Ο Hinault ζητά από το πελοτόν να απεργήσει, ενάντια στη συμμετοχή του Chris Froome

Ο πέντε φορές νικητής του Tour de France, Bernard Hinault, κάλεσε τους αθλητές να προβούν σε απεργία (!) κατά τη διάρκεια του φετινού αγώνα, για να διαμαρτυρηθούν για την παρουσία του Chris Froome, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο, μετά από μια αρνητική δοκιμή σε ένα τεστ αντιντόπινγκ.

Ο Froome βρέθηκε να έχει το διπλάσιο της επιτρεπόμενης ποσότητας του φαρμάκου άσθματος Σαλβουταμόλη, κατά τη διάρκεια του Γύρου Ισπανίας τον περσινό Σεπτέμβριο, τον οποίο και κέρδισε. Η θέση της σαλβουταμόλης ως «προσδιορισμένης» ουσίας, του δίνει το δικαίωμα να συνεχίσει τον αγώνα, ενώ οι αρχές για την καταπολέμηση του ντόπινγκ επανεξετάζουν την περίπτωσή του.

Ο 33χρονος Βρετανός κέρδισε το Giro d’Italia του Μαΐου, και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατέχει και τους τρεις μεγάλους τίτλους, μετά από τον Hinault το 1983 και πρόκειται να κυνηγήσει τον 5ο τίτλο Tour de France τον Ιούλιο.

Ο Froome επιμένει ότι δεν έχει σπάσει κανέναν κανόνα, αλλά ο Hinault λέει ότι ο Βρετανός τους εξαπατά και καθώς οι ποδηλατικές αρχές διστάζουν, η δύναμη των αθλητών πρέπει τώρα να ασκηθεί.

«Αν οι διεθνείς αρχές δεν τον αποβάλλουν, εξαρτάται από τους άλλους αθλητές να φέρουν την ευθύνη», δήλωσε ο Hinault στην AFP.

«Αν οι αθλητές αποδέχονται κάποιον που τους εξαπατά στον αγώνα, τότε αυτό είναι το πρόβλημά τους!»

Ο Hinault, ο οποίος υπήρξε επικριτικός έναντι του Froome τους τελευταίους μήνες, προκάλεσε το πελοτόν να απεργήσει την πρώτη ημέρα του Tour 2018, μια διαδρομή από το Noirmoutier στο Fontenay-le-Comte κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού, στις 7 Ιουλίου.

«Το πελοτόν πρέπει απλά να σταματήσει και να απεργήσει, λέγοντας: Αν είναι σε αυτό [τον αγώνα], δεν θα είμαστε εμείς», δήλωσε ο Hinault.

«Το πελοτόν φέρεται πολύ ωραία. Καταδικάσαμε τους άλλους, όλοι συμφώνησαν, αλλά αυτός, αν μου λέτε ότι είναι επειδή υπάρχει είναι ένα απροσδιόριστο εύρημα (αντί για ένα θετικό), τότε αυτό δεν είναι σωστό».

«Ο Contador πλήρωσε το τίμημα για το ίδιο πράγμα, τέθηκε σε αναστολή, αλλά αυτός [ο Froome] τίποτα», δήλωσε ο Hinault αναφερόμενος στην αναστολή του Alberto Contador μετά το θετικό τεστ για κλενβουτερόλη, η οποία οδήγησε επίσης στην αφαίρεση του τίτλου του στο Tour de France του 2010.

«Το Ventolin μπορεί να μην είναι πολύ, και ίσως όχι αυτό που έκανε τον Froome να κερδίσει τη Vuelta, αλλά οι κανόνες είναι οι κανόνες και θα πρέπει να εφαρμόζονται σε όλους».

Ο πρόεδρος της UCI, David Lappartient, δήλωσε στη γαλλική περιφερειακή εφημερίδα Le Telegramme τον Ιανουάριο ότι η ομάδα του Froome πρέπει να τον αποσύρει.

«Χωρίς να θέλω να σχολιάσω την ενοχή του αθλητή, θα ήταν ευκολότερο για όλους, αν η Sky τον αποσύρει», δήλωσε ο Lappartient.

«Εναπόκειται στον [διευθυντή της Sky] David Brailsford να αναλάβει τις ευθύνες του».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

21ο εταπ – Νίκη στη Μαδρίτη για Groves

Ο Sepp Kuss είναι ο τελικός νικητής της Vuelta a España 2023. Η ηγετική θέση του Αμερικανο…