Όσο προχωρά το φθινόπωρο και οδεύουμε προς τον χειμώνα, οι προπονήσεις γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Το τελευταίο πράγμα που δεν θέλουμε, είναι να  έχουμε ντυθεί λάθος για την προπόνηση μας.

Για να αποφύγουμε το παραπάνω, ας δούμε μερικά πράγματα που θα πρέπει οπωσδήποτε να προσέξουμε.

Λιγότερο ντύσιμο

Καμιά φορά, στην εσωτερική ζεστασιά του σπιτιού μας, αμελούμε την πραγματική εξωτερική θερμοκρασία. Και πολλές φορές, στη βιασύνη του να ετοιμάσουμε το ποδήλατο και να ντυθούμε, ζεσταινόμαστε ακόμα περισσότερο.

Ο φυσικός πειρασμός είναι να αφαιρέσουμε ένα στρώμα (π.χ. να αφήσουμε σπίτι το αντιανεμικό γιλέκο μας) ή να χρησιμοποιήσουμε ένα ελαφρύτερο κέλυφος. Ας μην το κάνουμε!

Συμβουλή: Βγαίνουμε για μερικά λεπτά στο μπαλκόνι – αν έχουμε εκεί το ποδήλατο μας, ακόμα καλύτερα- για να καταλάβουμε πώς ακριβώς θα πρέπει να ντυθούμε. Και φυσικά είναι χρήσιμο να έχουμε ένα εξωτερικό θερμόμετρο, για να δούμε με τι θερμοκρασία θα εκκινήσουμε.

Περισσότερο ντύσιμο

Όσο κακό είναι το λιγότερο ντύσιμο, που μας αφήνει να κρυώνουμε σε ολόκληρη την βόλτα μας, ακόμα χειρότερο είναι το περισσότερο ντύσιμο.

Γιατί; Επειδή θα είμαστε συνεχώς ιδρωμένοι, δεν θα μπορούμε να αποδώσουμε όπως πρέπει και θα διακινδυνεύουμε ένα κρυολόγημα.

Μπορούμε να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, χρησιμοποιώντας ελαφρύτερα στρώματα ντυσίματος.

Συμβουλή: Αν ξεκινήσουμε και στο πρώτο χιλιόμετρο, νοιώθουμε ήδη να ζεσταινόμαστε, τότε έχουμε ντυθεί πιο ζεστά απ’ ότι πρέπει. Επιστροφή στη βάση και αλλαγή.

Πολλαπλά σκασίματα

Κανείς φυσικά δεν θέλει κάτι τέτοιο, αλλά σε βροχερές μέρες ή μέρες που έχει προηγουμένως βρέξει, συμβαίνει. Η βροχή καθαρίζει το δρόμο και οτιδήποτε αιχμηρό καταλήγει στην άκρη του, εκεί δηλαδή που συνήθως ποδηλατούμε!

Πώς το αποφεύγουμε; Απλά στο τσαντάκι «επιβίωσης» έχουμε τουλάχιστον 2 σαμπρέλες και φυσικά μια μίνι τρόμπα.

Προστατεύουμε τα άκρα μας

 Τα άκρα μας είναι ευάλωτα σε χαμηλές θερμοκρασίες, γιατί έχουν την λιγότερη συγκέντρωση αίματος σε σχέση με τον κορμό μας. Άρα είναι τα πρώτα που δέχονται την επίδραση του κρύου.

Αν δούμε υγρασία το πρωί, δεν φεύγουμε χωρίς μανίκια και μπατζάκια. Αν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές (κάτω από 10ο C), πρέπει να φορέσουμε αντιανεμικά γάντια και καλύμματα στα πόδια μας. Χωρίς αυτά θα ταλαιπωρηθούμε αρκετά.

Συμβουλή: Αν κάνουμε λάθος και π.χ. φορέσουμε τα πιο χοντρά μας γάντια ή πιο ζεστά καλύμματα, μπορούμε πάντα να τα βγάλουμε και να τα βάλουμε στις πίσω τσέπες.

Ο κατάλληλος φακός

Κυριακή πρωί, έχουμε καταναλώσει το πρωινό μας και ετοιμαζόμαστε για την βόλτα μας με τα παιδιά. Ο ουρανός συννεφιασμένος και σύμφωνα με το δελτίο θα παραμείνει έτσι όλη την ημέρα.

