Τα πάντα γύρω από τον Chris Froome και την υπόθεση σαλβουταμόλης

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, η UCI και η Team Sky εξέδωσαν δηλώσεις που επιβεβαίωσαν ότι ο Βρετανός αναβάτης Chris Froome επέστρεψε ένα ανεπιθύμητο αναλυτικό εύρημα (AAF) για σαλβουταμόλη στη Vuelta 2017.

Ο Froome κέρδισε την Vuelta, αλλά τώρα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να χάσει τον τίτλο του, εάν αντιμετωπίσει κυρώσεις από τη UCI επειδή είχε υπερβολική ποσότητα σαλβουταμόλης στο σώμα του.

Τι είναι η σαλβουταμόλη και γιατί ήταν στο σώμα του Froome;

Η σαλβουταμόλη είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία και ανακούφιση των συμπτωμάτων του άσθματος και αποτελεί μέρος μιας ομάδας φαρμάκων γνωστών ως Beta-2 agonists.

Το φάρμακο ανοίγει τους αεραγωγούς στους πνεύμονες για να βοηθήσει στην αναπνοή. Συνήθως χορηγείται μέσω ενός εισπνευστήρα από το στόμα.

Ο Froome έχει ένα γνωστό ιστορικό πάθησης με άσθμα και χρησιμοποιεί τη σαλβουταμόλη για να διαχειριστεί τα συμπτώματά του. Η ομάδα Sky είπε σε μια δήλωση ότι ο Froome υπέφερε από «σύμπτωμα οξύ  άσθματος» κατά την τελευταία εβδομάδα της Vuelta. Ένας γιατρός της ομάδας ενημέρωσε τον Froome να πάρει μια αυξημένη δόση σαλβουταμόλης για να ανακουφιστεί από τα συμπτώματά.

Η χρήση ενός εισπνευστήρα από τον Froome έγινε γνωστή τον Ιούνιο του 2014, όταν το χρησιμοποιούσε κατά τη διάρκεια του Critérium du Dauphiné.

Σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), 1.600 μικρογραμμάρια σαλβουταμόλης μπορούν να ληφθούν από έναν αθλητή μέσω συσκευής εισπνοής σε περίοδο 24 ωρών χωρίς την ανάγκη χορήγησης πιστοποιητικού εξαίρεσης για θεραπευτική χρήση (TUE). Ένα  πιστοποιητικό TUE εκδίδεται όταν ένας αθλητής απαιτεί ένα φάρμακο που απαγορεύεται από την WADA για νόμιμη ιατρική ανάγκη.

Τι είναι ένα «ανεπιθύμητο αναλυτικό εύρημα»;

Ένα ανεπιθύμητο αναλυτικό εύρημα είναι όταν μια αρχή αντιντόπινγκ, εντοπίζει δυνητική παραβίαση των κανόνων αντιντόπινγκ. Στην προκειμένη περίπτωση, μια συγκεκριμένη ουσία ανιχνεύτηκε σε επίπεδο υψηλότερο από το επιτρεπόμενο από το Ποδηλατικό Ίδρυμα Αντιντοπινγκ (CADF). Το CADF είναι υπεύθυνο για ελέγχους αντιντόπινγκ, εκ’ μέρους της UCI.

Σύμφωνα με τους κανόνες της WADA, η σαλβουταμόλη επιτρέπεται να υπάρχει μέχρι ένα όριο 1.000 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng /ml). Το δείγμα ούρων του Froome που συλλέχθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2017, μετά το 18ο εταπ της Vuelta αναφέρεται ότι είχε 2.000ng /ml.

Σύμφωνα με τους κανόνες της WADA: «Η παρουσία σαλβουταμόλης στα ούρα πάνω από 1000ng / ml ή φορμοτερόλης που υπερβαίνει τα 40ng / ml θεωρείται ότι δεν αποτελεί προοριζόμενη θεραπευτική χρήση της ουσίας και θεωρείται ως Ανεπιθύμητο Αναλυτικό Εύρημα (AAF), εκτός αν ο αθλητής αποδείξει μέσω μιας ελεγχόμενης φαρμακοκινητικής μελέτης, ότι το μη φυσιολογικό αποτέλεσμα ήταν η συνέπεια της χρήσης της θεραπευτικής δόσης (με εισπνοή) μέχρι τη μέγιστη δόση που αναφέρθηκε παραπάνω».

Τι γίνεται με άλλα δείγματα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της Vuelta;

Η ομάδα Sky είπε σε μια δήλωση ότι 20 άλλα δείγματα συλλέχθηκαν από το Froome κατά τη διάρκεια της Vuelta, και κανένα δεν απαιτούσε “οποιαδήποτε περαιτέρω εξήγηση”. Με άλλα λόγια, κανένα δεν επέστρεψε ένα AAF.

O Froome έχει τεθεί σε αναστολή;

Όχι, δεν έχει τεθεί σε αναστολή (ακόμα). Η UCI ανέφερε σε δήλωσή της σχετικά με το AAF του Froome: «Σύμφωνα με το άρθρο 7.9.1 των Κανόνων Αντί-Ντόπινγκ της UCI, η παρουσία συγκεκριμένης ουσίας όπως η σαλβουταμόλη σε ένα δείγμα δεν οδηγεί στην επιβολή τέτοιας υποχρεωτικής προσωρινής αναστολής του αναβάτη».

