Καλύμματα, θερμαινόμενα καλύμματα, χοντρές χειμερινές κάλτσες

Αν όλα τα παραπάνω δεν καταφέρνουν να κρατήσουν τα πόδια μας ζεστά, τότε μία είναι η λύση: Επενδύουμε σε ένα ζευγάρι χειμερινά ποδηλατικά παπούτσια και ξεμπερδεύουμε μια και καλή.

Όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν πραγματικά, ή ποδηλατούμε αρκετές ώρες σε συνθήκες με αρκετή υγρασία, είναι τα άκρα που υποφέρουν περισσότερο. Τα πόδια μας, αρχίζουν να κρυώνουν και ακόμα και να μουδιάζουν.

Τα χειμερινά παπούτσια θεωρούνται συχνά ως «τελευταία λύση» – πριν επενδύσουμε σε ένα χειμερινό ζευγάρι, συνήθως θα προσπαθήσουμε να φορέσουμε στα καλοκαιρινά μας παπούτσια χοντρά αδιάβροχα καλύμματα.

Πρόβλημα με καλοκαιρινά παπούτσια

Όπως αναφέρει και το όνομα τους, είναι τα παπούτσια που συνήθως φοράμε. Σε ενδιάμεσες συνθήκες (φθινόπωρο και άνοιξη) μπορούμε να «γλιτώσουμε», φορώντας αντιανεμικά ή αδιάβροχα καλύμματα. Υπάρχει ακόμα και η ακραία λύση των θερμαινόμενων καλυμμάτων

Όμως όλα τα παραπάνω είναι ημίμετρα. Σε μια συνεχόμενη βροχή, είναι απλά θέμα χρόνου πότε θα πάρουν νερό τα πόδια μας. Γιατί;

  • Από τις οπές αερισμού στο εμπρός μέρος της σόλας. Όσο και τα καλύμματα να τις καλύπτουν, το νερό που πετάει με δύναμη ο εμπρός τροχός τελικά θα βρει τρόπο και θα μουσκέψει τα πόδια μας. Μια λύση είναι φυσικά τα φτερά.
  • Από το πάνω μέρος του καλύμματος. Από εκεί θα περάσει τελικά το νερό και θα μουσκέψει το παπούτσι μας, το οποίο δεν καλύπτει τον αστράγαλο μας (όπως ένα χειμερινό παπούτσι).

Το άλλο πρόβλημα είναι οι πολλές οπές αερισμού που έχει ολόκληρο το καλοκαιρινό παπούτσι, οι οποίες αφήνουν το κρύο να περνά μέσα και να παγώνει τα άκρα μας.

Η λύση είναι τα χειμερινά παπούτσια ποδηλασίας

Ο αερισμός είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε – δεν θα βρούμε μεγάλες οπές αερισμού στα χειμερινά παπούτσια ποδηλασίας όπως στα καλοκαιρινά. Παρόλα αυτά, θα υπάρχουν μικρά ανοίγματα, παρέχοντας τον ελάχιστο δυνατό αερισμό.

Συχνά, στην κορυφή του παπουτσιού θα υπάρχει στρώμα νεοπρενίου ή κάλυμμα. Αυτό θα κρατήσει τη βροχή έξω και θα ενεργήσει ως ένα επιπλέον στρώμα της άμυνας ενάντια στο ψύχρα.

Δέσιμο παπουτσιού

Το κάλυμμα του αστραγάλου θα είναι επίσης ψηλό – έτσι ώστε να αποτρέψει το νερό που προέρχεται από τον εμπρός τροχό να διεισδύσει στο παπούτσι. Εάν δοκιμάζουμε τέτοια παπούτσια, προτιμάμε ρυθμιζόμενο κάλυμμα.

Οι συνδέσεις, όπως τα καλοκαιρινά ποδηλατικά παπούτσια, μπορούν να είναι τα κουμπιά Boa, η καστάνια ή το Velcro. Τα κουμπιά και η καστάνια είναι τα πιο αποτελεσματικά για να σταθεροποιήσουν το πόδι μας.

Σόλα

Χειμερινά ποδηλατικά παπούτσια - Eίναι χρήσιμα;

Οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για τα καλοκαιρινά παπούτσια ισχύουν και για τα χειμερινά, όταν πρόκειται για τη σόλα. Τα πέλματα από νάιλον είναι φθηνότερα – θα κάνουν τη δουλειά, αλλά θα παρέχουν λίγο πιο εύκαμπτη σόλα.

Οι σόλες από ανθρακόνημα είναι οι πιο ακριβές – πολύ δύσκαμπτες και θα προσφέρουν άφθονη μεταφορά ισχύος. Όμως το χειμώνα, με μεγάλες προπονήσεις βάσεις σε χαμηλές εντάσεις, ίσως η τελική ακαμψία δεν είναι το ζητούμενο. Η καλύτερη λύση είναι ένα κράμα υαλονήματος/ανθρακονήματος, που θα προσφέρει μεγαλύτερη άνεση.

Δεδομένου ότι είναι πιθανό να περπατάμε σε ολισθηρές επιφάνειες, είναι επιθυμητή μια σόλα με κάποια πρόσφυση. Οπότε, αν μπορούμε, προτιμάμε χειμερινά παπούτσια με πρόσθετα πτέρνας που μπορούν να αντικατασταθούν.

Τέλος – αν ποδηλατούμε στο δρόμο- πρέπει τα χειμερινά παπούτσια μας να είναι συμβατά με σχαράκια 3 βιδών, ώστε να ταιριάζουν με τα αντίστοιχα πεντάλ.

Χειροποίητο παπούτσι και εφαρμογή

Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το παπούτσι αφήνει αρκετό χώρο, χωρίς να αφήνει το πόδι να επιπλέει. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ακόμα ένα πρόβλημα είναι ότι το μέγεθος αλλάζει, ανάλογα την μάρκα. Εκεί που φοράμε 40 νούμερο σε μια μάρκα, μπορεί να χρειαστούμε 43 σε κάποια άλλη.

Για τους παραπάνω λόγους, είναι καλύτερο πάντα να δοκιμάζουμε τα χειμερινά μας παπούτσια.

Ακόμα ένα λάθος είναι να τα φοράμε με χοντρές χειμερινές κάλτσες. Οι κάλτσες αυτές, μειώνουν τον χώρο στο παπούτσι και διακόπτουν την παροχή αίματος – επιδεινώνοντας το μούδιασμα ή ακόμα και προκαλώντας το. Με σωστά χειμερινά παπούτσια χρειαζόμαστε μόνο μια λεπτή μάλλινη κάλτσα (merino) και είμαστε έτοιμοι!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Προκήρυξη – 2η ανάβαση Λάλα «Σπύρος Σταθόπουλος»

Ο «ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΥΡΓΟΥ» διοργανώνει ποδηλατικό διασυλλογικό αγώνα στο Λάλα  Ηλείας …