19ο εταπ – Η επιστροφή του Froome στα ροζ!

Περιληπτικά:

Ο Chris Froome αναποδογύρισε ολόκληρη την γενική κατάταξη σε ένα και μόνο εταπ. Ξεκίνησε την μοναχική του επίθεση 80 χιλιόμετρα πριν την γραμμή του τερματισμού.

Ο Simon Yates είχε μια δύσκολη μέρα. Ο Βρετανός ήταν ο πρώτος αθλητής της ΓΚ που έπεσε τόσο πίσω . Ο Froome ζήτησε από την ομάδα του να ανεβάσει το ρυθμό και σύντομα επιτέθηκε. Ο Dumoulin με τον Pinot τον κυνήγησαν και μέχρι την κορυφή του Finestre φαινόταν ότι θα τον έπιαναν.

Όμως το γκρουπάκι ποτέ δεν τον έπιασε και ο Froome συνέχισε να ξεφεύγει, ενώ οι Carapaz και Angel Lopez απλά ακολουθούσαν.

Ο Froome τερμάτισε στα ροζ, 40’’ εμπρός από τον Dumoulin με ένα σημαντικό κενό πίσω στο υπόλοιπο πεδίο, με επικεφαλής τον Thibaut Pinot στα 4:17’’.

Venaria Reale → Bardonecchia, 184 km

Ο Carlos Betancur (Movistar) ήταν ένας από τους πρώτους που επιχείρησε να ξεκολλήσει, αλλά η ομάδα του Yates έκλεισε την επίθεση. Ακόμα στην πρώτη ανάβαση της ημέρας, ο Fabio Aru (UAE Team Emirates) δεν μπόρεσε να συνεχίσει και εγκατέλειψε.

Η Sky βρισκόταν στο μπροστινό μέρος με δυνατό τέμπο και ο Simon Yates άρχιζε να μένει. Η ροζ φανέλα, που φαινόταν τόσο καλή από την αρχή, άρχισε να υποφέρει. Μπροστά, ο Kenny Elissonde (Sky) έθετε ένα πολύ δυνατό τέμπο, αφήνοντας πίσω αθλητές.

Ενώ περισσότεροι αθλητές έμεναν, ο Chris Froome (Sky) επιτέθηκε δυνατά και έφυγε. Πίσω του ήταν ένα γκρουπ με τους Tom Dumoulin (Sunweb), Thibaut Pinot (FDJ-Groupama), Richard Carapaz (Movistar) και Miguel Angel Lopez (Astana). Τους ακολουθούσε ένα μεγαλύτερο γκρουπ με τον Domenico Pozzovivo (Bahrain – Merida). Η διαφορά του Βρετανού με τον Dumoulin ήταν 40’’ και 2’ με το γκρουπ του Pozzovivo.

Το γκρουπ του Dumoulin έφτασε την κορυφή με διαφορά 45’’αλλά μόνο αφού ο Pinot είχε σταματήσει για μια αλλαγή ποδηλάτου. Το γκρουπ του Pozzovivo ήταν στα 2:22’’ ενώ ήταν πλέον το τέλος για τον Yates όμως που ήταν 12:30’’ πίσω.

Η διαφορά μεγαλώνει

Η διαφορά ήταν πλέον στα 1:54’’, ο Dumoulin ήταν ακόμα ροζ, αλλά έπρεπε να φτάσει τον Froome πριν από το επόμενο βουνό. Όμως η διαφορά μεγάλωνε, και καθώς κατηφόριζαν προς το τελευταίο βουνό, ήταν στα 2:55’’, με τον Froome σχεδόν να «φορά» την ροζ φανέλα. Ο Pozzovivo είχε χάσει το τραίνο και «αρμένιζε» στα 5:50’’.

Καθώς ξεκίνησαν την τελική ανάβαση, η διαφορά ήταν 3:33’’ και ο Froome πλέον σταθερά ροζ.

Με την αρχή της ανάβασης, φαινόταν ότι ο Ολλανδός ήταν στα όρια του και άρχισε να μένει. Ο Reichenbach και ο Pinot επιτέθηκαν, αλλά σύντομα ο Dumoulin επέστρεψε μπροστά. Με την δεύτερη προσπάθεια, ο  Pinot έφτιαξε μια διαφορά 10’’ αλλά και πάλι δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τον Dumoulin που κατέθετε ό,τι είχε και δεν είχε σε εκείνη την ανάβαση.

Ο Dumoulin επέστρεψε στον τροχό του Pinot και στη συνέχεια ο Lopez έφυγε, ακολουθούμενος από τον Carapaz.


Τερματισμός

Ο Dumoulin βγήκε για ακόμα μια φορά μπροστά, με την διαφορά στα 3:11’’. Ο Βρετανός, που ήταν ήδη στα ροζ, διέσχισε τη γραμμή με ένα βρυχηθμό και μια γροθιά στον αέρα.

Η διαφορά ήταν 1:32’’ με 450 μέτρα για τον τερματισμό, και ο Dumoulin έπρεπε τώρα να δώσει ό,τι είχε μείνει στο τεπόζιτο. Ακολούθησε ο Pinot και ο Lopez. Ο Dumoulin πέρασε τη γραμμή 3:22 πίσω από τον Froome και το κεφάλι του έπεσε καθώς σκεφτόταν το χρόνο που είχε χάσει.

Ο νικητής του εταπ και επικεφαλής της ΓΚ Chris Froome (Sky) δήλωσε:

«Δεν νομίζω ότι έχω ποτέ επιτεθεί ποτέ στην καριέρα μου στα 80 χλμ από τον τερματισμό. Η ομάδα έκανε μια φανταστική δουλειά για να με σετάρει. Πρώτα έπρεπε να απαλλαγούμε από τον Simon Yates και στη συνέχεια από τον Tom Dumoulin».

«Δεν θα μπορούσα να το κάνω στην τελευταία ανάβαση. Το Colle delle Finestre ήταν το ιδανικό μέρος για να το κάνω. Οι χαλικόδρομοι μου θύμισαν την Αφρική. Υπάρχει μια άλλη σκληρή μέρα αύριο, αλλά τα πόδια αισθάνονται καλύτερα και καλύτερα καθώς ο αγώνας συνεχίζεται».

Αποτελέσματα 19ου εταπ:

1. Chris Froome (GB) Sky in 5:12:26
2. Richard Carapaz (Ecu) Movistar at 3:00
3. Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ at 3:07
4. Miguel Angel Lopez (Col) Astana at 3:12
5. Tom Dumoulin (Ned) Sunweb at 3:23
6. Sébastien Reichenbach (Swi) Groupama-FDJ at 6:13
7. Davide Formolo (Ita) Bora-Hansgrohe at 8:22
8. Sam Oomen (Ned) Sunweb at 8:23
9. Patrick Konrad (Aut) Bora-Hansgrohe
10. Pello Bilbao (Spa) Astana.

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης:

1. Chris Froome (GB) Sky in 80:21:59
2. Tom Dumoulin (Ned) Sunweb at 0:40
3. Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ at 4:17
4. Miguel Angel Lopez (Col) Astana at 4:57
5. Richard Carapaz (Ecu) Movistar at 5:44
6. Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida at 8:03
7. Pello Bilbao (Spa) Astana at 11:08
8. Patrick Konrad (Aut) Bora-Hansgrohe at 12:19
9. George Bennett (NZ) LottoNL-Jumbo at 12:35
10. Sam Oomen (Ned) Sunweb at 14:18.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Χορτοφαγική διατροφή – Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Η χορτοφαγική διατροφή έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ το…