Η κλοπή ποδηλάτου είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Το επίπεδο κλοπής έπεσε από την κορυφή της δεκαετίας του 1990, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες ποδήλατα εξακολουθούν να λείπουν κάθε χρόνο. Σύμφωνα με την Cycling UK, από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2016, υπήρξαν 327.000 περιστατικά κλοπής ποδηλάτων στην Αγγλία και την Ουαλία.

Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να μην κλαπεί το ποδήλατο μας, είναι να μην το αφήσουμε ποτέ χωρίς επιτήρηση. Αν όμως το χρησιμοποιούμε μέσα στην πόλη, κάτι τέτοιο δεν είναι πρακτικό.

Πώς λοιπόν θα μπορούσαμε να προστατεύσουμε το ποδήλατο μας;

Στο δρόμο

Πάντα κλειδαριά υψηλής ποιότητας

Είναι βέβαια η περίπτωση, που «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις». Οι ποιοτικές κλειδαριές είναι ακριβές, αλλά αξίζουν τα λεφτά τους. Την χρησιμοποιούμε, ακόμη και αν αφήνουμε το ποδήλατο για λίγα δευτερόλεπτα.

Οποιαδήποτε κλειδαριά μπορεί να ανοίξει από έναν αρκετά αποφασισμένο κλέφτη, αλλά για τις καλύτερες κλειδαριές «αρκετά αποφασισμένος» σημαίνει αυτόν που έχει μαζί του κάποιο εργαλείο. Οι ποιοτικές κλειδαριές καθυστερούν αρκετά τους περισσότερους, ώστε να μην ασχοληθούν με το ποδήλατο μας.

Σταθμεύουμε σε ένα λογικό μέρος

Εάν δεν υπάρχει ασφαλής χώρος στάθμευσης, κλειδώνουμε το ποδήλατό μας σε ένα μέρος που είναι όσο το δυνατόν πιο κοινό. Εάν το αφήσουμε σε μια απομονωμένη τοποθεσία, αυτό θα δώσει χρόνο σε κάθε πιθανό κλέφτη για να «εργαστεί».

Και φυσικά, ας μην περιμένουμε κάποιο περαστικό να εμπλακεί σε περίπτωση κλοπής ποδηλάτου μας. Οπότε όσο πιο δημόσιος ο χώρος, τόσο το καλύτερο.


Το κλειδώνουμε σε ένα στερεό, ακίνητο αντικείμενο

Ψάχνουμε για κάτι που δεν μπορεί να μετακινηθεί και είναι δύσκολο να κοπεί. Τα κιγκλιδώματα είναι καλά, όπως και οι ανθεκτικές πινακίδες του δρόμου.

Χρησιμοποιούμε κλειδαριές σχήματος U.

Προστατεύουμε τον μηχανισμό

Ο ίδιος ο μηχανισμός κλειδώματος είναι συχνά το πιο αδύναμο μέρος ακόμη και ενός καλού U-lock.

Το τοποθετούμε έτσι, ώστε να είναι όσο πιο απρόσιτο γίνεται. Το κλείδωμα στα κιγκλιδώματα βοηθά με αυτό, καθώς μπορείτε να βάλουμε τον μηχανισμό από την άλλη μη ορατή πλευρά. Αυτό βοηθά επίσης στην απόπειρα απενεργοποίησης του κλειδώματος.

Χρησιμοποιούμε δύο κλειδαριές

Βάζουμε μια κλειδαριά γύρω από έναν τροχό, το πλαίσιο και το σημείο κλειδώματος, και μία γύρω από τον άλλο τροχό και το πλαίσιο.

Αν είναι δυνατόν, βάζουμε τη δεύτερη κλειδαριά γύρω από ένα στερεό αντικείμενο. Μια εναλλακτική λύση για να αποφύγουμε ένα κλεμμένο τροχό, είναι να χρησιμοποιήσουμε μπλοκάζ που κλειδώνουν.

