Amstel Gold Race 2018 – Προεπισκόπηση

Έχοντας τελειώσει με τα λιθόστρωτα, το πελοτόν στρέφει την προσοχή του στις αποκαλούμενες «Κλασικές των Αρδεννών». Η πρώτη από τις τρεις «Αρδέννες», είναι η  53η έκδοση του Amstel Gold Race, το οποίο δεν πραγματοποιείται στην περιοχή των Αρδεννών του Βελγίου και του Λουξεμβούργου – αλλά στα σύνορα με τις Κάτω Χώρες αυτήν την Κυριακή.

Η διαδρομή

Όπως πάντα, ο αγώνας αρχίζει στο Μάαστριχτ, μια πόλη στη νότια επαρχία του Λιμβούργου. Το Λιμβούργο -μεταξύ Βελγίου στα δυτικά και Γερμανίας στα ανατολικά – είναι μια περιοχή γεμάτη από λόφους, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες περιοχές.

Ο αγώνας διαρκεί για πάνω από 263 χιλιόμετρα, αποτελούμενος από τέσσερα διαφορετικά σιρκουϊ, που επικεντρώνονται γύρω από το Valkenburg, το σπίτι του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του 2012. Οι δρόμοι είναι στενοί και οι αναβάσεις, αν και σύντομες, έρχονται συχνά καθώς οι αθλητές ποδηλατούν γύρω από την ολλανδική ύπαιθρο.

Η διαδρομή είναι σχεδόν πανομοιότυπη με το προηγούμενο έτος, αν και υπάρχει μια αλλαγή στο τέταρτο και τελικό σιρκουΪ των 16 χλμ.

Οι αναβάσεις

Σε γενικές γραμμές, οι αθλητές θα αντιμετωπίσουν 35 αναβάσεις την Κυριακή. Ορισμένες εμφανίζονται μόνο μία φορά, μερικές εμφανίζονται πολλές φορές. Οι περισσότερες είναι σύντομες (μέχρι μερικά χιλιόμετρα σε μήκος) και όχι ιδιαίτερα απότομες, αλλά είναι η μαζεμένη κούραση από όλες αυτές τις αναβάσεις, που κάνουν αυτόν τον αγώνα σκληρό.

Μέχρι πέρυσι υπήρχε μια ανάβαση, που ήταν συνώνυμη με το Amstel Gold Race και ιδιαίτερα στα τελευταία χιλιόμετρα: το Cauberg. Αυτή η ανάβαση θα αποφάσιζε σχεδόν πάντα τον αγώνα στα τελευταία χιλιόμετρα, καθώς οι αθλητές θα ανέβαιναν 900 μ. με 7,5% μέση κλίση.

Για το 2017, οι διοργανωτές αγώνων απομάκρυναν το Cauberg ως την τελευταία ανάβαση της ημέρας, ελπίζοντας να δημιουργήσουν μια πιο ενδιαφέρουσα, πιο απρόβλεπτη κούρσα. Είχε αποτέλεσμα – παρόλο που ο Philippe Gilbert πάλι κέρδισε – και για το 2018, το Cauberg δεν είναι και πάλι η τελική ανάβαση της ημέρας.

Εμφανίζεται ακόμα τρεις φορές – ανάβαση #6, #24 και #33 – η τελευταία είναι η 3η από το τέλος ανάβαση της ημέρας. Έρχεται στα 18,3 km και ακολουθεί το Geulhemmerberg στα 13,7 km  (1km στο 6,2%) και τέλος το Bemelerberg (900 m στο 4,6%), 6,9 km από τον τερματισμό.

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, οι διοργανωτές επέλεξαν μια αλλαγή στο τελευταίο σιρκουϊ.  Αντί να στέλνουν το πελοτόν σε ανοικτούς δρόμους, επέλεξαν πολύ πιο στενούς δρόμους, κάνοντας τα τελευταία χιλιόμετρα μια μάχη για τη θέση.

«Με αυτή την αλλαγή στο Amstel Gold Race, ψάχνουμε για πιο στενούς δρόμους για να γίνει πιο δύσκολο για το πελοτόν να ελέγξει τον αγώνα», δήλωσε ο διευθυντής της διαδρομής, Leo van Vliet. «Το 2017 είδαμε ότι μια απλή αλλαγή στη διαδρομή οδήγησε σε μια πιο ελκυστική κούρσα. Με αυτή τη νέα αλλαγή, οι υποψήφιοι για τη νίκη πρέπει να βρουν μια καλή θέση πριν εισέλθουν στον τελικό ή να έχουν ήδη επιτεθεί».

