Υπόθεση Froome – Δυσαρέσκεια από το υπόλοιπο πελοτόν στην αρχή της σεζόν

Η προοπτική ότι ο Chris Froome θα μπορούσε να αγωνιστεί καθώς η περίπτωση σαλβουταμόλης συνεχίζεται πίσω από κλειστές πόρτες, ανησυχεί σχεδόν για όλους, εκτός από τους οπαδούς της Sky.

Η Υπόθεση Froome έχει ρίξει το πελοτόν σε αναταραχή. Παρά τις σχεδόν καθολικές προσκλήσεις για να σταματήσει ο Froome, φαίνεται ότι ο τετραπλός νικητής του Tour de France έχει κάθε πρόθεση να αγωνιστεί, ίσως το συντομότερο αυτό το μήνα.

Romain Bardet

«Θα ήταν καταστροφικό για την εικόνα της ποδηλασίας [αν ο Froome αγωνιστεί]. Θα ήταν μια φάρσα», δήλωσε ο Romain Bardet στο L’Equipe τον περασμένο μήνα.

«Πώς μπορεί το άθλημά μας να είναι αξιόπιστο αν ο Νο1 οδηγήσει τον Γύρο με την πιθανότητα να τιμωρηθεί με αναδρομική ισχύ; Δεν θα είχε καθόλου νόημα».

Οι κανόνες επιτρέπουν στον Froome να αγωνιστεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επανεξέτασης – και μέχρι στιγμής η UCI δεν έχει κάνει χρήση της δυνατότητάς της να αναστείλει τον Froome, μετά την εμφάνιση του ΑΑΕ τον Σεπτέμβριο – οπότε η σεζόν του 2018 είναι στον αέρα!

Στους πρώτους αγώνες της σεζόν από την Αυστραλία στην Αργεντινή και στην Ευρώπη, πολλές φωνές στο άθλημα κάλεσαν τον Froome να περιμένει στο περιθώριο, μέχρι να διευθετηθεί η περίπτωση του.

«Όταν ο πρωταγωνιστής της [επαγγελματικής] ποδηλασία έχει μια υπόθεση όπως αυτή, όλη η ποδηλασία επηρεάζεται», δήλωσε ο διευθυντής της Ag2r La Mondiale Vincent Lavenu.

Μέχρι στιγμής, η Sky αντιστέκεται στις εκκλήσεις να αφήσει στην άκρη τον Froome. Ο ίδιος επιμένει ότι δεν έχει σπάσει κανέναν κανόνα και δεσμεύεται να καθαρίσει το όνομά του. Ο Froome δεν έχει αγωνιστεί από το παγκόσμιο πρωτάθλημα χρονομέτρησης τον Σεπτέμβριο.

Πολλές φωνές διαμαρτυρίας

Η ομάδα της Sky και η νομική ομάδα του Froome δείχνουν κάθε δυνατή προσπάθεια να εργαστούν όχι μόνο για να απαλλάξουν τον αθλητή τους, αλλά και να τον στείλουν σε αγώνες, ίσως ήδη από αυτό το μήνα. Αυτή η στάση, αν και είναι απόλυτα σύμφωνη με τους κανόνες, αναστατώνει πολλούς.

Οι φωνές ανησυχίας και ανησυχίας κυμαίνονται από τον πρόεδρο της UCI, David Lappartient, από τους αγωνιζόμενους αντιπάλους Tom Dumoulin και Vincenzo Nibali από αθλητικούς διευθυντές, διοργανωτές αγώνων και ιδιοκτήτες ομάδων. Υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από την υπόθεση Froome, που πολλοί πιστεύουν απλώς ότι το καλύτερο πράγμα για τον τέσσερις φορές πρωταθλητή του Tour είναι να κάτσει στην άκρη.

«Υπάρχουν δύο αθλητές στο πελοτόν στους οποίους κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί – Froome και [Peter] Sagan», δήλωσε ένας τεχνικός διευθυντής. «Είναι ήδη μια καταστροφή για το άθλημα και θα είναι ένα τσίρκο, εάν αρχίσει να αγωνίζεται πριν αυτό επιλυθεί. Γιατί απλά να μην περιμένει;»

Αθλητικός τύπος

Πριν από δύο εβδομάδες, η L’Equipe ανέφερε ότι οι δικηγόροι του Froome θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη δυσλειτουργία των νεφρών. Η Corriere della Sera ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι ο Froome ήταν έτοιμος να διαπραγματευτεί μια μειωμένη απαγόρευση, κάτι που ο Froome αρνήθηκε δημοσίως.

