Brevet Αλεξανδρούπολης 2018 – 200 χλμ

Πολλοί με ρωτάνε εναγωνίως (όπως στην σχετική διαφήμιση) : «Θεία Vista, τιιιι να φάω και να πιώ την τελευταία εβδομάδα πριν από ένα μπρεβέ»;;; Οεο;;; Απλή η απάντηση, καλοί μου φίλοι! Μπόλικα νερά και χυμούς για ενυδάτωση και άφθονους υδατάνθρακες για να γεμίσουν τα ενεργειακά αμπάρια με αποθέματα!

Ωραία και καλά όλα αυτά, ΑΛΛΑ για ένα οποιοδήποτε άλλο μπρεβέ ΕΚΤΟΣ από δυο : αυτό της Αλεξανδρούπολης την άνοιξη (διοργανωτής : Εθνικός Αλεξανδρούπολης) και το αντίστοιχο τον Σεπτέμβριο (διοργανωτής : Bike Center Alexandroupolis)! Εδώ η συνταγή είναι άλλη : την τελευταία εβδομάδα πριν το μπρεβέ κάνουμε αυστηρότατη δίαιτα με ή άνευ περισυλλογής! Κι όμως…αυτό είναι το μυστικό της «επιτυχίας», όσο κι αν ξενίζει τον αμύητο νεόκοπο μπρεβετά!

Καλώς ήρθατε στο γαστριμαργικό μπρεβέ της Αλεξανδρούπολης!

Μετακίνηση και συνάντηση με φίλους

Κλασικά τα μπρεβέ της Αλεξανδρούπολης είναι τα αγαπημένα μου! Πέρα από τις πανέμορφες διαδρομές μέσα στην καταπράσινη φύση, πέρα από την μορφολογία του εδάφους που ταιριάζει στα χαρακτηριστικά μου,  είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επισκεφτώ ξανά τα πολύ καλά μου φιλαράκια εκεί! Τόσα χρόνια έχουμε σφυρηλατήσει γερούς δεσμούς φιλίας μεταξύ μας! Δυστυχώς λόγω απόστασης και ρουτίνας δεν έχουμε άλλες ευκαιρίες για επανένωση! Τα μπρεβέ ενώνουν τον ποδηλατικό κόσμο από άκρου εις άκρον της Ελλάδας!

Ήρθε λοιπόν η στιγμή που περίμενα από την αρχή της χρονιάς μόλις ανακοινώθηκε το καλεντάρι των μπρεβέ! Τηλέφωνο στους φίλους διοργανωτές Αλέξη Εμμανουηλίδη και Χρήστο Κυριακίδη ότι τους έρχομαι! Τα παιδιά μού δίνουν και μερικές πρώτες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, που αναμένονταν ευνοϊκές, όπως και για την νέα διαδρομή που χάραξαν!

Εν συνεχεία βρίσκω συνταξιδιώτες τον Κώστα Ζήκου και τον Γιώργο Πανέλα! Φορτώνουμε ποδήλατα και εξοπλισμό στο αμάξι του Κώστα και ξεκινάμε! Περνάμε πρώτα από το μαγαζί του Κώστα Καϊτατζή, για να τον χαιρετίσουμε και να πάρουμε τις «ευλογίες» του! Μάστορα, μας λείπεις! Ελπίζω τον Σεπτέμβριο να ποδηλατήσουμε μαζί ξανά στην «Γη των Θρακών»! Μετά από ένα άνετο ταξίδι φτάνουμε στην συννεφιασμένη Αλεξανδρούπολη! Στην διαδρομή έβρεξε λίγο, αλλά στην πόλη ήταν στεγνά! Τακτοποιούμαστε σε γνωστό φιλικό μπρεβετο-χοτέλ απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό και μετά από λίγη ώρα είμαστε στην γύρα για το meeting point με τα παιδιά σε παρακείμενη καφετέρια.

