Είναι αυτή η εποχή του χρόνου, όταν οι φίλοι και οι οικογένειες συγκεντρώνονται για να απολαύσουν την περίοδο των διακοπών και να ξεκινήσουν το νέο έτος. Είναι μια υπέροχη στιγμή που, δυστυχώς, μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στις διατροφικές μας συνήθειες.

Αλλά δεν χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Παραθέτουμε μερικές απλές συμβουλές, που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε αυτή την «δύσκολη» περίοδο των εορτών:

Δεν αλλάζουμε τη συνήθη διατροφή μας

Σίγουρα μας πήρε πολύ καιρό μέχρι να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε ένα πρότυπο υγιεινής διατροφής. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να το σταματήσουμε, λόγω της γιορτινής περιόδου.

Για παράδειγμα, εν αναμονή μιας μεγάλης συγκέντρωσης, δεν παραλείπουμε το γεύμα μας. Αυτό είναι ένα πολύ συνηθισμένο λάθος. Τρώμε τα κανονικά μας γεύματα στις κανονικές τους ώρες και θα διαπιστώσουμε ότι τρώμε λιγότερο στα «εορταστικά» γεύματα.

Τρώμε πριν φτάσουμε σε μια οικογενειακή ή κοινωνική συγκέντρωση

Με τις μεγάλες ποσότητες τροφίμων που διατίθενται στις περισσότερες εορταστικές συγκεντρώσεις, είναι πολύ εύκολο να καταλήξουμε να τρώμε περισσότερο φαγητό ή να κάνουμε «απαγορευτικούς» συνδυασμούς.

Ένας τρόπος για να περιορίσουμε το παραπάνω, είναι να τρώμε ένα μικρό γεύμα πριν φτάσουμε στην εκδήλωση. Έτσι, έχοντας ήδη περιορίσει το αίσθημα της πείνας, μπορούμε να φάμε επιλεκτικά στην συγκέντρωση.

Αποφύγουμε θερμίδες που μπορούμε να πιούμε

Καμιά φορά επικεντρωνόμαστε στα πλούσια φαγητά και στα γλυκά και ξεχνάμε το αλκοόλ, κατά τη διάρκεια των εορτών. Για παράδειγμα, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί περιέχει περίπου 85 θερμίδες-και ποτέ δεν θα πιούμε μόνο ένα. Αν πάλι μας αρέσει το ούζο ήτο τσίπουρο, με κάθε ποτηράκι καταναλώνουμε 120 με 150 θερμίδες!

Αν δεν καταναλώνουμε αλκοόλ, ακόμα και ένα φλιτζάνι ζεστής σοκολάτας περιέχει περίπου 120 θερμίδες. Και αυτό είναι πριν προσθέσουμε κρέμα γάλακτος.

Τα παραπάνω μπορεί να μην ακούγονται πολλά, αλλά προστίθενται σε όλα όσα καταναλώνουμε. Ας μείνουμε λοιπόν στο ένα ποτηράκι αλκοόλ και ας πίνουμε περισσότερο νερό.

Δημιουργούμε ένα διατροφικό σχέδιο

Καλύτερα να μην αφήνουμε τις θρεπτικές επιλογές μας στην τύχη, ειδικά στις ημέρες οικογενειακών συγκεντρώσεων.

Αποφασίζουμε εκ των προτέρων τι και πότε θα φάμε. Στη συνέχεια, ακολουθούμε το σχέδιό μας και βεβαιωνόμαστε ότι καταναλώνουμε τις τροφές που πραγματικά μας αρέσουν.

Σε τέτοιες συγκεντρώσεις, είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουμε τροφές, που σε άλλη περίπτωση δεν θα καταναλώναμε. Απλά προσπαθούμε να καταναλώσουμε λογικές μερίδες, μαζί με πολλές υγιεινές και θρεπτικές τροφές όπως τα λαχανικά.

Ας το απολαύσουμε – λίγο!

Είναι διακοπές, οπότε ας το διασκεδάζουμε.

Δεν χρειάζεται να φτάνουμε σε άκρα, προσπαθώντας να αποφύγουμε όλα τα «άχρηστα» τρόφιμα. Αν θέλουμε ένα κομμάτι πίτας, ας το φάμε. Αν θέλουμε να φάμε ακόμα ένα μελομακάρονο, δεν χάθηκε και ο κόσμος!

Απλά μην το παρακάνουμε. Εάν ανησυχούμε υπερβολικά, τότε θα πρέπει να έχουμε μια στρατηγική. Ας τρώμε ένα γλυκό, μόνο μετά από το γεύμα μας (και έτσι δεν θα τρώμε συνέχεια όλη τη μέρα).

Επίλογος

Ακολουθούμε τις παραπάνω απλές συμβουλές και θα περάσουμε την εορταστική περίοδο, χωρίς σημαντική αύξηση βάρους.

Ακόμα και αν πάρουμε 1-1,5 κιλό, είμαστε ασφαλείς γιατί θα τα χάσουμε εύκολα τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ας έχουμε μια ασφαλή, ειρηνική και ευχάριστη εορταστική περίοδο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

18ο εταπ – Πρώτη νίκη στο Tour για Campenaerts

Ο αθλητής της Lotto Dstny Victor Campenaerts κέρδισε την πρώτη του νίκη στο Tour de France…