Η υπερπροπόνηση συμβαίνει όταν το σώμα αισθάνεται επίμονη και βαθιά κόπωση ως αποτέλεσμα της υπερβολικά έντονης σωματικής άσκησης. Το φαινόμενο αυτό είναι καλά τεκμηριωμένο στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού.

Ωστόσο για εμάς τους χομπίστες είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία, μια και πρέπει να συνδυάζουμε την προπόνηση μας, με διάφορα επαγγελματικά και οικογενειακά καθήκοντα.

Τυπική αιτία υπερπροπόνησης, είναι η ένταση του στρες που είναι υπερβολικά μεγάλη για την παρούσα  αποκατάσταση του σώματός μας. Στον επαγγελματικό χώρο, η υπερπροπόνηση σχετίζεται φυσικά με ένα υπερβολικό προπονητικό φορτίο, αλλά για τους χομπίστες, υπάρχουν πολύ περισσότερες πιθανές πηγές.

Πώς εμφανίζεται

Εμφανίζεται σε πολλές περιοχές: Μυϊκή, οστεοαρθρική, μεταβολική και νευρική, και έμμεσα επίσης στο ενδοκρινικό ή ανοσοποιητικό σύστημα. Πρέπει επίσης να διακρίνουμε την υπερπροπόνηση και την κούραση, καθώς το τελευταίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης.

Στην περίπτωση επαγγελματιών αθλητών αντοχής, το πιο δημοφιλές μείγμα φαίνεται να είναι ένας συνδυασμός από πλήρη εξάντληση των μυϊκών, μεταβολικών και ενδοκρινικών συστημάτων.

Οι ολικές καταπονήσεις άλλων συστημάτων – όπως συχνές λοιμώξεις- προστατεύουν τους αθλητές από υπερπροπόνηση. Όσον αφορά  εμάς τους χομπίστες, το πιο ευάλωτο είναι το νευρικό μας σύστημα και το ίδιο το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο. Η ευθύνη δεν έγκειται μόνο στον αθλητισμό, καθώς είναι ένα μικρό κομμάτι μιας μεγαλύτερης εικόνας.

Το πρόβλημα με την καθημερινή προπόνηση

Αν προπονούμαστε σκληρά 14 ώρες την εβδομάδα, μπορεί εύκολα να υπολογιστεί ότι 22 ώρες την ημέρα αφήνονται για άλλες δραστηριότητες. Είναι 2 ώρες φυσικής δραστηριότητας την ημέρα πραγματικά τόσο πολύ;

Από την άλλη πλευρά, συμπτώματα που σχετίζονται με την υπερπροπόνηση, βιώνουν ακόμη και εκείνοι που γενικά δεν ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό. Η χρόνια κόπωση, τα μειωμένα κίνητρα, οι διαταραχές του ύπνου ή της διατροφής συνηθέστερα απορρέουν από την καθημερινή συσσώρευση διαφόρων ερεθισμάτων και ανεπαρκή αποκατάσταση, παρά από 2 ώρες σωματικής δραστηριότητας σε 24 ώρες.

Πρόληψη

Φυσικά, αν η μέρα μας είναι γεμάτη, η προσθήκη 2 ωρών προπόνησης μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη καταστροφή, με την οικογενειακή ζωή να βρίσκεται στο προσκήνιο. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρόληψη αποτελεί τη βάση για την καταπολέμηση της υπερπροπόνησης:

1. Προσωπικές προτεραιότητες

Το προπονητικό μας πλάνο πρέπει να λαμβάνει υπόψη την εργασία, τα οικογενειακά και κοινωνικά καθήκοντα, καθώς και την δυνατότητα αποκατάστασης μας.

2. Σωστές συνήθειες

Επικεντρωνόμαστε σε συνήθειες που ενθαρρύνουν τον αθλητισμό: Από τη σωστή ποσότητα του ύπνου, τη σωστή διατροφή, έως την ποιότητα της αποκατάστασης. Όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης μας.

3. Περίοδος αποκατάστασης

Κανένα από τα προγράμματα προπόνησης δεν θα λειτουργήσει, εάν δεν συμπεριλαμβάνουμε το χρόνο που χρειάζεται το σώμα για να αποκατασταθεί και να προσαρμοστεί.

Σε μικρή κλίμακα, αυτό σημαίνει εύκολη προπόνηση ή ημέρες αποκατάστασης. Σε μεγάλη κλίμακα, αυτή είναι η μεταβατική περίοδος μετά την προπονητική σεζόν ή την εκκίνηση της σεζόν. Αλλά, αν προπονούμαστε λιγότερο από 10 ώρες την εβδομάδα, η μεταβατική περίοδος στοχεύει κυρίως στην «ανανέωση» της διάθεσης μας.

4. Ψυχολογική αποκατάσταση

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις μεθόδους προπόνησης, ενώ οι μέθοδοι αποκατάστασης δεν συζητούνται ευρέως (ειδικά όσον αφορά την ψυχολογική πλευρά).

Η ψυχολογική ενέργεια που χρειάζεται για να προπονηθούμε σε υψηλό επίπεδο είναι πολύ μεγάλη. Ζούμε σε μια εποχή διαρκούς κινητικότητας, έντονης ροής πληροφοριών και συνεχούς προβολής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η δυνατότητα του να «κλείσουμε» τα πάντα και να μην κάνουμε τίποτα, είναι το κλειδί για την ψυχολογική μας αποκατάσταση.

5. Λάθος τρόπος σκέψης

Μπορούμε να το παρακάνουμε με αποτέλεσμα την υπερπροπόνηση, μπορούμε να παραμελήσουμε την αποκατάσταση, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι εκμεταλλευόμαστε τις ανοχές του σώματος μας.

Μια πραγματικά τεράστια προσπάθεια κατά την έναρξη ενός αγώνα είναι μόνο ένα πρόβλημα, αλλά πολύ συχνά η αληθινή καταστροφή έρχεται μια μέρα μετά τον αγώνα: Αρκετές ώρες αγώνα και καταπόνησης, αρκετές ώρες μετά ταξιδεύοντας σπίτι, κακός ύπνος και αρκετές ώρες πίσω από ένα γραφείο τη Δευτέρα.

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να το διαχειριστούν για ακόμη και δύο σεζόν, αλλά το σώμα μας αντέχει μέχρι ένα σημείο. Αργά ή γρήγορα, θα πληρώσουμε το τίμημα, αυτής της κοντόφθαλμης πολιτικής μας.

6. Παρακολούθηση

Το τελευταίο κομμάτι του παζλ, είναι η παρακολούθηση τόσο της σωματικής όσο και τη διανοητικής γενικής κατάστασης του σώματος.

Αξίζει να κάνουμε εξετάσεις αίματος τουλάχιστον μια φορά το τετράμηνο, παρακολουθώντας τον καρδιακό ρυθμό και τη γενική ευεξία, καθώς και το επίπεδο των κινήτρων προπόνησης.

Καλές και σωστές προπονήσεις!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Χορτοφαγική διατροφή – Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Η χορτοφαγική διατροφή έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ το…