Δεν αφήνουμε περιθώριο

Εάν χρησιμοποιείτε μια D-lock κλειδαριά, τότε όσο μεγαλύτερο μέρος του χώρου μέσα στο D είναι κατειλημμένο, τόσο πιο δύσκολο είναι για έναν κλέφτη να βάλει κάτι εκεί μέσα για να ανοίξει την κλειδαριά.

Αν σταθμεύουμε για λίγο, αφαιρούμε τον μπροστινό τροχό και να τον βάζουμε στη κλειδαριά.

Προσοχή στα κόλπα

Αν επιστρέψουμε στο ποδήλατό μας και διαπιστώσουμε ότι το ελαστικό έχει σκάσιμο ή ότι η κλειδαριά έχει υποστεί βλάβη ή ότι ο μηχανισμός είναι γεμάτος με κόλλα, βρίσκουμε έναν τρόπο να το πάρουμε στο σπίτι.

Οι κλέφτες μερικές φορές δημιουργούν ένα “πρόβλημα”, ώστε να αφήσουμε το ποδήλατο και να τους δώσουμε χρόνο να επιστρέψουν με εργαλεία για να σπάσουν την κλειδαριά. Αν χρειαστεί, σπάμε την κλειδαριά και παίρνουμε άμεσα το ποδήλατο.

Παίρνουμε μαζί τα αξεσουάρ

Τα φώτα ποδηλάτου, το τσαντάκι και η τρόμπα είναι όλοι εύκολοι στόχοι. Τα βγάζουμε και τα παίρνουμε μαζί μας.

Να είμαστε ρεαλιστές

Κλειδώνουμε το ποδήλατο μας κοντά σε ποδήλατα που δεν είναι τόσο καλά ασφαλισμένα και σίγουρα πιο ελκυστικά από τα δικό μας.

Στο σπίτι

Κλειδώνουμε καλά το ποδήλατο στο σπίτι

Ακόμα καλύτερα, το βάζουμε μέσα στο σπίτι. Υπάρχουν πλέον πολλοί έξυπνοι τρόποι να το κάνουμε. Αν δεν μπορούμε, τότε επενδύουμε σε κάποια σοβαρή ασφάλεια για το υπόστεγο ή το γκαράζ.

Αναφέρουμε την κλοπή

Η αστυνομία τώρα λαμβάνει την κλοπή ποδηλάτων πολύ πιο σοβαρά από ό, τι κάποτε. Η αναφορά για την κλοπή βοηθάει, σε περίπτωση που βρεθούν κλεμμένα ποδήλατα, ώστε να διεκδικήσουμε το δικό μας.

Απόκρυψη μηνυμάτων στο ποδήλατο

Βάζουμε κομμάτια χαρτιού σε διάφορα μέρη που λένε «το ποδήλατο είναι κλεμμένο», με τον αριθμό τηλεφώνου ή το εμαιλ μας.

Κατάλληλοι χώροι περιλαμβάνουν το εσωτερικό του παλουκόσελου, μέσα από την ταινία τιμονιού και κολλημένο πάνω στη φακαρόλα. Μια μέρα, ένας ανυποψίαστος μηχανικός ή η αστυνομία, μπορεί να μας ειδοποιήσει για το ποδήλατο μας.

Κάνουμε το ποδήλατό μας ανεπιθύμητο

Αν έχουμε ένα απλό ποδήλατο  και δεν νοιαζόμαστε πραγματικά για το πώς φαίνεται, παίρνουμε ένα σπρέι και βάφουμε τα πάντα – τροχούς, ελαστικά, γρανάζια, πλαίσιο. Το ροζ είναι το καλύτερο χρώμα για την πρόληψη κλοπής (το θέμα είναι αν μπορούμε να το ανεχτούμε).

Καλά κλειδώματα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

21ο εταπ – 6η νίκη για Pogačar και συνολική νίκη στο Tour

Ο Tadej Pogačar κέρδισε στην τελική φάση του Tour de France 2024 με μια ακόμη εντυπωσιακή …