H Astana κερδίζει, ενώ παλεύει για επιβίωση

Η Astana ξεκινάει τη σεζόν με τον καλύτερο τρόπο, καθώς προβλήματα στο παρασκήνιο, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον της.

Ο διευθυντής της ομάδας, Alexander Vinokourov, σήμανε συναγερμό, λέγοντας ότι η οικονομική κατάσταση της ομάδας είναι “κρίσιμη” και ότι αξιοποιεί ιδιωτικά κεφάλαια για να μείνει η ομάδα ενεργή.

«Θα κατέβουμε στους αγώνες με τις δικές μας αποταμιεύσεις και οι αθλητές δεν έχουν εισπράξει τους μισθούς τους», δήλωσε ο Vinokourov στο Vesti.kz. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη … όλα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο κλείσιμο της ομάδας μετά από 13 χρόνια».

Δεν ήταν σαφές εάν οι υφιστάμενοι χορηγοί δεν έχουν ακόμα πληρώσει τις υποχρεώσεις τους ή εάν δεν υπάρχουν νέοι χορηγοί. Οι κανόνες της UCI απαιτούν από τις ομάδες να έχουν επαρκή τραπεζική συμμετοχή για να μεταφέρουν τα έξοδα και τους μισθούς τους για αρκετούς μήνες σε περίπτωση που ένας χορηγοί μπλοκάρει.

Οι υπεύθυνοι της Astana δημοσίευσαν αυτό το μήνυμα το Σάββατο στην επίσημη ιστοσελίδα τους: «Η ομάδα έχει επίγνωση των προσωρινών προβλημάτων, με αποτέλεσμα κάποια καθυστέρηση πληρωμών από τον κύριο χορηγό της ομάδας. Ελπίζουμε για μια λύση στο εγγύς μέλλον, οπότε η ομάδα μπορεί να συνεχίσει με τον τρόπο που ξεκίνησε αυτή τη σεζόν του 2018. Είμαστε ήρεμοι, σίγουροι και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη των στόχων μας».

Η Astana κέρδισε μια μεγάλη νίκη το Σάββατο με τον Michael Valgren να κερδίζει τον πρώτο κλασσικό αγώνα, Omloop Het Nieuwsblad κάνοντας αργά την επίθεση του.

«Είχαμε ένα e-mail χθες. Δεν γνωρίζουμε πολλά γι’ αυτό», δήλωσε ο Valgren. «Είμαι επικεντρωμένος στους αγώνες μου. Οι αθλητές πήραν τους μισθούς τους. Δεν ανησυχώ αν η ομάδα συνεχίσει. Είμαι βέβαιος ότι θα το κάνει».

Οι αθλητές που αγωνίζονται στο Abu Dhabi Tour, επιβεβαίωσαν στους δημοσιογράφους ότι λαμβάνουν τους μισθούς τους.

Λίγη ιστορία

Η Astana ήταν μία από τις καλύτερες χρηματοδοτούμενες ομάδες του peloton. Στη συνέχεια, οι χορηγοί Liberty Seguros και Würth εγκατέλειψαν την ομάδα μετά το σκάνδαλο του Puerto το 2006, και η ίδια η ομάδα ανέλαβε στα μέσα της σεζόν.

Ο Vinokourov στη συνέχεια κέρδισε την Vuelta του 2006, αλλά μπήκε σε αναστολή ύστερα από θετικό δείγμα ντόπινγκ το 2007.  Ο Vinokourov αργότερα επέστρεψε, κέρδισε ένα ολυμπιακό μετάλλιο, αποσύρθηκε και ανέλαβε τη διοίκηση της ομάδας το 2012.

Το άστατο κλίμα στην ομάδα συνεχίστηκε, καθώς οι Alberto Contador και Lance Armstrong αγωνίστηκαν για ηγεσία κατά τη διάρκεια της σεζόν του 2009. Η επιστροφή του Vinokourov στην ομάδα το 2010 ως αθλητή, σήμανε την αποχώρηση του πρώην διευθυντή Johan Bruyneel. Μετά την ανάληψη της διοίκησης το 2012, ο Vinokourov κατάφερε να αποφύγει μερικά προβλήματα και η ομάδα να κερδίσει  στο Giro το 2013 και στο Tour το 2014 κατά την εποχή του Vincenzo Nibali.

Η Astana έχει έναν από τους μεγαλύτερους προϋπολογισμούς στο peloton, με την Team Sky στην κορυφή της λίστας.

Φέτος, μετά την έξοδο του Fabio Aru, τα προβλήματα ξεκίνησαν νωρίς. Ο Jakob Fuglsang είπε ότι η έξοδος του Aru δίνει περισσότερες ευκαιρίες για τους αθλητές, καθώς η ομάδα διευρύνει τους στόχους της,  πέρα ​​από τα μεγάλα Tour. Αυτό επιβεβαιώθηκε από την εκπληκτική εμφάνιση της Astana το Σάββατο.

Μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν, η ομάδα έχει κερδίσει 23 βάθρα με 8 διαφορετικούς αθλητές. Έξι από αυτές είναι οι νίκες, όπως η Vuelta a Murcia, η Trofeo Laigueglia, δύο εταπ και η συνολικά στο Tour of Oman, και η Omloop για να ανοίξει το Βελγικό ημερολόγιο το Σάββατο.

Καθώς ο Vinokourov εργάζεται για να λύσει τα προβλήματα, η ομάδα αγωνίζεται σε τρεις διοργανώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο, στη Γαλλία, το Abu Dhabi και το Βέλγιο.

Ο Valgren δήλωσε ότι η νευρικότητα που ανέφερε ο Vinokourov δεν έχει ακόμη επηρεάσει τα αποτελέσματα.

«Η επιτυχία φέρνει περισσότερη επιτυχία», δήλωσε για την καυτή εκκίνηση της ομάδας το 2018. «Όταν πηγαίνεις σε καλό δρόμο, συνεχίζεις να σκέφτεσε θετικά, είναι πιο εύκολο. Δεν μπορούμε να παραπονεθούμε πώς ξεκίνησε αυτή η εποχή για εμάς».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Amstel Gold Race 2024 – Νικητής ο Tom Pidcock

Μετά από μια κούρσα φθοράς όλη την ημέρα στο Amstel Gold Race, ο Tom Pidcock αναδείχθηκε ν…