Tour of Flanders 2018 – Προεπισκόπηση

Βρισκόμαστε βαθιά μέσα στην εποχή των κλασικών και είναι πλέον η ώρα για το δεύτερο Μνημείο της χρονιάς: Ο Γύρος της Φλάνδρας ή  De Ronde, όπως είναι γνωστός.

Την ερχόμενη Κυριακή θα είναι η 102η έκδοση του Ronde van Vlaanderen, του μεγαλύτερου ποδηλατικού αγώνα στο Βέλγιο, και ενός από τους μεγαλύτερους αγώνες του έτους.

Ο μεγαλύτερος Γύρος της Φλάνδρας

Ο αγώνας καλύπτει φέτος  267 χιλιόμετρα μακρυά από την Αμβέρσα στο Oudenaarde, ακολουθώντας μια διαδρομή, κατά 7 χιλιόμετρα μεγαλύτερη από το 2017 και 12 χιλιόμετρα μεγαλύτερη από το 2016. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκδοση του Tour of Flanders, από την διαδρομή των 269 χλμ, πίσω στο 2001.

Η διαδρομή περιλαμβάνει τρία κύρια τμήματα:

  • Ένα εύκολο νοτιοδυτικό τμήμα 108 χλμ., από την Αμβέρσα μέχρι το Oudenaarde χωρίς καθόλου αναβάσεις.
  • Ένα σιρκουί 110 χλμ που ξεκινάει και τελειώνει στο Oudenaarde και διαθέτει 12 αναβάσεις.
  • Ένα κλειστό τμήμα 49 χλμ, που αρχίζει και τελειώνει στο Oudenaarde και διαθέτει 6 αναβάσεις.

Συνολικά 18 αναβάσεις!

Ο Γύρος της Φλάνδρας έχει μικρούς αλλά απότομους λόφους (ή “Hellingen” στη Φλαμανδική), πολλοί από τους οποίους με λιθόστρωτο. Οι 18 αναβάσεις της φετινής χρονιάς συγκεντρώνονται στα τελικά 150 χλμ της διαδρομής, κάνοντας τον έναν αγώνα που γίνεται πιο δύσκολος όσο προχωράει.

Το διάσημο Muur van Geraadsbergen είναι το #8 της ημέρας, στα 97km από τον τερματισμό. Επέστρεψε στην διαδρομής της Φλάνδρας πέρυσι, μετά από έξι χρόνια παύσης. Πέρσι είχε αντίκτυπο, σπάζοντας το πελοτόν και ανοίγοντας το δρόμο για μια σόλο επίθεση του Philippe Gilbert. Μην εκπλαγείτε αν το Muur παίξει και πάλι ρόλο το 2018.

Το Koppenberg είναι το # 13, στα 46 χλμ από τον τερματισμό. Είναι μια περίεργη απότομη και τραχιά ανάβαση που συχνά αναγκάζει τους αναβάτες να ξεκουμπώσουν, όταν ο ρυθμός πέσει πολύ.

Αλλά οι σημαντικότερες αναβάσεις της ημέρας είναι το Oude Kwaremont (2.2 χλμ στο 4%, με μέγιστο 11%) και το Paterberg (400 μ στο 12,5%). Στο Kwaremont ανεβαίνουν συνολικά τρεις φορές – # 1, # 11 και # 17 – με στο Paterberg ακολουθώντας τη δεύτερη και τρίτη φορά ( # 12 και # 18).

Οι αναβάσεις αυτές αποτελούν τις τελευταίες της ημέρας, στα 17 χλμ και 14 χλμ από τον τερματισμό αντίστοιχα. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτές οι αναβάσεις συχνά δίνουν το έναυσμα για μια καθυστερημένη επίθεση.

Σόλο επίθεση ή μικρό γκρουπ

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι στο Oude Kwaremont και το Paterberg, που κρίνεται πάντα ο αγώνας. Όποιος μπορεί να πάρει διαφορά στο Paterberg – είτε μόνος του είτε σε ένα μικρό γκρουπ- έχει μια καλή ευκαιρία για νίκη.

Η διαφορετική φύση του Γύρου της Φλάνδρας φαίνεται στα αποτελέσματα:

  • 6 εκδόσεις κερδήθηκαν μεμονωμένα (2008, 2009, 2010, 2013, 2016 και 2017)
  • 1 κερδήθηκε από γκρουπ δύο αθλητών (2015)
  • 2 κερδήθηκαν από γκρουπ τριών αθλητών (2011 και 2012)
  • 1 κερδήθηκε από γκρουπ τεσσάρων αθλητών (2014)

Τα φαβορί της Φλάνδρας

Οποιοσδήποτε από την QuickStep Floors

Υπάρχει περιθώριο για τακτική της ομάδας, και φέτος η ομάδα που ταιριάζει καλύτερα είναι η QuickStep. Υπάρχουν 4 πιθανοί διεκδικητές: Ο περσινός  πρωταθλητής Philippe Gilbert, ο νικητής του Roubaix Niki Terpstra, ο Yves Lampaert και ο Zdenek Stybar.

Η QuickStep είναι η ισχυρότερη ομάδα στον αγώνα. Η τακτική της στο Harelbeke απέδειξε ότι είναι πρόθυμη να κινηθεί νωρίς.

Peter Sagan

Μια σόλο νίκη το 2016 ακολούθησε η περσινή απογοήτευση, όταν ο Sagan έπιασε ένα μπουφάν που κρεμόταν στα κάγκελα και είχε πτώση.

Ο Sagan παραμένει το φαβορί, απλά και μόνο επειδή κανένας αγώνας δεν ταιριάζει καλύτερα στα χαρακτηριστικά του. Είναι αρκετά ισχυρός για να κερδίσει έναν αγώνα φθοράς και αρκετά γρήγορος για να κερδίσει ένα σπριντ ενάντια σε όποιον μένει.