Την Πέμπτη, η La Gazzetta dello Sport ανέφερε ότι η υπόθεση είναι έτοιμη να μεταφερθεί στο δικαστήριο αντι-ντόπινγκ, ένα μέρος της διαδικασίας όπου η μοίρα του Froome θα μπορούσε να αποφασιστεί. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την Sky ή την UCI.

Τώρα όλοι περιμένουν. Ο Froome θα μπορούσε να απαλλαγεί ή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει απαγόρευση έως και δύο ετών, καθώς και τον αποκλεισμό της νίκης της Vuelta a España 2017 και του χάλκινου μετάλλου από το παγκόσμιο πρωτάθλημα χρονομέτρησης.

David Lappartient

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονικά όρια για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να λάβει η διαδικασία αναθεώρησης. Ο Lappartient πρότεινε ακόμη ότι η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες, εάν υπάρχουν μακροχρόνιες προσφυγές.

«Ο Chris Froome έχει το δικαίωμα να εξηγήσει την άποψή του και να υπερασπιστεί την κατάστασή του. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά πρέπει να το ακολουθήσουμε», δήλωσε ο Lappartient στην Αυστραλία. «Δεν μπορούμε να βιαζόμαστε και να κάνουμε ένα λάθος. Δεν ξέρω πόσο καιρό θα πάρει, αλλά ελπίζω ότι θα λυθεί το συντομότερο δυνατόν, γι’ αυτόν, εμάς και την ποδηλασία. Δεν ξέρω, αλλά με τις προσφυγές, θα μπορούσε να διαρκέσει ένα χρόνο».

Η πίεση στη Sky αυξάνεται, επειδή κανείς δεν θέλει να δει μια επανάληψη του 2011, όταν ο Alberto Contador αγωνίστηκε και κέρδισε το Giro d’Italia του ίδιου έτους –με την υπόθεση της κλενβουτερόλης-, μόνο για να δει αργότερα να του αφαιρούνται νίκες.

Διοργάνωση Giro d’ Italia

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια επανάληψη της υπόθεσης Contador ή μια δίκη μετά το γεγονός», δήλωσε ο Mauro Vegni, διευθυντής του Giro d’Italia.

«Θέλουμε ένα πιστοποιητικό από τη UCI που να επιτρέπει στον αθλητή να ξεκινήσει το Giro».

Όσον αφορά την έκδοση ειδικού πιστοποιητικού, αυτό φαίνεται απίθανο. Παρά τις λίγες δημόσιες παρατηρήσεις του Lappartient, οι οποίες παροτρύνουν την Sky να παραμερίσει τον Froome, η UCI προσπάθησε να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο διακριτική.

Οι διοργανωτές των αγώνων θα μπορούσαν επίσης να παρέμβουν και να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την συμμετοχή του Froome στους αγώνες. Το Tour de France έχει έναν κανόνα που του επιτρέπει να εμποδίζει τους αθλητές από τον ανταγωνισμό, όταν προκαλούν «ζημιά στην εικόνα του γεγονότος». Ωστόσο, οι προσπάθειες για να το κάνουν αυτό έχουν αποκλειστεί από τα πολιτικά δικαστήρια.

«Είναι μια τρομερή κατάσταση για τον Chris», δήλωσε ένας διευθυντής ομάδας που ήθελε να παραμείνει ανώνυμος. «Είναι ένας αγωνιστής που πιστεύουν πολλοί στο peloton. Ήταν επίσης ένας καλός πρεσβευτής για το άθλημα. Δεν είναι εύκολο για κανέναν».

Ο Froome εν τω μεταξύ, προπονείται στη Νότια Αφρική και έχει κάνει εντυπωσιακές καταγραφές στο λογαριασμό του στο Strava. Και φαίνεται ότι έχει κάθε πρόθεση να αγωνιστεί αυτή τη σεζόν, με το Giro d’Italia και Tour de France να παραμένουν οι κεντρικοί του στόχοι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά;

Όλοι αναζητάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό, στη μέση μιας καλοκαιρινής προπόνησης. Όμως μακροπ…