Φτάνουμε στο καφέ και βρίσκουμε σύσσωμη όλη την παλιοπαρέα, τα παιδιά από τον Εθνικό και αυτά από την Alexandroupolis Bike Team : Αλέξης Εμμανουηλίδης, Μανώλης Εμμανουηλίδης, Χρήστος Κυριακίδης, Άγγελος Καβανόζης, Γιάννης Τζαμπαζάκης, Γιάννης Τσιματσίδης, Γιάννης Αζνταρίδης, Peter Silvain Mooij, Χρήστος Πανταζής. Αγκαλιές, φιλιά και πειράγματα σε αφθονία! Είχαμε να βρεθούμε από τον Σεπτέμβριο και την «Γη των Θρακών»! Ο Αλέξης και ο Άγγελος μάς δίνουν τις καρτούλες μας και μας ενημερώνουν κατατοπιστικότατα για την διαδρομή! Αναμένουμε ελαφρά συννεφιά με ζεστούλα και ευνοϊκό άνεμο στην επιστροφή γύρω στα 4 μποφόρ! Μια χαρά σκέφτομαι!

Λίγο αργότερα καταφθάνουν και άλλοι φίλοι από την Θεσσαλονίκη, ο Παύλος Λεωνίδης, ο Κώστας Σακελλαρίου και ο Πάνος Τρούπκος, που ήρθαν μαζί στο αμάξι, οι Χρήστος και Θεοφάνης Τσάμπος, ο Γιώργος Ξαγοράρης και άλλοι. Αργότερα το βραδάκι ακολουθεί μια γενναία δόση υδατανθράκωσης σε παρακείμενη πιτσαρία! Επιστροφή στο ξενοδοχείο για τακτοποίηση εξοπλισμού και μερικές ώρες ύπνου!

Brevet Day

Εκκίνηση

Το πρωί η μέρα δείχνει υπέροχη! Εγερτήριο στις 6, πρωινό καφεδάκι και ήλιος χωρίς σύννεφα! Τι ωραιότερο! Είμαστε πανέτοιμοι στον φάρο στις 7:30. Αρχίζουν να καταφτάνουν οι φίλοι συμποδηλάτες και να βγαίνουν σωρηδόν οι φωτογραφίες : οι γερόλυκοι συν-διοπτροφόροι Στράτος Αλάγιαλης και Κώστας Παπαγεωργίου, ο Πέτρος Παρτακελούδης, ο Γιώργος Βουβαλάς, ο Γιάννης Αντωνιάδης, ο Σταύρος Τσίμαρης, ο Παναγιώτης Γαμάγας, ο Αντώνης Μπαλούτσος, ο Βασίλης Καραμπατσάκης, ο Γιάννης Βούλγαρης και άλλοι!

Τα παιδιά στην γραμματεία, ο Αλέξης και ο Άγγελος, μοιράζουν χαμόγελα και σφραγιδούλες μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα ευφορίας! Ένα κλίμα που γίνεται ακόμα θερμότερο, αν δει κανείς από κοντά τι πλουσιοπάροχος μπουφές υπάρχει στρωμένος μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας! Λένε ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται! Και πως να μην φανεί, όταν ούτε λίγο ούτε πολύ υπάρχουν μπάρες, μπανάνες, πτιφούρ, κέικ, σπανακοπιτούλα από τα χεράκια της Δέσποινας Καλπίνη, πίτσα που μας ταΐζει στο στόμα ο Φώτης (ναι, συνέβη ΚΑΙ αυτό!!), πίτσα που φέρνει από το μαγαζί του ο άρτι αφιχθείς από Αλεξάνδρεια, Γιώργος Βουβαλάς και νερά! Απίστευτο!

Στις 8 ο Αλέξης ενημερώνει το πλήθος ότι τέρμα το φαγοπότι και το κους-κους! Ας σοβαρευτούμε λίγο και να ξεκινάμε! Συνοδεία λοιπόν αστυνομίας αρχίζει η περιπέτεια στα Θρακικά εδάφη!

Πρώτο κοντρόλ, Αρριανά, στα 47 Km

Αρχίζω τα γκρουπαρίσματα με το καλημέρα! Έχω τόσους φίλους στο γκρουπ και είναι ευκαιρία να μάθω νέα τους, τώρα στην αρχή που είμαστε χαλαροί! Πιάνω κουβεντούλα λοιπόν σχεδόν με όλους! Οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές! Στρίβουμε προς τον βιότοπο της Κίρκης και νωρίς αρχίζει η πρώτη ανάβαση της ημέρας.

Ήπια ανάβαση με λογικές κλίσεις, έτσι για ένα πρώτο ζέσταμα ενόψει της μεγάλης ανάβασης αργότερα! Νιώθω καλά τα πόδια μου, αλλά είμαι αποφασισμένος να ολοκληρώσω το μπρεβέ χωρίς να πατήσω δυνατά ούτε να ζορίσω τον ταλαιπωρημένο αριστερό μου αστράγαλο! Έχω πάρει καλού κακού ένα mesulid πριν την εκκίνηση οπότε δεν νιώθω πόνο! Απολαμβάνω λοιπόν την ομορφιά του καταπράσινου τοπίου ρουφώντας γενναίες ποσότητες καθαρού αέρα!