Τι συμβαίνει τώρα?

Σύμφωνα με τη UCI, το δείγμα Β του Froome έχει ήδη δοκιμαστεί και «έχει επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα του δείγματος Α του αθλητή». Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για την καταπολέμηση του ντόπινγκ της UCI, η υπόθεση θα παραπεμφθεί τώρα στη Νομική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (LADS). Το LADS είναι μια μονάδα ξεχωριστή από την UCI, «η οποία αποτελείται ουσιαστικά από νομικούς εμπειρογνώμονες. Το όργανο αυτό παρεμβαίνει σε περίπτωση προφανούς παραβίασης των κανόνων αντιντόπινγκ».

Οι Sky και Froome έχουν εκδώσει ένα αίτημα για να εξηγήσουν το αυξημένο επίπεδο σαλβουταμόλης. Σύμφωνα με την Guardian, η Sky έχει δικηγόρους και επιστήμονες που εργάζονται για να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα.

Ποιά είναι η εξήγηση της Sky και του Froome;

Η ομάδα της Sky έχει δηλώσει ότι «… στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικές και απρόβλεπτες διαφορές στον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζεται και εκκρίνεται η σαλβουταμόλη».

«Ως αποτέλεσμα, η χρήση επιτρεπόμενων δόσεων σαλβουταμόλης μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε αυξημένες συγκεντρώσεις ούρων, οι οποίες απαιτούν εξήγηση. Ένα ευρύ φάσμα παραγόντων μπορεί να επηρεάσει τις συγκεντρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αλληλεπίδρασης της σαλβουταμόλης με τρόφιμα ή άλλα φάρμακα, την αφυδάτωση και τη χρονική στιγμή της χρήσης της σαλβουταμόλης πριν από τη δοκιμή».

Ο Froome δήλωσε: “Είναι γνωστό ότι έχω άσθμα και ξέρω ακριβώς τι είναι οι κανόνες. Χρησιμοποιώ μια συσκευή εισπνοής για να διαχειριστώ τα συμπτώματά μου (πάντα μέσα στα επιτρεπόμενα όρια) και ξέρω σίγουρα ότι θα τεσταριστώ κάθε μέρα που φοράω τη φανέλα του πρώτου της γενικής».

«Το άσθμα μου χειροτέρευσε στη Vuelta, γι ‘αυτό ακολούθησα τη συμβουλή του γιατρού για να αυξήσω τη δόση σαλβουταμόλης. Όπως πάντα, έδωσα τη μέγιστη προσοχή για να διασφαλίσω ότι δεν χρησιμοποίησα περισσότερο από την επιτρεπόμενη δόση».

Ο Froome θα χάσει τον τίτλο της Vuelta;

Αυτό εξαρτάται από τα στοιχεία που προσκόμισε κατά τη διάρκεια της έρευνας σχετικά με το AAF ως προς το γιατί ο Froome είχε υψηλό επίπεδο σαλβουταμόλης.

Υπάρχουν δύο σενάρια, σύμφωνα με τις οδηγίες της UCI: Η LADS και ένας εξωτερικός και ανεξάρτητος νομικός σύμβουλος θα μπορούσαν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η υπόθεση. Ή η LADS και ο εξωτερικός νομικός σύμβουλος θα θεωρήσουν ότι υπάρχει λόγος να κινηθούν πειθαρχικές διαδικασίες.

Στην τελευταία περίπτωση, ο αθλητής θα ενημερωθεί για την ισχύουσα κύρωση – η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αναστολή από σήμερα μέχρι πίσω στην ημερομηνία της δοκιμασίας. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Froome θα χάσει τον τίτλο της Vuelta.

Αν  ο αθλητής ασκήσει έφεση, τότε η υπόθεση θα μπορούσε τότε να παραπεμφθεί στο Εφετείο της UCI.

Έχουν απαγορευτεί προηγούμενοι αθλητές για σαλβουταμόλη;

Αθλητές έχουν απαγορευτεί στο παρελθόν για την επιστροφή ενός AAF για σαλβουταμόλη. Ο πιο πρόσφατος είναι ο Ιταλός αθλητής Diego Ulissi, ο οποίος επέστρεψε ένα AAF για 1900 ng /ml σαλβουταμόλης στο Giro του 2014. Είχε ανασταλεί από το πελοτόν για εννέα μήνες.

Μεταξύ άλλων, ο Alessandro Petacchi τέθηκε σε αναστολή για ένα χρόνο και του αφαιρέθηκαν 5 νίκες σε εταπ, μετά την επιστροφή ενός AAF για σαλβουταμόλη στο Giro του 2007.

Άλλοι αθλητές είχαν απαλλαγεί για ιατρικούς λόγους και δεν τους επιβλήθηκαν κυρώσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Canyon Aeroad 2024 – Παρουσίαση

Η Canyon κυκλοφόρησε επίσημα την τελευταία έκδοση της ναυαρχίδας του αγωνιστικού ποδηλάτου…