Ο αγώνας

Όταν οι διοργανωτές αγώνα μετακόμισαν το Cauberg μακριά από τα τελευταία χιλιόμετρα του Amstel Gold Race, ο συναγωνισμός εντάθηκε. Δεν χρειάζεται πλέον να περιμένουμε στο Cauberg για να δούμε ποιος είχε τα πόδια για να αποσπαστεί. Με το τερματισμό περίπου 7χλμ από την κορυφή της τελικής ανάβασης – το «εύκολο» Bemerlerberg – υπάρχει μια διαφορετική δυναμική.

Στο περσινό Amstel Gold, δύο αθλητές – οι Philippe Gilbert και Michal Kwiatkowski – έφυγαν στην τελική ανάβαση και συνέχισαν μαζί. Δεν θα ήταν μεγάλη έκπληξη να δούμε μια μικρή ομάδα να ξεφύγει από το Bemelerberg και πάλι το 2018.

Η άλλη πιθανή κατάσταση είναι ένα σπριντ από ένα μικρότερο πελοτόν. Αν αυτό συμβεί, οι αλλαγές στη διαδρομή θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Οι στενοί δρόμοι στην τελική θέση των 16 χλμ, θα είναι κρίσιμοι εάν υπάρχει κάποιο γκρουπ, οποιουδήποτε σημαντικού μεγέθους. Ο δρόμος ανοίγει στα τελικά 1200 μ., αλλά οι αθλητές δεν θα θέλουν να περιμένουν, μέχρι τότε για να αρχίσουν να παίρνουν θέση – ίσως να είναι πολύ αργά από εκείνο το σημείο, αν το γκρουπ είναι αρκετά μεγάλο.

Φυσικά, υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα μιας καθυστερημένης σόλο επίθεσης…

Τα φαβορί

Philippe Gilbert (QuickStep)

Είναι ο 4 φορές νικητής του Amstel Gold Race και ο περσινός νικητής. Έδειξε πέρυσι ότι δεν χρειάζεται το ανέβασμα στο Cauberg για να κερδίσει τον αγώνα. Αν κερδίσει, θα συμμετάσχει με τον Jan Raas στην κορυφή της λίστας των νικητών με ρεκόρ 5 νικών.

Ο Gilbert είχε μια σειρά από εντυπωσιακά αποτελέσματα μέχρι στιγμής αυτή την άνοιξη – 5ος  στο Omloop Het Nieuwsblad, 2ος στο E3 Harelbeke και 3ος στο Tour of Flanders – και δεν είναι δύσκολο να τον δούμε να κερδίζει.

Julian Alaphilippe (QuickStep)

Όπως πάντα στις κλασικές, η QuickStep έχει πολλές δυνατότητες. Σε αυτή την περίπτωση είναι ο Julian Alaphilippe που θα είναι ο # 2 της Βελγικής ομάδας.

Ο επιθετικός Γάλλος έχει φέτος πολύ καλή σεζόν, κερδίζοντας ένα εταπ στο Oro y Paz της Κολομβίας και στη συνέχεια σε 2 ετάπ στον αγώνα στην Χώρα των Βάσκων. Είναι ένας αθλητής με καλές επιδόσεις στις κλασικές των Αρδεννών.

Όπως και ο Gilbert, ο Alaphilippe είναι ικανός να ξεφύγει και να κερδίσει από ένα μικρό γκρουπ.

Peter Sagan και Jay McCarthy (Bora-Hansgrohe)

Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι κάποιοι από τους ανταγωνιστές του Sagan, στενοχωρούσαν όταν συνειδητοποίησαν ότι ήταν στον αρχικό κατάλογο για τον Amstel Gold Race. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής απέφυγε τις Αρδέννες τα τελευταία χρόνια. Την τελευταία φορά που πήρε μέρος σε αυτόν τον αγώνα ήταν το 2013.

Στα χαρτιά,  το Amstel είναι μια σπουδαία κούρσα για τον Sagan. Είναι ένας από τους καλύτερους ανηφορίστες, ανάμεσα σε γρήγορους παίκτες, είναι ένας από τους ισχυρότερους σπρίντερ στον κόσμο και αγαπά να ξεφύγει μόνος του εάν αισθάνεται ότι είναι η καλύτερη του ευκαιρία να κερδίσει. Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι είναι σε πολύ καλή φόρμα – η νίκη του στο Paris – Roubaix την προηγούμενη Κυριακή ήταν καταπληκτική.

