Μπορεί ο Chris Froome να διωχθεί από το Giro;

Εάν η υπόθεση του Chris Froome δεν είναι ήδη αρκετά αινιγματική, θα μπορούσε να γίνει περισσότερο;

Εδώ είναι ένα υποθετικό σενάριο: Τι θα συμβεί, αν η απόφαση για τον Froome εκδοθεί στη μέση του Giro d’Italia 2018;

Σύμφωνα με τουλάχιστον έναν κορυφαίο νομικό εμπειρογνώμονα, ο Froome θα μπορούσε να αναγκαστεί να αποσυρθεί από την εκδήλωση, εάν τελικά καταδικαστεί.

Ο εμπειρογνώμονας πρόσθεσε γρήγορα ότι είναι “εξαιρετικά απίθανο”, αλλά είπε ότι αν η αναστολή ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του Giro – το οποίο διαρκεί από τις 4-27 Μαΐου – ο Froome σίγουρα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από τον αγώνα.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα επιτραπεί στον Froome να συνεχίσει στο Giro, θα ήταν να γίνει μια έφεση έκτακτης ανάγκης προς το διαιτητικό δικαστήριο για να παραμείνει, αποδεχόμενος βέβαια τις οποιαδήποτε κυρώσεις.

Με άλλα λόγια, η υπόθεση Σαλβουταμόλης, μπορεί να ακολουθήσει ανορθόδοξη πορεία. Όπως είναι τώρα η κατάσταση, ο Froome έχει το ελεύθερο για να αγωνιστεί στο Giro. Την Τρίτη, οι διοργανωτές του Giro κυκλοφόρησαν μια προκαταρκτική λίστα που περιελάμβανε τον Froome στην ομάδα της Sky.

Η φετινή σεζόν

Ο αρχηγός της Sky είναι έτοιμος να αγωνιστεί, παρά την απειλή απαγόρευσης και αποκλεισμού που κρέμεται πάνω από το κεφάλι του, για τα υψηλά επίπεδα σαλβουταμόλης.

Οι κανόνες της UCI επέτρεψαν στον Βρετανό να συνεχίσει τους αγώνες κατά τη διάρκεια της νομικής αναθεώρησης, και έκανε το ντεμπούτο του στο Ruta del Sol τον Φεβρουάριο. Ο Froome, ο οποίος αγωνίστηκε επίσης στο Tirreno-Adriatico και στο Tour of the Alps, προσπαθεί να καθαρίσει το όνομά του με την ελπίδα να αποφύγει την αναστολή.

Σύμφωνα με τους κανόνες της WADA, η υπόθεση έπρεπε να παραμείνει εμπιστευτική, διότι η σαλβουταμόλη ταξινομείται ως «καθορισμένη ουσία» και δεν προκαλεί την αυτόματη αναστολή του αθλητή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της UCI David Lappartient, η υπόθεση βρίσκεται τώρα στα χέρια της επιτροπής αντι ντόπινγκ της  UCI, ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία επανεξέτασης.

Πότε θα εκδοθεί η απόφαση;

Υπήρξαν εικασίες σχετικά με το πότε η επιτροπή θα παραδώσει την ετυμηγορία της για την υπόθεση Froome. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανά το θέμα θα έχει επιλυθεί πριν από την έναρξη του Tour de France τον Ιούλιο, υποδεικνύοντας ότι μια απόφαση θα μπορούσε να έρθει τον Ιούνιο.

