Τι πρέπει να περιμένουμε την 2η εβδομάδα του Giro;

Μια και η δράση αυξάνεται αυτήν την εβδομάδα, τι θα πρέπει να παρακολουθήσουμε στα επόμενα εταπ;

Ποιά θα είναι η στρατηγική της Mitchelton-Scott;

Η  Mitchelton-Scott δύσκολα θα μπορούσε να απολαύσει μια καλύτερη πρώτη εβδομάδα του Giro. Τα αστέρια της ομάδας, Simon Yates και Esteban Chaves, μεταξύ τους κέρδισαν τους πρώτους δύο αγώνες με τερματισμό σε κορυφή και τώρα κατέχουν τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη θέση στη ΓΚ.

Η ομάδα έχει ήδη φανεί επιθετική στις τρεις μέρες που έχουν υπερασπιστεί τη ροζ φανέλα, με Mikel Nieve, Roman Kreuziger και Jack Haig όλοι να εντυπωσιάζουν στα βουνά και ο Chris Juul Jensen, ο Sam Bewley και ο βετεράνος Svein Tuft να φροντίζουν το πιο επίπεδο έδαφος.

Η συνολική νίκη τώρα φαίνεται μια πολύ πραγματική δυνατότητα για την ομάδα, αλλά μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσει κάποια πιθανά διλήμματα που θα μπορούσε να προκαλέσει η σημερινή κατάσταση. Έχοντας δύο κάρτες για να παίξει στη ΓΚ έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά μπορεί να τους αναγκάσει να πάρουν κάποιες δύσκολες αποφάσεις – αν ο Yates πέσει σε οποιοδήποτε σημείο, για παράδειγμα, θα πρέπει ο Chaves να μείνει πίσω και να τον βοηθήσει ή να βγει μπροστά για τον εαυτό του;

Έπειτα, υπάρχει και η απειλή του «ενδοοικογενειακού» ανταγωνισμού. Και οι δύο, όσο περισσότερο παραμένουν τόσο κοντά στην κορυφή της ΓΚ, τόσο πιο ανταγωνιστικά τα ένστικτα και η επιθυμία τους απειλούν να κάνουν την κατάσταση τεταμένη.

Μπορεί ο Froome να επανέλθει;

Πολλοί αθλητές δεν ανακάμπτουν από απώλεια πάνω από 2:30΄΄ και δύο πτώσεων την πρώτη εβδομάδα, για να αναδειχθούν νικητές ενός Grand Tour, αλλά ο Chris Froome (Team Sky) δεν είναι έτοιμος να ρίξει την πετσέτα μόλις τώρα.

Αφού χάθηκε ακόμα 1’ χθες, ο Froome ανέφερε τον πόνο στη δεξιά πλευρά του από τις δύο πτώσεις του ως λόγο για μερικά από τα προβλήματά του, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να δούμε μια ανατροπή σε περίπτωση που ο πόνος υποχωρήσει.

Ευτυχώς γι ‘αυτόν, τα τέσσερα ετάπ που ακολουθούν τη χτεσινή ημέρα ανάπαυσης είναι «εύκολα» όσον αφορά τη ΓΚ, δίνοντάς του το καλύτερο μέρος μιας εβδομάδας για να ανακάμψει και να πάρει πίσω στην ταχύτητα.

Το ετάπ που θα καθορίσει πραγματικά αν έχει την ευκαιρία να μετατρέψει τα πράγματα γύρω του, θα είναι το Σάββατο με το τερματισμό στην κορυφή του Zoncolan.

Μπορεί ο Bennett να νικήσει ξανά τον Viviani;

Ακριβώς όταν φαινόταν ότι ο Elia Viviani (Quick Step) θα ήταν αδύνατο να νικήσει στα σπριντ για τις επόμενες εβδομάδες, ο Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) προέκυψε για να κερδίσει το σπριντ του 7ου ετάπ.

Θα υπάρχουν ευκαιρίες για αγώνες με σπριντ  κατά τη δεύτερη εβδομάδα, αν και είναι δύσκολο να προβλέψουμε ακριβώς πόσα. Το 13ο εταπ φαίνεται να είναι το μόνο κατάλληλο για τον Ιρλανδό, με το 10ο  και 12ο μεταξύ ομαδικού σπριντ και απόσπασης.

Ο Viviani παραμένει φαβορί, αλλά με τον Jakub Mareczko (Wilier Triestina-Selle Italia) να έχει εγκαταλείψει και οι Sacha Modolo (EF Education First) και Niccolo Bonifazio (Bahrain-Merida) όχι τόσο φορμαρισμένοι, ο Bennett θα συνεχίσει να είναι ο άνθρωπος που θα αντιμετωπίσει.

Οι πιθανότητες επιτυχίας των αποσπάσεων

Η νίκη του Chaves από το γκρουπ στο 6ο εταπ, ήταν η μόνη περίπτωση πρώιμης νίκης της ημέρας μέχρι στιγμής, εκτός από την καθυστερημένη επίθεση του Richard Carapaz (Movistar) για να κερδίσει το 8ο εταπ. Κάθε άλλο ετάπ κατέληξε σε σπριντ, είτε επίπεδο είτε ανηφορικό.

Οι αποσπασμένοι θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία κατά τη διάρκεια της 2ης  εβδομάδας. Καθώς οι αθλητές κουράζονται και τα μεγέθη των ομάδων μειώνονται, οι πιθανότητες αρχίζουν να κινούνται περισσότερο προς όφελός τους και οι διαδρομές των 10ου και 11ου εταπ φαίνεται ιδιαίτερα ευνοϊκές.

Monte Zoncolan

Αναμφισβήτητα το κύριο σημείο της 2ης  εβδομάδας, και ενδεχομένως ολόκληρου του εταπ, θα είναι ο τερματισμός του Σαββάτου στο Monte Zoncolan.

Περιγράφοντας το από πολλούς ως το πιο σκληρό βουνό στην Ευρώπη, το Zoncolan και οι σχεδόν ακατανόητες απότομες κλίσεις του και η έλλειψη ανάπαυσης στα 10 χλμ., έχουν δημιουργήσει ασταμάτητα συναρπαστικές μάχες, στις πέντε προηγούμενες εμφανίσεις του στο Giro.

Οι 2 προηγούμενοι τερματισμοί κορυφής έχουν δει τα φαβορί να τερματίζουν είτε μαζί είτε λίγα μόνο δευτερόλεπτα μεταξύ τους, στο βαθμό που οι πέντε κορυφαίοι στη ΓΚ – Yates, Chaves, Dumoulin, Pinot και Pozzovivo – όλοι βρίσκονται ακόμη σε απόσταση ενός λεπτού.

Το Zoncolan θα διαλύσει αυτά τα μικρά χρονικά κενά – οι αθλητές θα φτάνουν ένας ή δύο στην κορυφή, και το βουνό θα αποκαλύψει ποιοι είναι πραγματικά οι ισχυρότεροι αθλητές σε αυτόν τον αγώνα…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Πότε είναι η κατάλληλη ώρα της ημέρας για προπόνηση;

Είναι καλύτερο να κάνουμε ποδήλατο νωρίς το πρωί, να κάνουμε μια βόλτα πριν το μεσημεριανό…