Τι θα κάναμε αν συμμετείχαμε στα πρώτα Tour de France στις αρχές της δεκαετίας του 1900; Δεν υπήρχαν αθλητικά ποτά, δεν υπήρχαν ενεργειακές μπάρες ή τζελ, ούτε καν σταθμοί ανεφοδιασμού. Αποδεικνύεται ότι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά που μετέφεραν μαζί τους οι αθλητές ήταν ένα απλό μπιτόνι γεμάτο ζεστή σοκολάτα.

Τα κέικ δεν βλάπτουν, είναι οι αναβάσεις…

Ο Maurice Garin, ο πρώτος νικητής του Tour de France, θυμήθηκε ότι είχε καταναλώσει τα ακόλουθα σε μια 24ωρη διαδρομή: 45 κροκέτες, 19 λίτρα ζεστής σοκολάτας, 8 μαγειρεμένα αυγά, 7 λίτρα τσαγιού, 5 λίτρα ταπιόκας, 2 κιλά ρύζι, πολύ κόκκινο κρασί, καφέ, σαμπάνια και στρείδια. Ακούγεται τρελό; Φαίνεται ότι τα περισσότερα από αυτά τα πράγματα θα τον επιβράδυναν αντί να του δίνουν ενέργεια.

Υπάρχει ένα διάσημο ρητό από τον Eddie Merckx, έναν από τους πιο επιτυχημένους αθλητές στην ιστορία της ποδηλασίας δρόμου, που θα μπορούσε να εξηγήσει πώς σκέφτονταν τότε οι αθλητές σχετικά με τη διατροφή: «Δεν είναι τα κέικ που βλάπτουν, είναι οι αναβάσεις…».

Συνταγή: Ζεστή πικάντικη σοκολάτα

Εάν θέλουμε να τροφοδοτήσουμε μια προπόνηση, μπορούμε να επιλέξουμε από ένα ευρύ φάσμα ενεργειακών ποτών με ποικίλες ποσότητες υδατανθράκων, καφεΐνης και μετάλλων, σε σχεδόν κάθε γεύση. Αλλά για να ζήσουμε τις πρώτες μέρες του ποδηλατικού ανταγωνισμού, χρειαζόμαστε μια συνταγή από τα παλιά:

Συστατικά

• 1/3 φλιτζάνι μέλι
• 4 φλιτζάνια γάλα
• ¾ φλιτζάνι σκόνη κακάου
• 1 κουταλιά σούπας εκχύλισμα βανίλιας
• 1 κουταλιά σούπας σπόρων κάρδαμου
• 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, τριμμένη
• πρέζα αλατιού
• 1 κουταλιά σούπας πιπερόριζα, αλεσμένη
• ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
• 4 σπόρους μάραθου
• 10 γαρύφαλα, ολόκληρα
• 4 σβώλους μαύρο πιπέρι
• 4 κουταλιές σούπας άγλυκη κρέμα

Οδηγίες

1. Χρησιμοποιώντας ένα γουδοχέρι ή έναν μύλο καφέ, αλέθουμε το κάρδαμο, την κανέλα, τα γαρίφαλα, τα πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τους σπόρους μάραθου και την πιπερόριζα.
2. Ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε και χτυπάμε το κακάο, το μείγμα μπαχαρικών, το μέλι και προσθέτουμε αλάτι.
3. Όταν το γάλα αρχίζει να αχνίζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε για 10’.
4. Ζεσταίνουμε πάλι το μίγμα μέχρι να αχνίζει, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το βάζουμε σε κούπες.
5. Γαρνίρουμε με μια κουταλιά της σούπας άγλυκη κρέμα και σερβίρουμε.

Μπορούμε να δοκιμάσουμε να το έχουμε μαζί μας στην προπόνηση (αν έχουμε παγούρι με μόνωση).

Πιο πρακτικό όμως θα ήταν να το χρησιμοποιήσουμε σαν ρόφημα αποκατάστασης, ιδιαίτερα όταν γυρίζουμε από μια μεγάλη Κυριακάτικη προπόνηση με χαμηλές θερμοκρασίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Tour de France – Η απαραίτητη ορολογία του αγώνα

Το Tour de France, ο μεγαλύτερος ποδηλατικός αγώνας, γίνεται συνεχώς πιο αγγλόφωνος. Υπάρχ…