15ο εταπ – Τριπλός Yates, Aru χάνει το Giro και Froome χάνει χρόνο

Περιληπτικά:

Ο Simon Yates (Michelton-Scott) κέρδισε το 3ο εταπ του Giro d’Italia, καθώς επιτέθηκε σόλο με 18 χλμ για τον τερματισμό.

Ο Yates εκκίνησε το εταπ με ένα προβάδισμα 1:24’’ από τον Tom Dumoulin (Team Sunweb) και τερμάτισε με ένα προβάδισμα 2:11’’, καθώς επιτέθηκε στην τελική κατηγοριοποιημένη ανάβαση της ημέρας.

Τελικά ο Yates κέρδισε 41’’ μπροστά από τον Miguel Angel Lopez (Astana), με την Dumoulin 3ο, πράγμα που σημαίνει ότι ο Yates κατέχει πλέον ένα άνετο προβάδισμα στην κρίσιμη ατομική χρονομέτρηση της Τρίτης.

Εν τω μεταξύ, ο Chris Froome (Team Sky) δεν χρησιμοποίησε τη νίκη του στο Monte Zoncolan το Σάββατο, τερματίζοντας 1:32’’ πίσω από τον Yates, χάνοντας τη θέση του στην 10αδα.

Η διαδρομή

Αυτό το εταπ στους Δολομίτες χαρακτηρίζεται από μια σταθερή σειρά αναβάσεων και καταβάσεων. Η διαδρομή ακολουθεί αρκετές διαδοχικές αναβάσεις: το Passo della Mauria, το Passo Tre Croci, το Passo di Sant’Antonio (για πρώτη φορά κατά μήκος αυτής της πλευράς, με κλίσεις άνω του 10% ) και το Costalissoio (σύντομο και πολύ απότομο).

Τα τελευταία 10 χιλιόμετρα είναι εντελώς ανηφορικά. Αφού το πελοτόν περάσει από μια σήραγγα (μερικώς ανοιχτή στη μία πλευρά), η διαδρομή ανεβαίνει περίπου στο 9% για αρκετά χιλιόμετρα και έπειτα φτάνοντας στη Sappada, όπου στο τελευταίο χιλιόμετρο η κλίση μειώνεται αισθητά.

Tolmezzo → Sappada, 176 km

Μετά από περίπου 30 χλμ,  ένα γκρουπ 6 αθλητών αποσπάστηκε, αλλά το πελοτόν τους επανέφερε φτάνοντας στους πρόποδες του Passo della Mauria.

Η επόμενη ομάδα που μπόρεσε να αποσπαστεί ήταν οι: Nico Denz και Quentin Jaurégui (Ag2r La Mondiale), Dayer Quintana (Movistar) και Krists Neilands (Israel Cycling Academy).

Σύντομα ενώθηκαν με ένα μεγάλο γκρουπ από τους: Alessandro De Marchi (BMC Racing), Davide Ballerini και Fausto Masnada (Androni-Sidermec), Sacha Modolo (EF Education First-Drapac), Zdenek Stybar (Quick-Step), Manuele Mori and Diego Ulissi (UAE Team Emirates), Mickaël Chérel (Ag2r La Mondiale), Alexey Lutsenko (Astana), Niccolo Bonifazio, Giovanni Visconti, and Antonio Nibali (Bahrain-Merida), Giulio Ciccone and Enrico Barbin (Bardiani CSF), Mathieu Ladagnous (Groupama-FDJ), Kristian Sbaragli (Israel Cycling Academy), Tosh Van der Sande (Lotto FixAll), Sam Bewley (Mitchelton-Scott), Maurits Lammertink (Katusha-Alpecin), and Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo).

Ήταν συνολικά 24 αθλητές, που γρήγορα πήραν μια διαφορά 3’. Στα 74 χλμ από τον τερματισμό, φτάνοντας στο Passo Tre Croci , είχαν ήδη μειωθεί στα 2’.

Όταν ο Wood επέλεξε να επιτεθεί και η Mitchelton-Scott επέλεξε να μην τον κυνηγήσει, προβλήματα δημιουργήθηκαν στις πίσω θέσεις. Ως αποτέλεσμα, ο Fabio Aru (UAE Team Emirates) βρέθηκε σε προβλήματα.

Αψιμαχίες

Στην κορυφή ο Woods ήταν μόλις 55’’ πίσω από τους αποσπασμένους, με το πελοτόν πίσω του στα 1:05’’.

Καθώς η βροχή άρχισε κατά την κατάβαση, ήταν οι Denz και Chérel έφυγαν μπροστά με τον Quintana να τους ακολουθεί. Έτσι έφτιαξαν μια διαφορά 2:40’’ από το πελοτόν.

Εν τω μεταξύ, ο Woods με την διαφορά του να πέφτει στα 40’’, επέλεξε να αφήσει τα πόδια και να πιαστεί.

Στα τελευταία 38 χλμ, ο Ciccone κινήθηκε και πάλι μπροστά για να οδηγήσει τους αποσπασμένους, αφήνοντας πίσω τους Quintana, Visconti, και τελικά Chérel.

