαλύτερη μικτή διαδρομή.

Βασική Στρώση (Base Layer)

Φθινοπωρινό ντύσιμο Ι – Κορμός

Έτσι λέγεται το ρούχο το οποίο φοριέται κατάσαρκα και είναι μια από τις πιο σημαντικές “στρώσεις” του ντυσίματός μας. Αυτό που θέλουμε, είναι ένα ρούχο το οποίο θα έχει στενή γραμμή ώστε να αγκαλιάζει το σώμα μας, μην αφήνοντας τον αέρα να εισχωρήσει.

Το ρούχο αυτό δεν πρέπει να είναι βαμβακερό, γιατί  το βαμβάκι συγκρατεί όλον τον ιδρώτα. Αντίθετα θα πρέπει να είναι από υλικό που είναι διαπνέον.

Πρόταση: Ένα ισοθερμικό φανελάκι, με κοντό ή μακρύ μανίκι από πολυεστέρα (και άλλα υλικά) θα μας κρατήσει ζεστούς χωρίς να μαζέψει τον ιδρώτα. Μπορούμε, να επιλέξουμε το φανελάκι αυτό να έχει και αντιανεμική προστασία (Windstopper), κάτι που χρειαζόμαστε σε μια μεγάλη κατάβαση.

Προσοχή: Οι τιράντες από το κολάν πάντα πάνω από το ισοθερμικό, για την καλύτερη διαπνοή του κορμού.

Μονωτική στρώση (Insulating Layer)

Φθινοπωρινό ντύσιμο Ι – Κορμός

Η βασική λειτουργία αυτής της στρώσης είναι να παγιδεύει τον αέρα, που είναι ένα πολύ καλό μονωτικό υλικό. Φοριέται πάνω από την βασική στρώση.

Τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται, είναι συνήθως κατασκευασμένα από συνθετικές ίνες, μιας και αυτές διατηρούν τις μονωτικές τους ιδιότητες ακόμα και αν βραχούν. Επίσης, διώχνουν τον ιδρώτα ευκολότερα και στεγνώνουν πιο γρήγορα. Ένα τέτοιο ύφασμα είναι το Thermolite.

Τέλος, το γεγονός ότι είναι αρκετά ελαφριά επιτρέπουν μεγαλύτερη άνεση και ευκολία κίνησης στο σώμα.

Πρόταση: Αυτήν την εποχή, μπορούμε να φορέσουμε μια μακρυμάνικη χειμερινή μπλούζα, όπως βλέπουμε παραπάνω ή μια κοντομάνικη (επίσης χειμερινή), όπου θα προσαρμόσουμε καλύμματα χεριών.

Κέλυφος (Shell)

Εφόσον εξασφαλίσουμε τη ζεστασιά του σώματός μας και το μονώσουμε από το περιβάλλον, το «κέλυφος» είναι το υλικό που θα μας προστατέψει από τα στοιχεία της φύσης (αέρας/βροχή),  ώστε να παραμείνουμε ζεστοί και στεγνοί, ενώ παράλληλα να παραμένουμε άνετοι.

Πολύ σημαντικό σε αυτή την στρώση είναι η ποιότητα του υλικού που αναλαμβάνει να παίξει αυτόν το ρόλο. Γιατί εκτός από προστασία πρέπει να παρέχει και την δυνατότητα στο σώμα να αναπνέει για να μπορεί να αποβάλλει τον ιδρώτα.

Γιλέκο

Φθινοπωρινό ντύσιμο Ι – Κορμός

Είναι το ρούχο που πρέπει πάντα να έχουμε μαζί μας στις φθινοπωρινές μας προπονήσεις. Το φοράμε ξεκινώντας, μια τα πρωινά συνήθως κρατάει υγρασία. Συνήθως είναι από αντιανεμικό υλικό εμπρός και διαπνέον υλικό πίσω. Τα καλοκαιρινά γιλέκα είναι διάτρητα πίσω, για ακόμα μεγαλύτερη διαπνοή.

Όταν δεν χρησιμεύει το διπλώνουμε εύκολα και το τοποθετούμε στην πίσω τσέπη μας.

Όσον αφορά στο μέγεθος, αν μας ενδιαφέρουν οι προπονήσεις και όχι οι βόλτες, το θέλουν όσο το δυνατόν εφαρμοστό.

Πρόταση: Είναι καλύτερα να διαλέξουμε ένα έντονο χρώμα, για να είμαστε περισσότερο ορατοί στην κυκλοφορία.

Αντιανεμικό

Φθινοπωρινό ντύσιμο Ι – Κορμός

Για τις μέρες που βλέπουμε ότι υπάρχει η πιθανότητα βροχής ή με πολύ αέρα. Τότε χρειαζόμαστε ένα ρούχο με αντιανεμική προστασία, αρκετά ελαφρύ για να μαζεύεται στην πίσω τσέπη, με μεγάλο βαθμό διαπνοής.

Το ύφασμα που θα διαλέξουμε έχει μεγάλη σημασία. Μεγάλη απήχηση έχει το υλικό Gore Windstopper, που προστατεύει από τον αέρα και απωθεί το νερό. Δεν μας ενδιαφέρει να είναι τελείως αδιάβροχο, γιατί τότε δεν θα είναι διαπνέον.

Ακόμα δύο δημοφιλή υλικά είναι το Polartec, όπου μια μεμβράνη πολυουρεθάνης συνδέεται στην επιφάνεια του υφάσματος και το Pertex που συνδυάζει μια εσωτερική στρώση που εμποδίζει την υγρασία με ένα εξωτερικό στρώμα στενής ύφανσης που εμποδίζει τον άνεμο να περάσει.

Πρόταση: Όπως και με το γιλέκο, μας ενδιαφέρει να έχει στενή εφαρμογή, για όσο το δυνατόν μικρότερη αντίσταση στον άνεμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Πώς μπορούμε να γίνουμε πιο αεροδυναμικοί;

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να ξοδέψουμε χρήματα για να γίνουμε πιο «αεροδυναμικοί»,…