Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι ο ενήλικος πληθυσμός που προτιμά τον καφέ, υπερβαίνει το 70%. Οι αθλητές ειδικότερα είναι γνωστό ότι καταναλώνουν τόνους του υλικού, τουλάχιστον εν μέρει λόγω των πλεονεκτημάτων απόδοσης που προσφέρει.

Ένα καθολικά αποδεκτό ενισχυτικό απόδοσης

Ο ακριβής μηχανισμός πίσω από την βελτίωση της απόδοσης της καφεΐνης είναι ακόμα λίγο μυστηριώδης.

Παρόλα αυτά, πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα συμπληρώματα διατροφής, όπου σχεδόν όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι αυξάνει την απόδοση. Άλλωστε, ο μεγάλος αριθμός αθλητών αντοχής που την καταναλώνει σε τακτική βάση, σημαίνει πολλά…

Φαίνεται ότι τα πιο μετρήσιμα οφέλη που προέρχονται από την χρήση καφεΐνης είναι πιο σημαντικά, κατά τη διάρκεια μακρύτερων περιόδων προπόνησης αντοχής.

Αλλά, στην πραγματικότητα, υπάρχουν λίγα αθλήματα όπου δεν χρησιμοποιείται για να προσπαθήσει να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας, την εστίαση, τη συγκέντρωση, ακόμα και τη δύναμη ή την ταχύτητα.

Ωστόσο, σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε περισσότερο με το πιθανό μειονέκτημα της καφεΐνης στον αθλητή -τη θεωρία ότι μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.


Τα γεγονότα για τον καφέ και την αφυδάτωση

Η ιδέα ότι ο καφές (ή η καφεΐνη για να είμαστε πιο ακριβείς) μπορεί να προωθήσει την αφυδάτωση δεν είναι καθόλου νέο. Όλα ξεκίνησαν με μια μελέτη που διεξήχθη το 1928, όπου οι συμμετέχοντες αποδείχθηκαν ότι εκκρίνουν έως και 50% περισσότερα ούρα όταν έπιναν καφεϊνούχο νερό.

Είναι δίκαιο να πούμε ότι η καφεΐνη στον καφέ εξακολουθεί να θεωρείται ευρέως ως ένα ήπιο διουρητικό (μια ένωση που προκαλεί τα νεφρά να παράγουν περισσότερα ούρα απ ‘ότι συνήθως).

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν πιθανώς αισθανθεί αυτό το διουρητικό αποτέλεσμα κάποια στιγμή. Όμως, αρκετές μελέτες τα τελευταία 15 χρόνια, φθάνουν στο συμπέρασμα ότι αν και η παραγωγή ούρων μπορεί να αυξηθεί με την κατανάλωση καφέ/καφεΐνης, το πραγματικό αποτέλεσμα στην ισορροπία του σώματος δεν φαίνεται να είναι συνολικά αρνητικό.

Αυτό έχει οδηγήσει σε μια σταδιακή στροφή, τουλάχιστον στην επιστημονική κοινότητα, στην ιδέα ότι η κατανάλωση καφέ θα υπονομεύσει την κατάσταση ενυδάτωσης μας καθημερινά.

Βαριά κατανάλωση καφέ

Αξίζει να επισημανθεί ότι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες συγχύσεως σε όλη την έρευνα σχετικά με τον καφέ και την καφεΐνη είναι αν είμαστε «εξοικειωμένοι» με την κατανάλωση καφέ σε τακτική βάση ή όχι.

Φαίνεται ότι οι διουρητικές επιδράσεις στους συνηθισμένους χρήστες είναι πολύ λιγότερο έντονες απ’ ό, τι σε εκείνους που πίνουν σπάνια. Επίσης, αν οι τελευταίοι αποφύγουν την κατανάλωση καφέ για μόλις τέσσερις ημέρες, μπορούν να αντιστρέψουν τις προσαρμογές που μειώνουν σημαντικά τη διούρηση.

Όταν προπονούμαστε τακτικά και χάνουμε ιδρώτα σε καθημερινή βάση, μπορεί πραγματικά να είναι δύσκολο να κρατάμε μια ισορροπία στην καθημερινή κυκλοφορία των υγρών στο σώμα μας.

Εάν λοιπόν στην στάση που κάνουμε, ανταλλάξουμε μερικά από τα υγρά που καταναλώνουμε (νερό και ηλεκτρολύτες) με μεγάλο όγκο καφέ, τότε τα ήπια διουρητικά αποτελέσματα γίνονται πιο σημαντικά, διότι η συνολική ισορροπία υγρών είναι λίγο πιο εύθραυστη ούτως ή άλλως.

Έτσι, ενώ ο ίδιος ο καφές δεν μας αφυδατώνει, εμποδίζει την ικανότητά μας να διατηρούμε επαρκή ενυδάτωση σε περιόδους έντασης.

Ο καθένας έχει την ίδια αντίδραση στον καφέ;

Ο άλλος παράγοντας που πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικός και συχνά παραβλέπεται είναι το ενδεχόμενο διαφορών στον τρόπο με τον οποίο τα διάφορα όργανα χειρίζονται την καφεΐνη στον καφέ.

Υπάρχουν διαφορετικοί γονότυποι που καθορίζουν την ικανότητα του σώματός μας να μεταβολίζει την καφεΐνη.

Γνωρίζω σίγουρα ανθρώπους που φαίνονται να μπορούν να πίνουν καφέ όλη την ημέρα και να μην παρουσιάζουν πραγματικά σημάδια αφυδάτωσης, αλλά υπάρχουν άλλοι που απλά δεν φαίνεται να μπορούν να το διαχειριστούν.

Συμπέρασμα

Είναι πολύ πιθανό, ότι η κατανάλωση καφέ δεν προκαλεί σοβαρή αφυδάτωση.

Αυτό σημαίνει επίσης, ότι σε περιπτώσεις όπου η διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης είναι οπωσδήποτε δύσκολη (π.χ. αθλητές που προπονούνται, άτομα που ταξιδεύουν σε μακρινές πτήσεις κ.λπ.), ο καφές δεν είναι η βέλτιστη επιλογή για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Βασικοί κανόνες για διαλλειματική προπόνηση

Η διαλειμματική προπόνηση παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη κάθε αθλητή, είτε είναι χομπίστ…