Στο χωριό της Κίρκης μάς χαιρετούν ευγενικά μερικές κυρίες που απολαμβάνουν τον πρωινό τους καφέ στην βεράντα ενός σπιτιού! Εν συνεχεία κατεβαίνουμε προς Συκορράχη, Σάπες, Λύκειο και τελικά φτάνουμε στα Αρριανά και στο 1ο control, που βρίσκεται σε ένα βενζινάδικο! Μερικά λεπτά στάση, νεράκι, τραγανή μπαρίτσα και καβάλα ξανά για την συνέχεια!

Δεύτερο κοντρόλ, Κυριακή, στα 114 Km

Αμέσως μετά τα Αρριανά αρχίζει η ανάβαση στο βουνό. Περίπου 20 χιλιόμετρα ανηφορικής διαδρομής με αυξομειώσεις στις κλίσεις! Ήπιες στην αρχή και μεγαλύτερες αργότερα, στην μέση κυρίως, με σημεία στο 8-10%, ενώ στα τελευταία χιλιόμετρα οι κλίσεις ηρεμούν κάπως!

Η ζέστη είναι αρκετά έντονη και ο ιδρώτας αρχίζει να τρέχει! Ανεβαίνω με τέμπο και αρκετά αισιόδοξα, καθώς νιώθω ζεστός, αλλά δεν θέλω να ζοριστώ και φοβάμαι την αντίδραση του αριστερού μου πέλματος αργότερα! Θέλω να προφυλαχτώ και να ελαχιστοποιήσω όσο το δυνατόν περισσότερο τυχόν περαιτέρω τραυματισμό! Ρίχνω νερό στα πόδια και στον αυχένα για να δροσιστώ κάπως!

Ευτυχώς περίπου στα μέσα της ανηφόρας περιμένει ο Μανώλης Εμμανουηλίδης κάτω από ένα δέντρο με νεράκι και μπανάνες! Κάνω ένα σύντομο stop για ξέπιασμα και υδροδοσία. Γεμίζω παγούρια και συνεχίζω ανανεωμένος για το δεύτερο μισό της ανάβασης! Είμαι μόνος και έχω ηρεμία! Βγάζω αρκετές φωτογραφίες από το δασικό τοπίο! Αρχίζει να φυσάει πιο έντονα ο αέρας και μάλιστα κόντρα, ειδικά στις αριστερές στροφές! Φαίνονται επιτέλους οι ανεμογεννήτριες που σημαίνουν και το τέλος της ανάβασης!

Αρχίζει η κατάβαση, η οποία είναι αρκετά επικίνδυνη λόγω των αρκετών κακοτεχνιών στο οδόστρωμα, που σε μερικά σημεία είναι εντελώς κατεστραμμένο και έχει μεγάλες λακκούβες και μπάζα! Κατεβαίνω με χαμηλή ταχύτητα και με τεντωμένα τα νεύρα! Είμαι διαρκώς σε εγρήγορση! Τα χέρια μου σφίγγουν τις μανέτες! Περνάω το Μεγάλο Δέρειο, το Μικρό Δέρειο και ενώνομαι με τον Στράτο Αλάγιαλη και τον Γιάννη Βούλγαρη, ο οποίος ήρθε από την Κρήτη για το μπρεβέ! Μαζί συνεχίσαμε έως και τον τερματισμό και κάναμε ένα ευχάριστο παρεάκι!

Φτάνουμε στο 2ο control, στην Κυριακή, στα 114 χιλιόμετρα. Το τι αντίκρισαν τα ματάκια μας εκεί δεν περιγράφεται! Ο τίτλος της γνωστής ελληνικής ταινίας του 1960 λέει «Ποτέ την Κυριακή», αλλά εδώ μάλλον ισχύει το «Κάθε μέρα στην Κυριακή»!

