Πεντάλ Shimano 105 – Ένα αξιόλογο εισαγωγικό μοντέλο

Παρόλο που είναι το τρίτο επίπεδο στην ιεραρχία της εταιρείας, τα πεντάλ Shimano 105 είναι αξιόπιστα αξεσουάρ. Είναι παρόμοια με τις παλαιότερες εκδόσεις των Dura-Ace και Ultegra, καθώς και οι δύο έχουν πρόσφατα αναβαθμιστεί ελαφρώς.

Η Shimano άλλαξε σε ανθρακόνημα στο μοντέλο 105 πριν χρόνια, όπως στα Ultegra και Dura-Ace. Υπάρχει μια μεγάλη πλάκα από ανοξείδωτο χάλυβα πάνω από το κέντρο του σώματος του πεντάλ για να αντιμετωπιστεί η φθορά. Ακόμη και μετά τη χρήση χιλιάδων χιλιομέτρων, υπάρχουν μικρά μόνο σημάδια φθοράς.

Μηχανισμός εμπλοκής

Τα Shimano χρησιμοποιούν τον ίδιο μηχανισμό εμπλοκής σε όλο το εύρος των πεντάλ SPD-SL. Αυτό αποτελείται από ένα τμήμα μπροστινού πεντάλ που εμπλέκεται με το μπροστινό μέρος από τα σχαράκια μας.

Στο πίσω μέρος υπάρχει ένα «ελαστικό» κλιπ το οποίο εμπλέκεται με το πίσω μέρος από το σχαράκι για να το κρατήσει στη θέση του. Το έλασμα είναι εντελώς κλειστό, επομένως δεν είναι επιρρεπή στον καιρό. Απλά πρέπει να λιπαίνουμε τα σημεία περιστροφής περιστασιακά.

Πιέζοντας προς τα κάτω το παπούτσι μας εμπλέκεται το σχαράκι στο πεντάλ και περιστρέφοντας το παπούτσι μας πλάγια, απελευθερώνεται. Η ένταση κλειδώματος είναι ρυθμιζόμενη με κλειδί allen, ώστε να ταιριάζει στο στυλ μας. Στην πράξη, ακόμη και στην ελαφρύτερη θέση, το πόδι μας είναι απίθανο να γλιστρήσει τυχαία.

Εάν είμαστε καινούργιοι στα παπούτσια με σχαράκια, η εμπλοκή και η αποδέσμευση είναι κάπως δύσκολη στην αρχή. Με την επανάληψη όμως, σύντομα θα γίνει δεύτερη φύση.

Πλεύση – Σχαράκια

Το σύστημα πεντάλ έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε μια μικρή ποσότητα πλεύσης στο παπούτσι μας. Η ποσότητα της πλεύσης καθορίζεται από το σχαράκι που θα διαλέξουμε. Η Shimano διαθέτει τα κίτρινα σχαράκια με 6 μοίρες πλεύσης, τα μπλε και 2 μοίρες και τα κόκκινα χωρίς πλεύση. Διαλέγουμε, ανάλογα το στιλ πεταλαρίσματος μας.

Τα σχαράκια της Shimano δεν είναι τόσο επιρρεπή στη φθορά, όπως μερικά από τα μοντέλα των ανταγωνιστών της (όπως τα Look). Έτσι μπορούμε να περιμένουμε πολλά χιλιόμετρα από ένα σετ, ακόμα κι αν περπατάμε αρκετά. Θα πρέπει να τα αντικαταστήσουμε, όταν τα χρωματισμένα μέρη φθαρούν ή η εμπλοκή τους γίνεται δύσκολη.

Πεντάλ

Τα πεντάλ Shimano 105 έρχονται συσκευασμένα μαζί με κίτρινα σχαράκια. Η Shimano επίσης παρέχει για αγορά καλύμματα, για να μειώσει τη φθορά που επιδέχονται τα σχαράκια κατά το περπάτημα, και να μειώσει τον κίνδυνο ολίσθησης σε ομαλές, σκληρές ή υγρές επιφάνειες.

Τα πεντάλ λειτουργούν με χαλύβδινο άξονα. Χρειαζόμαστε ένα κλειδί Allen 8 mm για να τα βιδώσουμε (το αριστερό πεντάλ βιδώνει ανάποδα).

Μπορούμε, αν θέλουμε, να συντηρούμε οι ίδιοι τα ρουλεμάν στα πεντάλ Shimano 105. Αλλά ακόμα και χωρίς συντήρηση, θα βγάλουν αρκετά χρόνια χρήσης, χωρίς προβλήματα.

Συμπέρασμα

Αν ψάχνουμε για κάτι αξιόπιστο, χωρίς απαραίτητα κάτι το σουπερ ελαφρύ, τα πεντάλ Shimano 105 είναι για εμάς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Liège-Bastogne-Liège 2024 – Νίκη για Tadej Pogačar

Ο Tadej Pogačar κατέκτησε τη νίκη στο Liège-Bastogne-Liège 2024,με μια αποφασιστική επίθεσ…