Έχοντας εξετάσει τις κατηγορίες ποδηλατικών παπουτσιών, στο πρώτο άρθρο μας, θα προχωρήσουμε περαιτέρω εξετάζοντας τη σχέση πεντάλ με σχαράκια.

Πεντάλ

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες πεντάλ (υπήρχαν, γιατί πλέον έχουν επικρατήσει τα κουμπωτά πεντάλ)

Κλιπ

Ποδηλατικά παπούτσια ΙΙ – Πεντάλ και σχαράκια

Τα πεντάλ τύπου «κλιπ» είναι το αντίθετο από το όνομα τους. Είναι δηλαδή συστήματα που στην πραγματικότητα δεν έχουν κανένα μηχανισμό για κούμπωμα. Είναι οι δερμάτινες δέστρες που χρησιμοποιούσαν τα ποδήλατα ρετρό (και μερικά ακόμα χρησιμοποιούν).

Το πλεονέκτημα αυτών των πεντάλ είναι ότι εξακολουθούν να επιτρέπουν την πρόσδεση του ποδιού στο πεντάλ, χωρίς να χρειάζονται ειδικά παπούτσια για ποδηλασία. Το μειονέκτημα είναι δεν ενδείκνυται όταν κάνουμε πολλές στάσεις.

Χωρίς κλιπ

Αυτά είναι τα είναι τα γνωστά κουμπωτά πεντάλ που είμαστε πιο εξοικειωμένοι. Τα συναντάμε σε όλων των ειδών τα ποδήλατα. Μας επιτρέπουν να προσαρμόζουμε  μηχανικά το πόδι μας στο πεντάλ, αυξάνοντας έτσι το πεταλάρισμα μας.

Ασφαλίζουν  εύκολα στη θέση τους με κάποια πίεση και ξεκουμπώνουν εξίσου εύκολα με μια μικρή συστροφή του ποδιού προς τα έξω.

Επιμέρους χαρακτηριστικά:

 • Τα πεντάλ στα ποδήλατα βουνού, είναι πιο μικρά σε μέγεθος και διαθέτουν δύο πλευρές για να κουμπώνουν εύκολα και να καθαρίζονται εύκολα από λάσπες.
 • Τα πεντάλ δρόμου και τριάθλου διαθέτουν μία μόνο πλευρά και είναι κατασκευασμένα με μεγαλύτερο εμβαδόν επιφάνειας για μεγαλύτερη μεταφορά ισχύος.
 • Τα πεντάλ για ποδήλατα πόλης, είναι συχνά πεντάλ «συνδυασμού», η τέλεια λύση για όσους θέλουν να κουμπώσουν, αλλά και να οδηγήσουν με κανονικά παπούτσια. Αυτά είναι τα ευέλικτα πεντάλ που έχουν ένα στυλ πλατφόρμας στη μία πλευρά και σύστημα κουμπώματος στην άλλη.
Πλατφόρμα

Αυτός ο τύπος πεντάλ δεν διαθέτει κανένα μηχανισμό σύνδεσης, αλλά παρέχει μια βασική επίπεδη πλατφόρμα που μας επιτρέπει να ποδηλατούμε με οποιοδήποτε κανονικό παπούτσι. Αυτά τα πεντάλ συναντώνται συνήθως σε ποδήλατα BMX, ποδήλατα πόλης και βουνού.

Αυτά τα πεντάλ μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για χρήση σε ποδήλατα για μονοπάτια (Enduro and trail) και σε ποδήλατα κατάβασης (Downhill).  Σε αυτές τις περιπτώσεις, τυπικά θα έχουν ένα ελαφρώς κοίλο σχήμα και προεξοχές που παρέχουν επιπλέον πρόσφυση.

Σχαράκια

Τα σχαράκια τοποθετούνται στο παπούτσι μας και είναι αυτά με το οποία κουμπώνουμε στα πεντάλ. Αυτό το σύστημα «χωρίς κλιπ», επιτρέπει την πιο αποτελεσματική μεταφορά ισχύος από την μετάδοση στο δρόμο. Η σύνθεση, το σχήμα και οι ιδιότητες ποικίλλουν ανάλογα με το σκοπό και το είδος ποδηλασίας που μας αρέσει.

Είδη

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι σχαράκια:

 • Με σύστημα 2 βιδών. Τα παπούτσια ποδηλάτων βουνού διαθέτουν σχαράκια με σύστημα δύο βιδών, μια και το σχαράκι είναι σχετικά μικρό. Το σύστημα είναι σχεδιασμένο για να διευκολύνει το περπάτημα αλλά και την εύκολη απομάκρυνση λάσπης
 • Με σύστημα 3 βιδών. Τα παπούτσια του δρόμου διαθέτουν σύστημα τριών βιδών για μεγαλύτερο εμβαδόν επιφάνειας και βελτιωμένη μεταφορά ισχύος και σταθερότητα ποδιών. Τα σχαράκια πρέπει πάντα να ταιριάζουν με το επιλεγμένο σύστημα πεντάλ και είναι διαθέσιμα ως στοιχείο αντικατάστασης. Συνήθως, ένα ζευγάρι σχαράκια περιλαμβάνεται πάντοτε μαζί με τα πεντάλ.
Πλεύση

Η πλεύση μετράται σε μοίρες και είναι το εύρος που επιτρέπεται στα πόδια μας να κινούνται πλευρικά στην επιφάνεια του πεντάλ. Γενικά, όσο λιγότερη είναι η ευελιξία και η εμπειρία που έχουμε, ή αν έχουμε ιστορικό τραυματισμού σε γόνατο ή πόδι, τόσο μεγαλύτερη πλεύση πρέπει να υιοθετήσουμε.

Κάθε εταιρεία έχει συνήθως ένα σύστημα χρωματικής κωδικοποίησης για ευκολότερη αναγνώριση. Για παράδειγμα, η Shimano έχει τρία διαφορετικά σχαράκια, που παρέχουν τρία διαφορετικά ποσοστά πλεύσης- το κόκκινο δεν έχει πλεύση, το μπλε προσφέρει δύο μοίρες και τέλος το κίτρινο παρέχει έξι μοίρες πλεύσης.

Εσοχή

Τα σχαράκια μπορούν είτε να είναι σε ειδική εσοχή του παπουτσιού ή να βρίσκονται εξωτερικά στη σόλα. Τα παπούτσια βουνού και πόλης, θα έχουν συνήθως εσοχές, έτσι ώστε ακόμα και με σχαράκια, το περπάτημα είναι πολύ εύκολο.

Από την άλλη, τα παπούτσια δρόμου και τριάθλου, δεν έχουν εσοχές μια και τα σχαράκια είναι πιο μεγάλα και δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη για περπάτημα.

2 Comments

 1. […] Διαλέγοντας ποδηλατικά παπούτσια ΙΙ – Πεντάλ και σχαρ… […]

  Reply

 2. […] Διαλέγοντας ποδηλατικά παπούτσια ΙΙ – Πεντάλ και σχαρ… […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Η τελευταία αγωνιστική σεζόν του Alejandro Valverde

Ο Alejandro Valverde ανακοίνωσε ότι θέλει να αποσυρθεί στο τέλος της σεζόν του 2021, ώστε …