Μας υποδέχεται ο απόλυτος άρχοντας του ψησίματος, ο Μαικήνας των κοψιδιών, ο γκουρού της γαστριμαργίας, Γιάννης Τσιματσίδης! Κρατάει μια πιατέλα με σουβλάκια κοτόπουλο, προσφορά του αυτοκράτορα των κοτόπουλων, Δήμου Παπαράδη! Μας δίνει και από ένα κουπάκι μακαρόνια και αρχίζει το φαγοπότι! Κάποια στιγμή ο Γιάννης μού φέρνει για «επιδόρπιο» ένα μεγάλο κομμάτι από φιλέτο κοτόπουλο, που λειώνει στο στόμα και φυσικά εξαφανίζεται εν ριπή οφθαλμού!

Τι όαση γαστριμαργίας ήταν αυτή! Πήραμε αρκετές δυνάμεις για την συνέχεια! Σχεδόν ξεχάσαμε ότι έχουμε άλλα 90 χιλιόμετρα μέχρι τον τερματισμό! Άντε τώρα να ανέβεις ξανά στην σέλα! Οι παραινέσεις όμως του Στράτου δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια περαιτέρω χαλαρώματος! Είμαστε και πάλι στο πετάλι!

Τρίτο κοντρόλ, Πυλαία, στα 180 Km

Έχουμε φάει αρκετά, είναι μεσημέρι και ο ήλιος είναι στο ζενίθ! Νιώθω αρκετά βαρύς, λογικό μέχρι ενός σημείου! Ευτυχώς η διαδρομή είναι επίπεδη και ελαφρά κατηφορική στο μεγαλύτερο μέρος! Να χωνέψουμε σαν άνθρωποι, βρε αδερφέ!

Περνάμε το Πρωτοκκλήσι, την Μάνδρα και κινούμαστε στον αυτοκινητόδρομο παράλληλα με το εκπληκτικό Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς! Ο αέρας είναι αντίθετος και πλάγιος, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις! Είμαι πάντα με τον Στράτο και τον Γιάννη.

Πλησιάζουμε το Σουφλί! Φέτος η διαδρομή περνάει μέσα από την πόλη, οπότε ευκαιρία να την δω και από κοντά! Μπαίνοντας όμως παραλίγο να πέσω και άσχημα μάλιστα λόγω του άθλιου οδοστρώματος με εγκάρσιες τομές! Η μπροστινή ρόδα μου μπήκε σε μια τέτοια ρωγμή και γύρισε το τιμόνι! Ευτυχώς το κράτησα και επανάκτησα την ισορροπία μου με ελάχιστο τίμημα το βγάλσιμο της αλυσίδας και μια στιγμιαία τρομάρα! Όχι και ό,τι καλύτερο για το «καλωσόρισμα»!

Η διάθεση φτιάχνει λίγο αργότερα, όταν ο Γιάννης προτείνει να κάνουμε μια στάση για παγωτό! Βρίσκουμε ένα κεντρικό ζαχαροπλαστείο και τρώμε λαίμαργα το παγωτό σοκολάτα που μας κερνάει ο Στράτος! Βγάζουμε και τις απαραίτητες φωτός με το παγωτό στο στόμα! Πριν φύγουμε περνάει από μπροστά μας με το αμάξι ο Γιάννης Τσιματσίδης, ο Χρήστος Πανταζής και ο Άκης Λιθοξόος και μας δίνουν κουράγιο για τα τελευταία χιλιόμετρα!

Συνεχίζουμε λοιπόν ακάθεκτοι προς το επόμενο κοντρόλ! Περνάμε την Κορνοφωλιά, το Λυκόφως, την Λύρα και τον Προβατώνα, χωριά που ακουμπάνε πάνω στο ανατολικό άκρο του δάσους της Δαδιάς! Ο αέρας συνεχίζει να μας ενοχλεί σποραδικά με τις ριπές του! Έχουμε ενωθεί με τον Δήμο Παπαράδη, τον Γιάννη Τζαμπαζάκη και τον Peter.

Περνάμε τις Φέρες και ανηφορίζουμε γλυκά για την Πυλαία και το τρίτο κοντρόλ. Εκεί μας υποδέχεται ο Χρήστος και η Σοφία. Το γνώριμο από τα προηγούμενα μπρεβέ τεράστιο βαρέλι με τα παγωμένα νερά και αναψυκτικά βρίσκεται στην θέση του! Σαντουιτσάκια με κοτόπουλο, μπανάνες και γλυκάκια βρίσκονται επίσης στο τραπέζι! Δεν λέμε φυσικά «όχι» και τα τιμούμε δεόντως! Απομένουν άλλα 25 κατηφορικά και ευθεία χιλιόμετρα, οπότε ξεκινάμε για τον τερματισμό!