Αν ο Sagan δεν είναι εκεί για να αμφισβητήσει το τερματισμό, για οποιοδήποτε λόγο, προσέξτε τον Jay McCarthy. Ο 25χρονος Αυστραλός βελτιώνεται κάθε σεζόν και έχει εντυπωσιακό σπριντ στο τέλος των σκληρών, μικτών αγώνων.

Tim Wellens & Tiesj Benoot (Lotto Soudal)

Ο Wellens θα ήταν ήδη από τους δυνατούς αθλητές, πριν από τη νίκη του στο Brabantse Pijl την Τετάρτη, αλλά τώρα θα πρέπει να θεωρηθεί γνήσιο φαβορί. Ο ταλαντούχος Βέλγος επιτέθηκε με 7.5 χλμ από τη γραμμή, και κρατήθηκε για μια εντυπωσιακή σόλο νίκη.

Το ίδιο μπορεί να λεχθεί και για τον συναθλητή του Wellens, Tiesj Benoot. Ο Benoot ήταν 3ος στο Brabantse Pijl και παρουσίασε καταπληκτική φόρμα σε όλες τις κλασικές, μπαίνοντας στην 10αδα στοE3 Harelbeke, στο Dwars Vlaanderen και τον Γύρο της Φλάνδρας. Φυσικά, κέρδισε επίσης το Strade Bianche.

Alejandro Valverde (Movistar)

Ο Valverde ήταν ο αθλητής των Κλασικών των Αρδεννών τα τελευταία χρόνια, συγκεντρώνοντας 4 νίκες στο Liege-Bastogne-Liege και 5 στο Fleche Wallonne. Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι ο Valverde δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει το Amstel Gold – ένα αξιοσημείωτο κενό στο μεγάλο του βιογραφικό, που θα ήθελε πολύ να γεμίσει.

Έχει την φόρμα για να το κάνει. φέτος έχει ήδη κερδίσει δύο εταπ και τη γενική στο Volta a la Valenciana, Abu Dhabi Tour, δύο ετάπ και τη γενική στο Volta Catalunya, και GP Miguel Indurain.

Η απομάκρυνση του Cauberg πιθανώς δεν ταιριάζει με τον 37χρονο, αλλά εάν μπορεί να μπει σε μια μικρή ομάδα προς το τέλος, το σπριντ του θα του δώσει καλή ευκαιρία.

Michal Kwiatkowski (Sky)

Ο  Kwiato πήγε πολύ καλά στο Amstel στο παρελθόν, κερδίζοντας τον αγώνα από ένα μικρό γκρουπ το 2015 και ήρθε 2ος  από το τελικό γκρουπ των δύο πέρυσι. Έχει παρουσιάσει κάποια μεγάλη φόρμα φέτος, κερδίζοντας τη γενική στο Tirreno-Adriatico και το Volta ao Algarve.


Greg Van Avermaet (BMC)

Ο Van Avermaet τείνει να αποδίδει καλύτερα στα λιθόστρωτα από τις Αρδέννες, αλλά ήταν 5ος στο Amstel Gold το 2015. Είναι ένας από τους καλύτερους σπρίντερ του κόσμου στο τέλος των μακριών, σκληρών μονοήμερων αγώνων, αλλά είναι επίσης καλά για σόλο τερματισμό, αν το επιλέξει. Επικίνδυνο φαβορί.

Sonny Colbrelli και Vincenzo Nibali (Bahrain – Merida)

Ο Colbrelli φαίνεται να έρχεται σε καλή κατάσταση, έχοντας τελειώσει 2ος στο Brabantse Pijl ως υπερασπιστής του τίτλου την Τετάρτη (κέρδισε το σπριντ από την ομάδα πίσω από τον Wellens). Έχει αποδώσει καλά στο Amstel στο παρελθόν – ήταν 9ος πέρυσι και 3ος  το 2016.

Ο Nibali αναμένεται να αγωνιστεί την Κυριακή, αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο, μια και αποχώρησε από τον αγώνα στη Χώρα των Βάσκων. Εάν πάρει τελικά μέρος, θα κάνει την κίνηση του στους τελευταίους λόφους (ή ίσως σε κάθοδο). Η καλύτερη ευκαιρία του για νίκη είναι να φτάσει στο τέλος από μόνος του, κάτι που είναι ικανός να κάνει.

Ο καιρός

Ο καιρός την Κυριακή φαίνεται ιδανικός: θερμοκρασία 16ο C, χωρίς πρόγνωση για βροχή. Τέλειες αγωνιστικές συνθήκες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά;

Όλοι αναζητάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό, στη μέση μιας καλοκαιρινής προπόνησης. Όμως μακροπ…