Οι δίαιτες δεν αφορούν μόνο την απώλεια βάρους. Ένας μικρότερος αριθμός κιλών είναι άχρηστος, εάν δεν αισθανόμαστε καλά και η απόδοσή μας υποφέρει.

Μια καλά δομημένη δίαιτα θα μας κάνει να αισθανόμαστε καλά και να κάνουμε καλύτερες προπονήσεις.

Ας δούμε πώς μπορούμε να μετρήσουμε την επίδραση της διατροφής μας στη διάθεση και την αθλητική απόδοση.

Ο εγκέφαλός χρειάζεται σωστή διατροφή

Αν αισθανόμαστε άσχημα, νιώθουμε εκνευρισμό ή υποτονικά αρκετά συχνά, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι στον εγκέφαλο μας λείπουν κάποια βασικά θρεπτικά συστατικά.

Η ποιοτική πρωτεΐνη από ψάρια, κρέατα ή αυγά παρέχει τρυπτοφάνη, ένα δομικό στοιχείο της σεροτονίνης, έναν νευροδιαβιβαστή που μας βοηθά να νιώθουμε χαλαροί και χαρούμενοι.

Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι επίσης μια μεγάλη πηγή ωμέγα-3 λιπών, τα οποία έχουν παρατηρηθεί ότι βελτιώνουν την διάθεση μας.

Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση πολλής επεξεργασμένης ζάχαρης μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε αρκετά άσχημα. Το σώμα μας συνεχώς καταπολεμά τις απότομες διακυμάνσεις του σακχάρου του αίματος, παράγοντας ινσουλίνη, μια διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη διάθεση.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι συνεισφέρει σε αισθήματα κατάθλιψης.

Η καλύτερη απόδοση δεν έχει να κάνει μόνο με θερμίδες

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν όχι μόνο να αισθάνονται καλά ακολουθώντας μια δίαιτα, αλλά και να αποδίδουν καλά στο άθλημα που τους αρέσει. Δυστυχώς, οι συνήθεις συμβουλές περιστρέφονται γύρω από την τροφοδοσία και τις θερμίδες.

Η αλήθεια είναι, ότι αν αισθανόμαστε χωρίς ενέργεια κατά τη διάρκεια της προπόνησης, το να καταναλώσουμε περισσότερα τζελάκια δεν είναι η λύση.

Το ίδιο ισχύει και για το σύνηθες «πιάσιμο» μετά την προπόνηση.

Αν συνεχίζουμε και πονάμε μετά από μια σκληρή προπόνηση, η διατροφή μας μπορεί να χρειαστεί κάποιες αλλαγές στην ποιότητα, όχι στην ποσότητα.

Χρειαζόμαστε πρωτεΐνη για την κατασκευή και επισκευή ιστών, χρειαζόμαστε βιταμίνες Β, μαγνήσιο και ασβέστιο για να μεταβολίσουμε τα τρόφιμα σε ενέργεια αποτελεσματικά και χρειαζόμαστε επίσης ωμέγα-3 για να διαχειριστούμε τη φλεγμονή που έρχεται με άσκηση.

Τα πραγματικά υγιεινά τρόφιμα, όπως τα φυλλώδη λαχανικά, τα ψάρια ή οι ξηροί καρποί που είναι πυκνά σε αυτά τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, είναι συχνά οι τροφές που λείπουν.

Το κάνουμε σωστά εάν

Πότε λοιπόν ακολουθούμε μια σωστά δομημένη δίαιτα;

  • Εάν έχουμε διανοητική σαφήνεια και αισθανόμαστε αισιόδοξοι όλη την ημέρα
  • Εάν νοιώθουμε πιο ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι πιο συχνά από τις επιλογές μας
  • Εάν έχουμε καλή αποκατάσταση από τις προπονήσεις – δεν είμαστε πιασμένοι και δεν πονάμε επί μέρες μετά την προπόνηση
  • Εάν μπορούμε να διαχειριστούμε περισσότερο φορτίο, χωρίς εξάντληση – μεγαλύτερες προπονήσεις, περισσότερα υψομετρικά, πιο σκληρό τέμπο.

Συμπέρασμα

Ορισμένες αλλαγές στη διάθεση μπορεί να προέρχονται από το απλό γεγονός, ότι έχουμε κάνει με επιτυχία μια αλλαγή στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής μας. Και ακόμη και τα πιο μικρά σημάδια προόδου θα πολλαπλασιάσουν αυτά τα καλά συναισθήματα.

Γι ‘αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο να τροφοδοτούμε καλά το σώμα μας, αλλά και να αναγνωρίζουμε αυτά τα σημάδια προόδου. Δεν χρειάζεται να ζυγιζόμαστε για να καταλάβουμε ότι η δίαιτα μας λειτουργεί!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Τα καλύτερα «έξυπνα» προπονητήρια για το 2022

Ποια είναι τα καλύτερα «έξυπνα» προπονητήρια που πρέπει να λάβουμε υπόψη για την προπόνηση…