Share on Facebook Share on Twitter Τα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες όπως είναι το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά και τα προϊόντα τα οποία είναι παρασκευασμένα από εξευγενισμένο λευκό αλεύρι, μπορούν να σαμποτάρουν την προσπάθεια μας για να χάσουμε βάρος. Όμως όλοι οι υδατάνθρακες δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Οι λεγόμενοι “καλοί” υδατάνθρακες, όπως είχαμε δει σε ένα άλλο άρθρο μας, δεν μας παχαίνουν. Αν αφαιρέσουμε εντελώς τους υδατάνθρακες από την διατροφή μας, σίγουρα θα έχουμε εξαλείψει πολλά αμυλούχα τρόφιμα, όμως ταυτόχρονα θα έχουμε εξαλείψει τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως από την διατροφή μας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη επιθυμία για τροφή η οποία θα οδηγήσει με την σειρά της σε υπερφαγία και σταδιακά σε αύξηση βάρους. Οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας και είναι απαραίτητοι για την λειτουργία του εγκεφάλου. Αν καταναλώσουμε τα παρακάτω 10 τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, θαμσας βοηθήσουν να εφοδιάσουμε τον οργανισμό μας με ενέργεια, να χάσουμε βάρος αλλά και να νιώθουμε χορτάτοι όλες τις ώρες της ημέρας χωρίς να τσιμπολογάμε άσκοπα. Δημητριακά ολικής αλέσεως Αποτελούν χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας τρόφιμα. Η ενεργειακή πυκνότητα ενός τροφίμου, αναφέρεται στην ποσότητα των θερμίδων που εμπεριέχονται σε μια συγκεκριμένη μερίδα. Έτσι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, λόγω του υψηλού του περιεχομένου σε φυτικές ίνες, έχουν χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα, που σημαίνει ότι περιέχουν μια μικρή ποσότητα θερμίδων σε μια μεγαλύτερη ποσότητα τροφής. Συμπεριλαμβάνοντας λοιπόν αυτά στη διατροφή μας, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να τρώει περισσότερο φαγητό – μειώνοντας την πιθανότητα της αίσθησης της πείνας και της στέρησης – διατηρώντας παράλληλα την πρόσληψη θερμίδων, σε ένα επίπεδο που μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους. Επιπλέον, ο Dr. Ian Barron, χειρουργός βαριατρικής και ειδικός στην απώλεια βάρους, υποστηρίζει ότι τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, απορροφούν περισσότερο νερό, με αποτέλεσμα να μας κάνουν να αισθάνομαστε χορτάτοι γρηγορότερα, με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο. Τέλος, μελέτες συνδέουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως με την καταπολέμηση του σπλαχνικού/κοιλιακού λίπους. Πλιγούρι Το πλιγούρι είναι ένα προϊόν του οποίου η προετοιμασία είναι χρονοβόρα, καθώς θα πρέπει να το μουλιάσουμε σε ζεστό νερό πριν το βράσουμε. Παρόλα αυτά, το πλιγούρι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, καθώς μισό φλιτζάνι μόνο περιέχει 5 γραμμάρια φυτικών ινών, με αποτέλεσμα να μας κρατάει χορτάτους για μεγάλο διάστημα και να συμβάλλει στη μείωση του διατροφικού λίπους. Φασόλια Βοηθούν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητα, γεγονός που βοηθά στην απώλεια βάρους. Επιπλέον τα φασόλια δεν είναι μόνο πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς επίσης περιέχουν πολύτιμες ποσότητες πρωτεΐνης και σιδήρου, που είναι απαραίτητα για να αντεπεξέλθουμε στη φυσική δραστηριότητα, γεγονός που ενισχύει τις καύσεις του οργανισμού. Σπόροι Ζέας (δίκοκκο σιτάρι) Οι μικροί αυτοί σπόροι είναι γνωστοί από τους χορτοφάγους και τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής διότι είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Όλα τα παραπάνω, βοηθούν την μετατροπή της τροφής σε ενέργεια καθώς ενισχύουν και τον μεταβολικό ρυθμό, δηλαδή την ταχύτητα με την οποία καίτε θερμίδες. Κινόα Η κινόα δεν χαρακτηρίζεται άσκοπα ως «σούπερ τροφή», καθώς είναι μια σούπερ πρωτεΐνη. Αυτό σημαίνει πως περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται για την ενδυνάμωση της μυϊκής μάζας και για την αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Έτσι, επιπρόσθετα από το να καταναλώνουμε σιτηρά τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, μειώνουμε και την πρόσληψη βλαβερών λιπαρών που περιέχονται στο κρέας, το οποίο θα καταναλώναμε για να λάβουμε την απαραίτητη πρωτεΐνη. Λαχανικά Πιθανώς να μην γνωρίζουμε πως τα λαχανικά ανήκουν στην κατηγορία των υδατανθράκων. Ωστόσο, οι πολύχρωμοι αυτοί υδατάνθρακες περιέχουν τις βασικές φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, και αντιοξειδωτικά που απαιτούνται για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους, καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες. Ζυμαρικά ολικής αλέσεως Επειδή είμαστε σε δίαιτα, δεν σημαίνει πως δεν θα μπορέσουμε να καταναλώσετε ποτέ ξανά ζυμαρικά. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να αντικαταστήσουμε τα λευκά ζυμαρικά με χορταστικά πιάτα ζυμαρικών ολικής αλέσεως, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να τρώμε μεγάλη ποσότητα ώστε να αισθανθούμε και να παραμείνουμε χορτάτοι για ώρες μετά το γεύμα σας. Καστανό ρύζι: Αν θέλουμε να μην πεινάμε και ταυτόχρονα να καίμε λίπος, τότε επιλέγουμε καστανό ρύζι αντί για λευκό, διότι το ακατέργαστο καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες καθώς και σε πολλές απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που απουσιάζουν από το λευκό ρύζι. Κριθάρι Μήπως έχουμε απογευματινές λιγούρες; Τι προτιμάμε να φάμε για να τις αντιμετωπίσουμε: Ένα βούτημα ή μια ωραία σαλάτα με κριθάρι; Μελέτες αναφέρουν πως το να επιλέξουμε να καταναλώσουμε ένα τρόφιμο πλούσιο σε σύνθετο υδατάνθρακα, όπως το κριθαρένιο παξιμάδι, θα ικανοποιήσει όχι μόνο την λιγούρα μας αλλά θα αποτρέψουμε και μελλοντικές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, οι οποίες προκαλούν ακατάσχετη κατανάλωση τροφής και αυξημένη επιθυμία για ζάχαρη. Φρούτα Όπως και τα λαχανικά έτσι και τα φρούτα ανήκουν στην κατηγορία των υδατανθράκων. Τα φρούτα αποτελούν ένα φυσικό γλυκό, όντας πλούσια σε φυσικά σάκχαρα, φυτικές ίνες, καθώς και σε πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Έτσι τα φρούτα είναι υγιή και μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε την επιθυμία μας για ζάχαρη καθώς επίσης μας χορταίνουν, χωρίς να μας δίνουν πολλές θερμίδες. Πηγή www.onmed.gr