Chris Froome – Ανεπιθύμητο αναλυτικό εύρημα σε σαλβουταμόλη

Ο Chris Froome (Team Sky) επέστρεψε ένα “ανεπιθύμητο αναλυτικό εύρημα” για σαλβουταμόλη σε δείγμα ούρων που ελήφθη στη φετινή Vuelta.

Το δείγμα Α, το οποίο λήφθηκε μετά το 18ο εταπ της Vuelta, περιείχε 2.000 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng / ml) σαλβουταμόλη, δύο φορές τα 1.000 ng / ml που επιτρέπονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του ντόπινγκ (WADA).

Μια δεύτερη ανάλυση (δείγμα Β) του Froome επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα του δείγματος Α και, σύμφωνα με την UCI, «οι διαδικασίες διεξάγονται σύμφωνα με τους Κανόνες Αντί-Ντόπινγκ UCI».

Η σαλβουταμόλη είναι ένα συνηθισμένο φάρμακο που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του άσθματος και επιτρέπεται για χρήση χωρίς εξαίρεση για θεραπευτική χρήση, μέχρι ένα όριο. Ο Froome ανέφερε ότι παρουσίαζε «συμπτώματα έντονου άσθματος» κατά τη διάρκεια της Vuelta, απαιτώντας περαιτέρω φαρμακευτική αγωγή.

«Είναι γνωστό ότι έχω άσθμα και ξέρω ακριβώς ποιοι είναι οι κανόνες», δήλωσε ο Froome μέσω δελτίου τύπου της Sky.

«Χρησιμοποιώ μια συσκευή εισπνοής για να διαχειριστώ τα συμπτώματά μου (πάντα μέσα στα επιτρεπόμενα όρια) και ξέρω σίγουρα ότι θα τεσταριστώ κάθε μέρα που φοράω τη φανέλα του πρώτου της γενικής».

«Το άσθμα μου χειροτέρευσε στη Vuelta, γι ‘αυτό ακολούθησα τη συμβουλή του γιατρού για να αυξήσω τη δόση σαλβουταμόλης. Όπως πάντα, έδωσα τη μέγιστη προσοχή για να διασφαλίσω ότι δεν χρησιμοποίησα περισσότερο από την επιτρεπόμενη δόση».

«Λαμβάνω πολύ σοβαρά την ηγετική μου θέση στο άθλημα. Η UCI έχει απόλυτο δίκιο να εξετάσει τα αποτελέσματα των δοκιμών και, μαζί με την ομάδα, θα παράσχω τις πληροφορίες που απαιτεί».

Dave Brailsford

Ο επικεφαλής της Team Sky, Dave Brailsford, δήλωσε ότι η ομάδα είναι «αποφασισμένη να διαπιστώσει τα γεγονότα και να κατανοήσει ακριβώς τι συνέβη με αυτή την περίπτωση».

«Υπάρχουν σύνθετα ιατρικά και φυσιολογικά προβλήματα που επηρεάζουν το μεταβολισμό και την απέκκριση της σαλβουταμόλης», συνέχισε ο Brailsford. «Έχω την μέγιστη εμπιστοσύνη ότι ο Chris ακολούθησε την ιατρική καθοδήγηση για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του άσθματος, παραμένοντας εντός της επιτρεπόμενης δόσης. Φυσικά, θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων».

UCI

Όπως διευκρινίστηκε από την UCI, ο Froome θα πρέπει τώρα να εξηγήσει τη διαπίστωση:

«Η παρουσία σαλβουταμόλης στα ούρα πάνω από 1000 ng / mL … θεωρείται ότι δεν αποτελεί προοριζόμενη θεραπευτική χρήση της ουσίας και θα θεωρηθεί ως Ανεπιθύμητο Αναλυτικό Εύρημα (AAF), εκτός εάν ο αθλητής αποδείξει, μέσω μιας ελεγχόμενης φαρμακοκινητικής μελέτης, ότι το μη φυσιολογικό αποτέλεσμα ήταν η συνέπεια της χρήσης της θεραπευτικής δόσης (με εισπνοή) μέχρι τη μέγιστη δόση που αναφέρθηκε παραπάνω».

Σύμφωνα με την UCI, ο Froome δεν υποχρεούται να εκτίσει προσωρινή αναστολή: «Σύμφωνα με το άρθρο 7.9.1. των κανόνων του UCI Anti-Doping, η παρουσία συγκεκριμένης ουσίας όπως η σαλβουταμόλη σε ένα δείγμα δεν έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή τέτοιας υποχρεωτικής προσωρινής αναστολής κατά του αναβάτη».

Εάν ο Froome δεν είναι σε θέση να εξηγήσει το εύρημα, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, φτάνοντας μέχρι και την ακύρωση του τίτλου του στην φετινή Vuelta.

Τον Ιανουάριο του 2015, ο Diego Ulissi έλαβε απαγόρευση εννέα μηνών μετά από θετική δοκιμή για σαλβουταμόλη στο Giro του 2014. Ο Ulissi βρέθηκε να έχει 1.900 ng / ml της ουσίας στα ούρα του, 100 ng / ml λιγότερο από την ποσότητα που ανιχνεύθηκε στο δείγμα του Froome.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά;

Όλοι αναζητάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό, στη μέση μιας καλοκαιρινής προπόνησης. Όμως μακροπ…