1o εταπ – Ο Dumoulin στα ροζ!

Περιληπτικά:

Ο Tom Dumoulin (Sunweb) νίκησε στο 1ο εταπ του 2018, καθώς κυριάρχησε στους δρόμους της Ιερουσαλήμ. Ο Ολλανδός θα ξεκινήσει το  Giro στα ροζ, όπως ακριβώς το τελείωσε το 2017. Οι Rohan Dennis (BMC) και Victor Campenaerts (Lotto FixAll) τερμάτισαν 2ος και 3ος, αντίστοιχα.

Ο Rohan Dennis ξεκίνησε, βάζοντας ένα πολύ δυνατό χρόνο. Η πρώτη σωστή επίθεση ήταν από τον Victor Campenaerts που τερμάτισε ακριβώς στον ίδιο χρόνο, αλλά έχασε για δέκατα.

Ο Simon Yates ήταν μια τεράστια έκπληξη καθώς τερμάτισε 20’’ από τον Dumoulin. Το αντίθετο μπορεί να ειπωθεί για τον Fabio Aru ο οποίος έπεσε πίσω, σχεδόν 1’ πίσω από τον Ολλανδό. Ο Froome ήταν επίσης μια έκπληξη καθώς, έχοντας μια πτώση, έχασε 37’’.

Αλλά ήταν ο τελευταίος στον πρόλογο, ο Tom Dumoulin, ολοκλήρωσε σε μια τέλεια επίδειξη ατομικής χρονομέτρησης.

JerusalemJerusalem 9.7 km

Η διαδρομή των 9.7 χλμ ήταν μεγαλύτερη από τους συνηθισμένους προλόγους, αλλά πιο μικρή από τις στάνταρ διαδρομής TT των 12-15 χλμ.

Δεν υπήρχαν αναβάσεις, αλλά η διαδρομή είχε συνεχώς ανεβοκατεβάσματα, όπως και απότομες κλειστές στροφές. Υπήρχαν 7 ανωφέρειες κατά τη διάρκεια των σχεδόν 10 χλμ και στην πραγματικότητα, ο τερματισμός βρισκόταν στην κορυφή μιας από τις ανωφέρειες.

Πρόωρες πτώσεις

Πριν καν την εκκίνηση του εταπ, υπήρχαν άσχημα νέα για τους Chris Froome (Sky), Miguel Angel Lopez (Astana) και Kanstantin Siutsou (Bahrain – Merinda). Όλοι τους είχαν πτώσεις, κατά την αναγνώριση της διαδρομής.

Τόσο ο Froome όσο και ο Lopez υπέστησαν εκδορές αλλά ήταν άσχημα νέα ​​για τον Siutsou καθώς υπέστη κάταγμα στα πλευρά και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει – η ομάδα του εκκίνησε με 7 αθλητές.

Ξεκινώντας, ο Rohan Dennis (BMC) πήγε πολύ καλά, τερματίζοντας με 12:40’’. Στην συνέχεια του αγώνα, ο Valerio Conti (UAE Team Emirates), κατάφερε τον 2ο καλύτερο χρόνο, τερματίζοντας 27’’ πίσω από τον Αυστραλό.

Όμως ο χρόνος του δεν κράτησε για πολύ, καθώς ο Pelle Bilbao (Astana), έφτασε μόλις 16΄΄΄από τον Dennis. Ακόμα πιο κοντά στον Αυστραλό, ο José Gonçalves (Katusha-Alpecin), χωρίς όμως να σπάσει το φράγμα των 10’’.

Διεκδικητές της Γενικής Κατάταξης (ΓΚ)

Ο Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) ήταν ο πρώτος υποψήφιος της ΓΚ για να ξεκινήσει και παρόλο που δεν είχε καμία πιθανότητα να κερδίσει το εταπ, ήθελε να τερματίσει με ασφάλεια και χωρίς να παραχωρήσει πολύ έδαφος στους άλλους υποψηφίους. Ο Simon Yates (Mitchelton-Scott) ξεκίνησε πριν τελειώσει ο Γάλλος. Ο Pinot έχασε 31΄΄ από τον Dennis, αλλά ήταν ο Yates που ήταν η μεγάλη είδηση, χάνοντας μόνο 18΄΄ από τον Αυστραλό.

