8 ντοπαρισμένοι αθλητές στη Vuelta a Colombia

H UCI ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον οκτώ αθλητές βγήκαν θετικοί για απαγορευμένες ουσίες, κατά τη διάρκεια του φετινού Vuelta a Colombia.

Η είδηση έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη δήλωση ότι ο Κολομβιανός πρωταθλητής στην κατηγορία U23,  Róbinson Fabián López Rivera (Boyacá Es Para Vivirla) είχε ίχνη του σχετικού με το ΕΡΟ προϊόντος CERA. Το δείγμα συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Η ανακοίνωση της UCI από την Τρίτη επιβεβαιώνει το γεγονός αυτό και αναφέρει ότι έξι άλλοι εξέτασαν θετικά την ίδια ουσία.

Αυτές οι αναβάτες είναι ο Luis Alberto Largo Quintero, ο Jonathan Felipe Paredes Hernandez και ο Fabio Nelson στο Μαυροβούνιο Forero (Ebsa – Indeportes Boyaca), ο Edward Fabian Diaz Cardenas (EPM), ο Luis Fernando Camargo Flechas (Supergiros) Oscar Soliz Vilca (Movistar). Όπως και ο López, όλοι εξετάστηκαν από δείγματα αίματος που ελήφθησαν την 1η και 2 Αυγούστου.

Ένας όγδοος αναβάτης, Juan Carlos Cadena Sastoque (Depormundo-m Bosa-ramguiflex), έδωσε δείγμα ούρων στις 11 Αυγούστου. Αυτό έδειξε ίχνη 19-νορεοχολανόλης και 19-νορλανδροστερόνης, τα οποία ταξινομούνται αμφότερα ως αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή από το WADA.

«Αυτοί οι έλεγχοι ντόπινγκ που βασίζονται σε πληροφορίες, σχεδιάστηκαν και διεξήχθησαν από το Ίδρυμα για την καταπολέμηση του ντόπινγκ (CADF), το ανεξάρτητο όργανο της UCI, αρμόδιο για τον καθορισμό και την εφαρμογή της στρατηγικής για την καταπολέμηση του ντόπινγκ στην ποδηλασία”, δήλωσε η UCI.

Πρόσθεσε ότι οι αθλητές έχουν προσωρινά μπει σε διαθεσιμότητα και έχουν την ευκαιρία να ζητήσουν και να παρακολουθήσουν την ανάλυση Β δείγματος.

Όλοι οι αθλητές που αναφέρονται παραπάνω αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες απαγορεύσεις αν, όπως αναμένεται, το Β δείγμα επιβεβαιώσει το θετικό αποτέλεσμα του πρώτου δείγματος.

Ωστόσο, ο Luis Alberto Largo Quintero αντιμετωπίζει μια πολύ αυστηρότερη κύρωση, καθώς αυτή είναι η δεύτερη θετική του περίπτωση. Τον Ιανουάριο του 2014 υποβλήθηκε σε εκτός αγώνα τεστ, μετά την επίσκεψη του στην Ευρώπη με την ομάδα της Κολομβίας. Αυτή η δοκιμή αποκάλυψε ίχνη 19-νορανδροστερόνης και νορεθιχολανολόνης, που οδήγησαν σε απαγόρευση δύο ετών.

Όπως και ο Alberto Largo Quintero και ο Fabian Diaz Cardenas, ο Jonathan Felipe Paredes Hernandez είναι ένας άλλος πρώην αθλητής της ομάδας της Κολομβίας. Τερμάτισε τρίτος σε ένα εταπ στη φετινή Vuelta a Κολομβία.

Το 2015, ο αναβάτης της Κολομβίας Juan Pablo Villegas δήλωσε ότι υπήρχε σημαντικό πρόβλημα με το ντόπινγκ στην Κολομβία και ότι είχε λάβει απειλές θανάτου μετά την απόφαση του να μιλήσει ανοικτά για το θέμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Canyon Aeroad 2024 – Παρουσίαση

Η Canyon κυκλοφόρησε επίσημα την τελευταία έκδοση της ναυαρχίδας του αγωνιστικού ποδηλάτου…