Τι κάνουμε; Αλλάζουμε τον φακό από τα γυαλιά μας, βάζοντας το κίτρινο/πορτοκαλί φακό, που υπάρχει για αυτές τις συνθήκες. Είναι ένας πιο φωτεινός φακός, που θα μας διευκολύνει «φωτίζοντας» περισσότερο το εξωτερικό περιβάλλον.

Αν ξεχάσουμε να το κάνουμε, θα ταλαιπωρηθούμε αρκετά. Οπότε, ας μην το ξεχάσουμε!

Συμβουλή: Αν πιάσει βροχή, δεν βγάζουμε τα γυαλιά μας. Όσο και να βρέχονται εξωτερικά, το νερό θα φύγει σταδιακά όσο ποδηλατούμε. Αν τα βγάλουμε και βραχεί εσωτερικά ο φακός, τότε θα πρέπει να τα βγάλουμε (γιατί δεν θα βλέπουμε).

Δεν είμαστε αδιάβροχοι

Όσο και να το θέλαμε (γιατί θα μας βόλευε), δεν έχουμε την παραπάνω ιδιότητα. Οπότε πρέπει να προνοήσουμε, αν δούμε ότι ο καιρός στη βόλτα μας θα είναι βροχερός.

Πρώτο βήμα να βάλουμε φτερά στο ποδήλατο μας. Σίγουρα δεν θα φαίνεται όμορφο, αλλά ας σκεφτούμε πόσο πιο στεγνοί θα είμαστε. Άλλωστε, θα είναι μόνο για 2-3 μήνες…

Αν πάλι δεν θέλουμε τη διαδικασία, μπορούμε να πάρουμε ένα μικρό φτερό που μπαίνει κάτω από τη σέλα μας, απλά για να κρατάμε στεγνά τα οπίσθια μας (κάτι είναι κι’ αυτό!).

Αν πριν ξεκινήσουμε, δούμε ότι προβλέπονται βροχές, ας πακετάρουμε στην πίσω τσέπη μας το αδιάβροχο μας.

Συμβουλή: Ας αγοράσουμε ένα κανονικό ποδηλατικό αδιάβροχο, το όποιο είναι πολύ ελαφρύ και πιάνει ελάχιστο χώρο. Θα το θυμηθούμε, όταν θα πρέπει να το διπλώσουμε μέσα στο τζάκετ μας.

Πρέπει να είμαστε ορατοί

 Οι φθινοπωρινές μέρες είναι συνήθως συννεφιασμένες. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να βγούμε απόγευμα για μια μικρή βόλτα και να επιστρέφουμε, ενώ πέφτει το δειλινό. Η φροντίδα μας είναι να είμαστε ορατοί, καθ όλη τη διάρκεια της βόλτας μας. Μπορεί να νομίζουμε ότι φαινόμαστε, αλλά τα γεγονότα είναι διαφορετικά…

Αν π.χ. η Κυριακάτικη προπόνηση προβλέπεται συννεφιασμένη, φοράμε από πάνω το αντανακλαστικό μας γιλέκο (αν δεν έχουμε αγοράζουμε). Φροντίζουμε το αντιανεμικό μας γιλέκο να είναι είτε λευκό είτε κάποιο έντονο χρώμα, ώστε να είμαστε ορατοί.

Τέλος, αν νομίζουμε ότι θα χάσουμε το φως στην απογευματινή μας βόλτα, καλό είναι να έχουμε ένα μικρό λευκό led εμπρός και ένα κόκκινο πίσω, απλά για να φαινόμαστε.

Προσέχουμε το καλό μας ποδήλατο

 Αν έχουμε δαπανήσει αρκετά χρήματα για ένα καινούργιο ποδήλατο, είναι κρίμα να το χρησιμοποιούμε σε βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες.

Μπορούμε να το βάλουμε στην άκρη και να χρησιμοποιούμε ένα χειμερινό ποδήλατο – το δεύτερο ποδήλατο μας που το έχουμε τροποποιήσει ανάλογα.

Αν πάλι δεν έχουμε ένα δεύτερο ποδήλατο, τότε του φοράμε πλαστικά φτερά και χειμερινά ελαστικά και το πλένουμε τακτικά.

Καλές προπονήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Amstel Gold Race 2024 – Νικητής ο Tom Pidcock

Μετά από μια κούρσα φθοράς όλη την ημέρα στο Amstel Gold Race, ο Tom Pidcock αναδείχθηκε ν…