Greg LeMond – Ο Chris Froome έσπασε τους κανόνες και πρέπει να τιμωρηθεί ανάλογα

Ο Greg LeMond μίλησε για την περίπτωση της σαλβουταμόλης του Chris Froome, υποστηρίζοντας ότι ο νικητής του Tour de France και της Vuelta a España είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το τι υπάρχει στο σώμα του και χαρακτηρίζοντας την προβλεπόμενη υπεράσπισή του ως «γελοία».

Μιλώντας στο The Times, ο τριπλός νικητής του Tour de France επέκρινε την Sky, υποδεικνύοντας ότι οι νικητές των πέντε τελευταίων Tours είναι «πολύ καλοί για να είναι αληθινοί».

Ο Froome επέστρεψε ένα ανεπιθύμητο αναλυτικό εύρημα (AAF) για τη σαλβουταμόλη στη Vuelta τον Σεπτέμβριο, όταν βρέθηκε στα ούρα του δύο φορές το επιτρεπόμενο επίπεδο του φαρμάκου για το άσθμα.

Δεδομένου ότι η σαλβουταμόλη είναι μια «καθορισμένη» ουσία στην απαγορευμένη λίστα της WADA, ο Froome δεν βρίσκεται σε προσωρινή αναστολή. Παρόλα αυτά, θα αντιμετωπίσει απαγόρευση, εκτός εάν μπορεί να πείσει τις αρχές ότι δεν ξεπέρασε την επιτρεπόμενη δοσολογία και ότι το δείγμα του παραμορφώθηκε από άλλους παράγοντες.

«Η πλάνη ότι η σαλβουταμόλη δεν βελτιώνει τις επιδόσεις ισχύει μόνο αν τη χρησιμοποιείτε όπως έχει συνταγογραφηθεί» δήλωσε ο LeMond. «Αν λαμβάνεται από το στόμα ή με ένεση ενεργεί ως αναβολικό στεροειδές, παρόμοιο με τη κλενβουτερόλη, το φάρμακο που ο Alberto Contador ήταν θετικός».

«Είναι ευθύνη του αθλητή να ακολουθεί τους κανόνες. Όσο για τη χρήση της σαλβουταμόλης, ο Chris Froome πρέπει να είναι υπεύθυνος για αυτό που βάζει στο σώμα του. Μόνο αυτός είναι υπεύθυνος. Το πελοτόν βασίζεται στην ισότιμη εφαρμογή των κανόνων. Όταν αυτοί δεν ακολουθούνται, υπονομεύεται το άθλημα».

Ο Froome και η Sky αρνήθηκαν ότι υπερέβησαν τις επιτρεπόμενες δοσολογίες και η άμυνά τους είναι πιθανό να επικεντρωθεί στις μεταβλητές του μεταβολισμού της σαλβουταμόλης -όπως π.χ. η αφυδάτωση- οι οποίες μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Έχει προταθεί ότι ο Froome θα υποστηρίξει ότι πήρε τρεις εισπνοές από τη συσκευή, λίγο πριν να δώσει το δείγμα του για αντι-ντόπινγκ, μετά το 18ο εταπ της Vuelta.

«Αφήστε με ήσυχο» δήλωσε ειρωνικά ο LeMond. «Αυτή είναι η πιο γελοία δικαιολογία που έχω ακούσει ποτέ. Αν αυτό είναι που ισχυρίζεται, τότε είναι απλό. Έσπασε τους κανόνες και πρέπει να τιμωρηθεί ανάλογα».

Ο Brailsford είναι μυστικοπαθής

Ο LeMond έδωσε επίσης μια καταδικαστική κριτική προς τη Sky γενικότερα. Η βρετανική ομάδα δημιουργήθηκε με μια δέσμευση για διαφάνεια και καθαρή ποδηλασία. Όμως η αξιοπιστία τους έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως από το σκάνδαλο «ύποπτη τσάντα» γύρω από τον Bradley Wiggins.

«Πρέπει να κοιτάξετε το AAF του Froome στο πλαίσιο όλων των θεμάτων γύρω από την Sky. Τα σχόλια από τον Shane Sutton, που παραδέχεται ότι η ομάδα θα ωθούσε τα πράγματα στα όρια, τα χαμένα αρχεία, η ύποπτη τσάντα…»

«Δεν πιστεύω στον Dave Brailsford. Eίναι μυστικοπαθής, αποφεύγει ερωτήσεις και από αυτό που διαβάζω και ακούω, η ομάδα δεν είναι τόσο επιστημονική και εξειδικευμένη όσο ισχυρίζονται ότι είναι».

«Με πονάει να ακούω τον Brailsford και την ομάδα να απορρίπτουν την πραγματική επιστήμη ως ψευδοεπιστήμη. Είναι πάντα για μένα μια κόκκινη σημαία. Όπως έδειξε η ιστορία, όταν τα πράγματα είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά, συνήθως αυτό ισχύει».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά;

Όλοι αναζητάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό, στη μέση μιας καλοκαιρινής προπόνησης. Όμως μακροπ…