Φυσικά, κανείς δεν έχει ιδέα για το πότε θα ληφθεί απόφαση. Χωρίς μια τελεσίδικη απόφαση, η WADA υποδεικνύει ότι ο Froome είναι ελεύθερος να αγωνιστεί στο Giro, ακόμη και αν η διοργάνωση δεν επιθυμεί την συμμετοχή του.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μετά την δημόσια εμφάνιση της υπόθεσης, ο διοργανωτής του Giro, Mauro Vegni επέμεινε ότι η UCI πρέπει να «εγγυηθεί» για τον Froome, εάν του επιτραπεί να αγωνιστεί το Giro. Ο Vegni δεν θέλει με τίποτα μια επανάληψη του Giro του 2011, όταν ο Alberto Contador κέρδισε την έκδοση εκείνης της χρονιάς και αργότερα του αφαιρέθηκε ο τίτλος, ως μέρος μιας αναδρομικής διετής απαγόρευσης της ουσίας κλενβουτερόλης.

Η υπόθεση Contador

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των περιπτώσεων Contador και Froome. Οι διαδικασίες αντι-ντόπινγκ της UCI έχουν αναδιαρθρωθεί από την περίοδο της υπόθεσης Contador. Οι πειθαρχικές υποθέσεις εκδικάζονται πλέον μέσω της Νομικής Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ (LADS) της UCI και όχι μέσω των εθνικών ομοσπονδιών των αθλητών.

Περαιτέρω, η περίπτωση του Froome σχετίζεται με αυτό που αναφέρεται ως «συγκεκριμένη ουσία» – που σημαίνει ότι το προϊόν επιτρέπεται υπό ορισμένη χρήση και όρια – και δεν προκαλεί αυτόματα προσωρινή απαγόρευση. Η κλενβουτερόλη είναι και ήταν απαγορευμένη ουσία και οδηγεί άμεσα σε προσωρινή απαγόρευση.

Το 2011, επιτράπηκε στον Contador να αγωνιστεί, όταν η ισπανική ποδηλατική ομοσπονδία τον απάλλαξε από τις κατηγορίες, αλλά η υπόθεση αμφισβητήθηκε αργότερα στο CAS. Ο Contador έχασε αυτή την έφεση, ακολούθησε την απαγόρευση, και αποκλείστηκε από τις νίκες του 2010 Tour και του 2011 Giro, μεταξύ άλλων αποτελεσμάτων.

Πότε η απαγόρευση;

Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα ισχύσει για τον Froome τυχόν απαγόρευση.

Νομικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι σύμφωνα με την ερμηνεία των κανόνων της WADA και με βάση άλλα προηγούμενα – και το γεγονός ότι ο Froome δεν παραδέχθηκε αδίκημα – οποιαδήποτε απαγόρευση δεν θα λειτουργούσε αναδρομικά.

Επίσης σημαντικό είναι, εάν το Giro και άλλα αποτελέσματα αγώνων από την Vuelta του 2017, θα υποστούν αποκλεισμό ή όχι. Το δικαστήριο θα έχει τον απόλυτο λόγο, αλλά οι κανόνες προσθέτουν μια σημαντική προειδοποίηση ότι τα επόμενα αποτελέσματα αποκλείονται “εκτός αν η δικαιοσύνη απαιτεί διαφορετικά”. Αυτό σημαίνει ότι ο Froome θα μπορούσε να δει μόνο τον αποκλεισμό της Vuelta και τα άλλα του αποτελέσματα θα μπορούσαν να ισχύουν.

Τι θα γίνει στο Giro?

Ακόμα ένα πιθανό σενάριο: Ο Froome συμμετέχει και κερδίζει το Giro τον επόμενο μήνα, αλλά εκδίδεται μια απαγόρευση τον Ιούνιο. Η απαγόρευση θα ξεκινούσε την ημερομηνία της απόφασης, και η νίκη του Giro θα παρέμενε.

Φυσικά, οι δύο πλευρές – η UCI και η WADA από τη μία πλευρά και ο Froome από την άλλη – θα μπορούσαν να προσφύγουν στο CAS.

Φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει μια γρήγορη απόφαση, σε μια ήδη μελανή σελίδα για την αγωνιστική ποδηλασία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Ρόφημα αποκατάστασης – Πόσο σημαντικό είναι;

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με τα ροφήματα αποκατάστασης στην ποδηλασία. Αυτό συμβαίνει…