Τερματισμός, Αλεξανδρούπολη, στα 205 Km

Η διάθεσή μας είναι πολύ καλή! Πιάνουμε κουβεντούλα και κάνουμε αστειάκια με όλους! Αφήνω τα πόδια να ξεκουραστούν λίγο στην κατηφόρα! Αρχίζει να με ψιλο-ενοχλεί το τραύμα στο πόδι! Μάλλον πέρασε η επίδραση του mesoulid και κουράστηκε φυσικά μετά από τόσα χιλιόμετρα. Δεν έχω λόγο να πατήσω δυνατά και δεν ανησυχώ ιδιαίτερα!

Μπαίνουμε μέσα στην Αλεξανδρούπολη χωρίς απρόοπτα και κατευθυνόμαστε στον φάρο -σήμα κατατεθέν της πόλης- όπου και τερματίζουμε! Χαμόγελα, φωτογραφίες, συγχαρητήρια και πειράγματα ως είθισται! Η συνέχεια δίνεται πάντα σε κάποιο εστιατόριο για θερμιδική αναπλήρωση και τάχιστη αποκατάσταση!

Επίλογος

Άλλο ένα μπρεβέ της Αλεξανδρούπολης έφτασε στο τέλος του! Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την άψογη διοργάνωση! Όλα τα παιδιά δίνουν κάθε χρόνο τον καλύτερό τους εαυτό και οργανώνουν τα πάντα στην εντέλεια! Έχουν πολύ καλό φιλικό κλίμα και αυτό βγαίνει προς τα έξω δημιουργώντας μόνο ευχάριστα συναισθήματα!

Για τις γαστριμαργικές παροχές δε η κατάσταση έχει ξεφύγει! Πιστεύω δεν υπάρχουν άλλα τέτοια μπρεβέ παγκοσμίως! Τον Σεπτέμβριο στην «Γη των Θρακών» έχουν υποσχεθεί μέχρι και σούβλες στο κοντρόλ! Αρχίζω δίαιτα από τώρα, γιατί παραφάγαμε! Πάλι καλά που κάναμε και πετάλι 205 χιλιομέτρων και δικαιολογήσαμε και τον χαρακτηρισμό του event ως «μπρεβέ» και όχι ως «συμπόσιο»!

Θα εκφράσω μόνο ένα μικρό παράπονο για τους φίλους μπρεβετάδες από όλη την Ελλάδα! Δεν ξέρω τον λόγο, αλλά βλέπω ότι τόσα χρόνια που συμμετέχω στα μπρεβέ της Αλεξανδρούπολης ο αριθμός των ατόμων που έρχονται δεν είναι ο αναμενόμενος τηρουμένων των αναλογιών και της άρτιας διοργάνωσης! Υπάρχουν άτομα που δαπανούν χρόνο και χρήμα και γυρίζουν όλη την Ελλάδα, για να πάρουν μέρος σε διάφορα μπρεβέ και δεν έχουν έρθει ούτε μια φορά στην ακριτική Αλεξανδρούπολη!

Καλώ λοιπόν και δημόσια όλους τους φίλους να εντάξουν στο καλεντάρι τους τα υπέροχα μπρεβέ που διοργανώνουν με τόσο κόπο και μεράκι τα παιδιά της όμορφης αυτής πόλης! Θα μείνετε απόλυτα ευχαριστημένοι τόσο από τις εκπληκτικές διαδρομές όσο και από την φιλοξενία!

Θέλω να ευχαριστήσω τους καλούς μου φίλους για τα πάντα! Περάσαμε φανταστικά για άλλη μια χρονιά! Έτσι πρέπει να οργανώνονται τα μπρεβέ, ως μια γιορτή της ποδηλασίας! Ραντεβού στα Θρακικά εδάφη στην «Γη των Θρακών» τον Σεπτέμβριο.

Επόμενο μπρεβέ το δικό μας, του ΠΑΣΘ, ως διοργανωτής αυτή την φορά, στις 26 Μαΐου! Σας περιμένω όλους να σας σφραγίσω και να χαρούμε παρεούλα άλλη μια ποδηλατική γιορτή!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

PBP 2019 – Επιστροφή από την Βρέστη

Η επιστροφή – Ίδια controls, αντίστροφη φορά! Συνεχίζω μαζί με το γκρουπ και βγαίνουμε έξω…