Στο πελοτόν, η Sunweb ανέλαβε το ρυθμό και αμέσως φάνηκε ότι ο Aru είχε σοβαρό πρόβλημα, χάνοντας προφανώς το Giro.

Μέχρι τη στιγμή που η ροζ φανέλα έφτασε στην κορυφή της ανάβασης, υπήρχαν μόνο περίπου 20 αθλητές στο πελοτόν, ενώ εμπρός η διαφορά ήταν 30’’.

Προτελευταίο βουνό

Ο Miguel Angel Lopez (Astana) οδήγησε το πελοτόν στην κατάβαση, και  αμέσως επιτέθηκε στην ανάβαση, δημιουργώντας ένα κενό. Μόνο οι Simon Yates και ο Jack Haig , Thibaut Pinot , Tom Dumoulin, Pozzovivo, Richard Carapaz και George Bennett (LottoNL-Jumbo) ακολούθησαν αμέσως.

Δυστυχώς ο Chris Froome δεν είχε τα πόδια του Σαββάτου και ο Sergio Henao εργάστηκε για να προσπαθήσει να φέρει πίσω τον αρχηγό του.

Με τον Froome να χάνει χρόνο, ο Yates είδε την ευκαιρία και επιτέθηκε για νίκη στο εταπ. Ο Dumoulin αντέδρασε και επανέφερε τον Yates μαζί με τους Carapaz, Pinot, και Pozzovivo, αλλά Yates είχε περισσότερο να δώσει και επιτέθηκε και πάλι, αυτή τη φορά ξεφεύγοντας.

Στην κορυφή του βουνού, με ακόμα 15 χλμ αγώνα, ο Yates είχε ένα προβάδισμα 18’’. Πίσω από το πελοτόν με τα φαβορί, ο Froome, τώρα με Wout Poels δίπλα του, έχανε 45’’.

Τελευταίο βουνό

Ο Yates άνοιξε άλλα 10’’ στην κάθοδο, φτάνοντας τη διαφορά του κοντά στα 30’’. Πίσω ο Dumoulin άρχισε να απογοητεύεται καθώς παρακινούσε τους άλλους να δουλέψουν. Ο Pinot επιτέθηκε αλλά γρήγορα τον μάζεψαν οι υπόλοιποι.

Αυτή η κακή συνεργασία επέτρεψε στον Yates να ανοίξει περαιτέρω το προβάδισμά του σε 51’’. Και ενώ έμεναν ακόμα 5 χλμ ανάβασης, ο Dumoulin αποφασίσε να πάρει τα πράγματα στα χέρια του, καθώς ανέλαβε την αποκλειστική ευθύνη για το κυνηγητό.

Ωστόσο ο Ολλανδός πλήρωσε την προσπάθειά του καθώς ο Carapaz επιτέθηκε και ο Dumoulin αδυνατούσε να ακολουθήσει τους Pinot, Lopez και Pozzovivo.

Στο τέλος, ο Yates είχε αρκετό χρόνο να απολαύσει την τρίτη του νίκη.

Δήλωσε μετά τον αγώνα: «Η επίθεση μου ήταν περισσότερο ένστικτο. Είδα ένα μικρό κενό. Την δεύτερη φορά, τα έδωσα όλα για να ξεφύγω. Είναι φανταστικά…. Παλεύω από το Ισραήλ για να χτίσω μια καλή διαφορά. Είμαι χαρούμενος με τη διαφορά που έχω, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει. Μπορεί να εξαφανιστεί μέσα σε 35 χλμ».

Αποτελέσματα 15ου εταπ:

1. Simon Yates (GB) Mitchelton-Scott in 4:37:56
2. Miguel Angel Lopez (Col) Astana at 0:41
3. Tom Dumoulin (Ned) Sunweb
4. Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida
5. Richard Carapaz (Ecu) Movistar
6. Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ
7. Alexandre Geniez (Fra) AG2R-La Mondiale at 1:20
8. Davide Formolo (Ita) Bora-Hansgrohe
9. Pello Bilbao (Spa) Astana
10. Sam Oomen (Ned) Team Sunweb

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης:

1. Simon Yates (GB) Mitchelton-Scott in 65:57:37
2. Tom Dumoulin (Ned) Sunweb at 2:11
3. Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida at 2:28
4. Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ at 2:37
5. Miguel Angel Lopez (Col) Astana at 4:27
6. Richard Carapaz (Ecu) Movistar
7. Chris Froome (GB) Sky at 4:52
8. George Bennett (NZ) LottoNL-Jumbo at 5:34
9. Pello Bilbao (Spa) Astana at 5:59
10. Patrick Konrad (Aut) Bora-Hansgrohe at 6:13

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Amstel Gold Race 2024 – Νικητής ο Tom Pidcock

Μετά από μια κούρσα φθοράς όλη την ημέρα στο Amstel Gold Race, ο Tom Pidcock αναδείχθηκε ν…