Adam Yates – Όλοι γνωρίζουμε τι κάνουμε…

Κατά τη διάρκεια του Giro d’Italia, ο Froome είχε να αντιμετωπίσει τον ταλαντούχο νεαρό Βρετανό Simon Yates, μένοντας πίσω του για τις δύο πρώτες εβδομάδες, μέχρι τελικά να επικρατήσει.

Παρόμοιο θέαμα αναμένεται στο Tour με έναν αθλητή της Mitchelton-Scott , τον δίδυμο αδελφό του Yates, τον Adam. Και ενώ είναι δύο διαφορετικά άτομα, υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες.

Και οι δύο είναι ανταγωνιστικοί, επιθετικοί αθλητές και πολύ καλοί ανηφορίστες.

Ο χρόνος θα δείξει εάν ο Froome πάρει έναν 5ο τίτλο φέτος. Εάν δεν το κάνει και εάν ο Yates παίζει κάποιο ρόλο σε αυτό, ο Βρετανός θα βρεθεί να μετανιώνει, για τις αψιμαχίες των έξι εβδομάδων με δύο μέλη της ίδιας οικογένειας.

«Θα δούμε, έτσι δεν είναι;» δήλωσε ο Yates την Παρασκευή. «Άλλοι αθλητές έχουν δοκιμάσει το Giro και το Tour στο παρελθόν και έχουν έρθει κοντά. Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να το διαχειριστείς».

«Στο τέλος της ημέρας, εξακολουθεί να είναι ο Chris Froome, έχει κερδίσει ακόμα πολλούς αγώνες ποδηλασίας, έτσι δεν είναι; Ποτέ δεν μπορείς να τον αποκλείσεις. Πρέπει απλώς να επωφεληθείς όταν μπορείς, όπως και με τον καθένα».

Έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που ένας αθλητής κατάφερε να κερδίσει και τους δύο αγώνες την ίδια σεζόν. Πολλοί έχουν δοκιμάσει από τον Marco Pantani, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπόρεσαν να κρατήσουν την ίδια φόρμα στους δύο αγώνες.

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του Froome, θα είναι η υπολειπόμενη κούραση από το Giro. Σε αντίθεση, ο Yates είναι φορμαρισμένος και φρέσκος.

Τώρα στα 25, ο Yates έχει σταθερή φόρμα όλη τη χρονιά. Ήταν ένας νικητής σε ένα εταπ και 5ος συνολικά στο Tirreno-Adriatico, στη συνέχεια τερμάτισε 4ος  στο Volta a la Comunitat Valenciana όσο και στο Amgen Tour της Καλιφόρνιας, το τελευταίο μετά την επούλωση μιας σπασμένης λεκάνης.

«Η προπόνηση έχει πάει καλά», είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας συνδιάσκεψης πριν από τον αγώνα. «Νιώθω ωραία. Προς το παρόν τα πάντα ταιριάζουν. Αλλά η προπόνηση είναι πολύ διαφορετική από τους αγώνες. Ποτέ δεν ξέρεις πραγματικά μέχρι να αγωνιστείς».

«Βγήκα πολύ καλά από το Dauphine. Σε κάθε εταπ ένιωθα ότι γινόμουν καλύτερος και καλύτερος. Είναι απλώς θέμα συγκέντρωσης και φροντίδας του εαυτού μου σε όλες τις φάσεις. Έχουμε εννέα περίπου πολύ επίπεδα εταπ πριν από τα βουνά».

«Γι ‘αυτό πρέπει να φροντίζω τον εαυτό μου, η ομάδα πρέπει να φροντίσει για μένα, και τότε θα δούμε τι θα συμβεί».

Όλοι γνωρίζουμε τι κάνουμε…

Οι σταθερά καλές επιδόσεις του φέτος έχουν κατά κάποιο τρόπο σκιάσει την εξέλιξη του αδελφού Simon. Στα 25, και οι δύο αθλητές συνεχίζουν να βελτιώνονται. Καθένας αποκτά ωριμότητα και εμπειρία, και μοιάζουν περισσότερο με μελλοντικούς νικητές των Grand Tour.

«Προφανώς το περασμένο έτος ήταν λίγο διαφορετικό», λέει ο Yates, όταν ρωτήθηκε πώς πήγαν γι ‘αυτόν τα πράγματα, από τότε που πήρε την 4η θέση στο Tour. «Ακολούθησα το πρόγραμμα Giro-Vuelta. Είναι λίγο διαφορετικό, αλλά αποκτάς περισσότερη εμπειρία. Και πιο πολλά αγωνιστικά χιλιόμετρα κάτω από τα πόδια σου».

«Πριν από δύο χρόνια όταν πήρα την 4η θέση στο Tour, αρχικά δεν στοχεύαμε για την Γενική Κατάταξη. Απλά έτσι καταλήξαμε. Πηγαίναμε μέρα με τη μέρα μετά από αυτό. Είναι λίγο διαφορετικό να φτάνουμε στο Tour ως επικεφαλής της ΓΚ από την αρχή».

«Αλλά, όπως είπα προηγουμένως, δεν είναι το πρώτο μου rodeo. Δεν είναι το πρώτο rodeo της ομάδας. Όλοι γνωρίζουμε τι κάνουμε. Όλοι έχουμε μια δουλειά να κάνουμε. Απλά πρέπει να σιγουρευτούμε ότι κάνουμε τα πάντα σωστά από την πρώτη μέρα. Αυτό είναι μόνο που μπορείς να κάνεις».

Δεδομένου ότι ο Yates αποτελεί τον μοναδικό αρχηγό της ομάδας, θα ήταν κατανοητό αν αισθανόταν κάποιο εκφοβισμό.

Ωστόσο, ο Βρετανός είναι ρεαλιστής. Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, είναι κάποιος που από τη φύση του, δεν σπαταλάει ενέργεια ανησυχώντας για τα πράγματα

«Πριν από δύο χρόνια ήμουν 4ος», εξηγεί. «Έτσι αισθάνομαι ότι ήμουν εκεί και το έκανα. Ήμουν πολύ κοντά σε ένα βάθρο εκείνου του έτους….  Δεν είναι καινούργιο για μένα και δεν είναι ούτε καινούργιο για την ομάδα. Το κάνουμε εδώ και μερικά χρόνια. Όχι μόνο στα Grand Tours, αλλά και σε εβδομαδιαίες αγώνες».

«Είμαστε πάντα ανταγωνιστικοί», δηλώνει. «Νομίζω ότι σε κάθε αγώνα που κάνουμε τώρα, βάζουμε έναν αρχηγό για την γενική, είτε εμένα είτε τον Simon, τον Esteban ή κάποιον άλλον, όπως ο Haigy [Jack Haig]. Είμαστε πεπειραμένοι αυτές τις μέρες. Όλοι γνωρίζουν ότι έχουν μια δουλειά να κάνουν».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Trans Pyrenees No3 – Βίντεο

Κάθε χρόνο, η ιστορία του να διασχίζεις τα Πυρηναία, να κυλάς με την μεταβλητότητα του κλί…