Ο μεγαλύτερος αγώνας του Chris Froome τώρα ξεκινάει

Ο αγώνας που αντιμετωπίζει ο Chris Froome, που «εκκίνησε» την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, θα είναι ο μεγαλύτερος της καριέρας του. Με σύμμαχο – όπως πάντα – την ομάδα της Sky, έχει να αντιμετωπίσει την ισχυρή ομάδα της UCI, με επικεφαλής τον Γάλλο David Lappartient, υπέρμαχο του αντιντόπινγκ.

Το σίγουρο είναι ότι θα είναι ένας «πολυήμερος αγώνας». Αυτή η υπόθεση είναι πιθανό να πάρει κάποιο χρόνο και πολλές ανατροπές. Στην πραγματικότητα, οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει από τότε που ο Froome ενημερώθηκε για το AAF κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος 2017, στο Μπέργκεν της Νορβηγίας. Και αυτό ήταν κάτι που εξόργισε πολλούς, ανάμεσα τους και τον Γερμανό πρωταθλητή, Tony Martin.

Ενώ ο Froome κέρδιζε βραβεία επιδόσεων στo Παρίσι, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Tour de France 2018 και οι διοργανωτές του Giro d’Italia ανησυχούσαν για τη πιθανή συμμετοχή του, ο Froome και η ομάδα της Sky έχτιζαν ήδη την υπεράσπισή τους για την υπέρβαση του ορίου στη σαλβουταμόλη.

Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται εδώ – η φήμη του Froome, αλλά και η συνεχιζόμενη ύπαρξη της μεγάλης χρηματικής χορηγίας της ομάδας του. Η Sky έχει προσλάβει τον Mike Morgan της Morgan Sports Law, τον γνωστό δικηγόρο που έσωσε την πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια Lizzie Armitstead για να αποφύγει την αναστολή, παρόλο που είχε χάσει τρία τεστ αντιντόπινγκ σε 10 μήνες.

Παρόλα αυτά, τα προηγούμενα δείχνουν ότι οι ελπίδες του Froome για αποφυγή αναστολής είναι περιορισμένες. Ο Ιταλός σπρίντερ Alessandro Petacchi έλαβε αναστολή 12 μηνών και στερήθηκε από τις πέντε νίκες του στο Giro 2007 για υπέρβαση του ορίου σαλβουταμόλης.

Πιο πρόσφατα, ο Diego Ulissi έλαβε αναστολή 9 μηνών μετά το Tour 2014, όπου κέρδισε δύο εταπ, γιατί το τεστ έδειξε 1900 ng/ml σαλβουταμόλης.

Pat Mc Quaid

Ο Pat Mc Quaid, πρώην πρόεδρος της UCI, ο οποίος επόπτευε την υπόθεση Petacchi, πιστεύει ότι «θα είναι δύσκολο για τον Froome και την Sky να διαψεύσει την υπαιτιότητα».

«Είχαμε το ίδιο και με τον Petacchi», είπε, «και τέθηκε σε αναστολή για αυτό, παρά τις πολλές προσπάθειες να αποδείξει ότι δεν ήταν σκόπιμο».

«Νομίζω ότι η υπόθεση θα διαρκέσει αρκετά», δήλωσε ο Mc Quaid. «Άκουσα τα σχόλια του Brailsford σχετικά με τους δικηγόρους και ότι μπορεί να πάει στο CAS [Αθλητικό Συμβούλιο Διαιτησίας] τελικά. Όμως, παρά το πόσο σκληρά θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι πήρε τις κανονικές δόσεις, θα είναι δύσκολο γι’ αυτούς».

Ο Mc Quaid βλέπει την υπόθεση να εκτείνεται μέχρι τη σεζόν του 2018. «Θα μπορούσε να συμβαίνει κατά τη διάρκεια του Giro και ακόμη και κατά τη διάρκεια του Tour. Εάν ο ίδιος τιμωρηθεί σύντομα από την UCI, τότε θα ασκήσει έφεση στο CAS και τότε θα πάρει περισσότερο χρόνο».

Στη Βρετανία, η αντίδραση έχει διαιρεθεί, με ορισμένους να αποδέχονται ότι η υπέρβαση του ορίου από τον Froome μπορεί απλώς να εξηγηθεί, και άλλοι να το βλέπουν ως περαιτέρω απόδειξη της χαλαρής ηθικής της Team Sky. Άλλοι έχουν προχωρήσει παραπέρα, βλέποντας το ως περαιτέρω στοιχεία μιας τρομερής και διαρκούς προσπάθειας για εξαπάτηση.

Ο Froome μιλώντας στο BBC, επιμένει ότι θα δικαιωθεί. «Μπορώ να καταλάβω τις αντιδράσεις πολλών ανθρώπων, ειδικά δεδομένης της ιστορίας του αθλήματος», δήλωσε. «Νομίζω ότι αυτό είναι προφανώς μια πολύ διαφορετική περίπτωση. Αυτό δεν είναι ένα θετικό [σε απαγορευμένη ουσία] τεστ».

Jonathan Vaughters

Υπήρξε επίσης κάποια σύγχυση σχετικά με την κατάχρηση της σαλβουταμόλης, που περιγράφεται από διάφορα ΜΜΕ ότι δεν προσδίδει χαρακτηριστικά βελτίωσης. Ο Jonathan Vaughters, υπεύθυνος της Cannondale-Drapac που είχε τον Rigoberto Uràn, 2ο γενικής στο φετινό Tour, το βλέπει διαφορετικά.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το πήρε», δήλωσε ο Vaughters για τη χρήση σαλβουταμόλης του Froome. «Είναι η δόση που προκαλεί έκπληξη».

Η σαλβουταμόλη είναι αποτελεσματική στο άνοιγμα φλεγμονωδών αεραγωγών για άτομα με άσθμα που προκαλείται από άσκηση. Είναι γνωστό ότι ο Froome έλαβε πολλές φορές το προϊόν κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

«Είναι μια δύσκολη ουσία», πρόσθεσε ο Vaughters. «Δεν είμαι εναντίον ανθρώπων που το παίρνουν για άσθμα ή για φλεγμονή. Σε υψηλότερες δόσεις, όπως με χάπια ή ενέσεις, η σαλβουταμόλη μπορεί να έχει αποτέλεσμα δημιουργίας μυών και επίδραση στην καύση λίπους, όπως η κλενβουτερόλη. Όταν χρησιμοποιείται  σε υψηλότερες δόσεις [η σαλβουταμόλη] μπορεί να βελτιωθεί η απόδοση, γι ‘αυτό και το όριο είναι εκεί που βρίσκεται».

Παρά τις σημερινές αποκαλύψεις, ο Froome εξακολουθεί να έχει επιρροές φίλους σε ψηλά μέρη. Είναι ακόμα υποψήφιος για την Αθλητική Προσωπικότητα του BBC. Προς το παρόν, έχει το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, ακόμα κι αν η ομάδα του είναι τώρα αντιμετωπίζεται με αρκετό σκεπτικισμό.

Και παρόλο που η ομάδα της Sky, βάλλεται συνεχώς από εξουθενωτικές επιθέσεις, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι ο Froome και ο Brailsford θα αγωνιστούν σκληρά για να ανέβουν αυτήν την “πανύψηλη κορυφή” και να υπερασπιστούν τα επιτεύγματά τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Καρνιτίνη – Είναι απαραίτητη στην ποδηλασία;

Η καρνιτίνη είναι μια φυσική ένωση που βρίσκεται στο κρέας αλλά έχει κερδίσει δημοτικότητα…