Όπως είπαμε στην αρχή, ο Victor Campenaerts (Lotto FixAll) έβαλε έναν θεαματικό γύρο, σχεδόν τερματίζοντας στον χρόνο του Dennis.

Ο Fabio Aru (Astana) ήταν ο επόμενος διεκδικητής. Αν και ο Ιταλός δεν είναι καλός στο ΤΤ, παρόλα αυτά σε αυτό το παράξενο εταπ, κατάφερε να τερματίσει 48΄΄ πίσω από τον Dennis, περίπου μισό λεπτό πίσω από τον Yates.

Ο Chris Froome (Sky) ήταν ο επόμενος, μετά την πτώση του. Φυσικά δεν ήταν στην καλύτερη του φόρμα, και στο πρώτο σημείο ελέγχου έχανε ήδη 19’’. Ο Tom Dumoulin (Sunweb) ήταν ο τελευταίος αθλητής και φαινόταν πολύ δυνατός.

Ο Froome δεν βελτιώθηκε από την αρχική του αργή εκκίνηση και διέσχισε τη γραμμή τερματισμού 35’’ πίσω από τον  Dennis, δίνοντας πολύτιμο χρόνο σε άλλους αντιπάλους του.

‘Όλα τα μάτια ήταν στον Dumoulin, και ο Ολλανδός ποδηλατούσε πολύ δυνατά. Στο τέλος της διαδρομής, διέσχισε τη γραμμή 2’’ κάτω από τον χρόνο του Dennis.

Μιλώντας δευτερόλεπτα μετά το τέλος του εταπ, ο νέος αρχηγός του αγώνα δήλωσε: «Αυτό είναι το μόνο που ευχόμουν – μια νίκη και πολύς χρόνος [ανάμεσα από] τους άλλους αθλητές της ΓΚ. Ήξερα ότι ήμουν έτοιμος για το Giro αλλά δεν ήμουν σίγουρος ότι θα κέρδιζα σήμερα. Η διαδρομή ήταν δύσκολη αλλά απολύτως τέλεια για μένα».

Αποτελέσματα 1ου εταπ:

1. Tom Dumoulin (Ned) Sunweb in 12:02
2. Rohan Dennis (Aus) BMC at 0:02
3. Victor Campenaerts (Bel) Lotto FixAll
4. José Gonçalves (Por) Katusha-Alpecin at 0:12
5. Alex Dowsett (GB) Katusha-Alpecin at 0:16
6. Pello Bilbao (Spa) Astana at 0:18
7. Simon Yates (GB) Mitchelton-Scott at 00:20
8. Maximilian Schachmann (Ger) Quick-Step Floors at 0:21
9. Tony Martin (Ger) Katusha-Alpecin at 0:27
10. Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida at 0:27.

Αποτελέσματα Γενικής:

1. Tom Dumoulin (Ned) Sunweb in 12:02
2. Rohan Dennis (Aus) BMC at 0:02
3. Victor Campenaerts (Bel) Lotto FixAll
4. José Gonçalves (Por) Katusha-Alpecin at 0:12
5. Alex Dowsett (GB) Katusha-Alpecin at 0:16
6. Pello Bilbao (Spa) Astana at 0:18
7. Simon Yates (GB) Mitchelton-Scott at 0:20
8. Maximilian Schachmann (Ger) Quick-Step Floors at 0:21
9. Tony Martin (Ger) Katusha-Alpecin at 0:27
10. Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida at 0:27.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

15ο εταπ – Ο Pogačar κλειδώνει το Giro!

Ο Tadej Pogačar (UAE Emirates) έδωσε ένα νοκ-άουτ στα φαβορί της ΓΚ στο Giro d’Itali…