Η πρόκλησή του δεν θα είναι ένας αθλητής, αλλά οι τακτικές της QuickStep.

Greg Van Avermaet

Το ρεκόρ του Van Avermaet στη Φλάνδρα είναι εντυπωσιακό, αν και η νίκη παραμένει εκτός. Έχει τερματίσει 8ος , 7ος , 4ος , 3ος  και 2ος  δύο φορές. Ήταν μαζί στην πτώση του Sagan πέρυσι, τερματίζοντας έτσι τη συμμετοχή του.

Το καλύτερο στοίχημα για τον Van Avermaet είναι να βρεθεί με ένα μικρό γκρουπ, κατά προτίμηση ένα που δεν περιέχει τον Sagan.

Tiesj Benoot

Όποιος είδε την ακατέργαστη δύναμη του Benoot στο Strada Bianche, θα ήταν ανόητος να μην τον υπολογίσει στη Φλάνδρα. Η σόλο νίκη του στη Σιένα, πάνω από τον Romain Bardet, απέδειξε ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση αυτή την άνοιξη. Ακολούθησε με 4η θέση στο Tirreno-Adriatico.

Sep Vanmarcke

Ο Vanmarcke έχει τερματίσει 3ος δύο φορές, αλλά γιατί δεν κερδίζει; Είναι σαφώς ο ισχυρότερος αθλητής σε προηγούμενους αγώνες αλλά δεν κατάφερε να φτ΄σει σε νίκη.

Το σπριντ του είναι απίθανο να ανατρέψει τους Sagan ή Van Avermaet και είναι πολύ δύσκολο να δούμε την QuickStep να τον αφήσει να πάει σόλο. Η καλύτερη ευκαιρία του μπορεί να είναι ο κακός καιρός: αν έχει τα καλύτερα πόδια από τα φαβορί, λίγη βροχή μπορεί να τον αφήσει να ξεκολλήσει.

Michal Kwiatkowski

Ο Kwiatkowski είχε λίγες ήσυχες εβδομάδες στην πορεία προς τη Φλάνδρα, και έδειξε τη φόρμα του με μια νίκη στο Tirreno – Adriatico. Έχει κερδίσει το Harelbeke, τη μίνι Φλάνδρα, αποδεικνύοντας ότι έχει τις σωστές ικανότητες για τη μεγάλη παράσταση.

Αλλά απλά δεν έχει αγωνιστεί πολύ  στη Φλάνδρα τα τελευταία χρόνια. Το ντεμπούτο του το 2013 ακολούθησε μια μόνο εμφάνιση, το 2016. Τερμάτισε 27ος.

Matteo Trentin

Ο Trentin κινήθηκε από τη QuickStep στη Mitchelton-Scott φέτος και θα έχει έτσι την δύναμη μιας ολόκληρης ομάδας πίσω του. Πλέον δεν χρειάζεται να μοιράζεται την πρώτη θέση ή να περιμένει τον αρχηγό του.

Είναι επικίνδυνος σε ένα σπριντ και ήταν παρών σε όλες τις βασικές στιγμές στο Harelbeke και το Milan-San Remo, οπότε βρίσκεται σε καλή φόρμα.

Jasper Stuyven

Ο Stuyven αγαπάει μια σόλο κίνηση, σχεδόν όσο αγαπά μια καλή σοκολάτα (κατέχει ένα κατάστημα σοκολάτας) και βρίσκεται πάντα λίγο πριν μια μεγάλη νίκη, εδώ και χρόνια. Είναι αυτή η χρονιά του;

Έκανε ένα τακτικό λάθος στο Harelbeke (σταματώντας για την ανάγκη του, όταν ο ρυθμός ανέβηκε, το οποίο τον άφησε να κυνηγάει το πελοτόν), αλλά τελείωσε ακόμα 6ος. Έχει τα πόδια, αλλά χρειάζεται λίγη τύχη.

Wout Van Aert

Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τον παγκόσμιο πρωταθλητή cyclocross. Ο Van Aert έδειξε απίστευτη ευελιξία όλη την άνοιξη. Ήταν πρωταγωνιστής στο Strade Bianche, άλλαξε τη ροή του αγώνα στο Driedaagse De Panne, και έχει τερματίσει στο πρώτο γκρουπ, σχεδόν όλων των αγώνων που έχει συμμετάσχει. Αλλά 267 χιλιόμετρα είναι αρκετά διαφορετικά από 200 χιλιόμετρα.

Ο καιρός

Η πρόβλεψη για την Κυριακή είναι για υψηλή θερμοκρασία περίπου 10ο, με 20% πιθανότητα βροχής. Αλλά αυτή η πρόβλεψη έχει αλλάξει κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα.

Ο κακός καιρός – είτε βροχή είτε δυνατός άνεμος ή και οι δύο – κάνουν μια σκληρή κούρσα ακόμη πιο δύσκολη. Αν είναι άσχημα την Κυριακή, το ποσοστό φθοράς θα αυξηθεί. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει καλά για την QuickStep, η οποία είναι πιθανό να έχει περισσότερους αθλητές σε δευτερεύουσες επιλογές από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Αλλά θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει υπέρ ενός από τα φαβορί. Λίγη τύχη και μπόλικη τόλμη, μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά σε ένα υγρό Ronde.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να βρέχει, για να γίνουν ολισθηρά τα λιθόστρωτα τμήματα της Φλάνδρας.

Καλό αγώνα να έχουμε!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

18ο εταπ – Πρώτη νίκη στο Tour για Campenaerts

Ο αθλητής της Lotto Dstny Victor Campenaerts κέρδισε την πρώτη του νίκη στο Tour de France…