O διοργανωτής του Tour de France μπλοκάρει τη συμμετοχή του Chris Froome

Η παρουσία του Chris Froome στο Tour de France του 2018 δεν είναι βέβαιη, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde. Ο επίσημος διοργανωτής του αγώνα (ASO) προσπαθεί να σταματήσει τον Βρετανό από την συμμετοχή του στις 7 Ιουλίου, λόγω της συνεχιζόμενης υπόθεσης σαλβουταμόλη.

Η συμμετοχή του Froome στην εκκίνηση του Tour το επόμενο Σάββατο στο Noirmoutier-en-l’Île δεν θα γίνει γνωστή παρά αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Η Sky άσκησε έφεση στην απόφαση της ASO στο δικαστήριο της Γαλλικής Ολυμπιακής Επιτροπής (CNOSF). Μια ακρόαση έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 3 Ιουλίου, στις 9 π.μ., συνέχισε το άρθρο. Μια απόφαση αναμένεται την Τετάρτη – τρεις ημέρες πριν από την έναρξη του Γύρου.

«Είμαστε βέβαιοι ότι ο Chris θα συμμετέχει στο Tour», δήλωσε η Sky. «Γνωρίζουμε ότι δεν έκανε τίποτα λάθος».

Ο Froome και άλλοι ποδηλάτες είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν το φάρμακο άσθματος σαλβουταμόλη, αλλά το αστέρι της Sky βρέθηκε να έχει δοσολογία, πάνω από το επιτρεπόμενο όριο στις 20 Σεπτεμβρίου στην Vuelta 2017. Συνέχισε και τελικά κέρδισε τον αγώνα.

Η υπόθεση συνεχίζεται και επειδή έχει να κάνει με την συγκεκριμένη ουσία (που δεν ανήκει στις απαγορευμένες ουσίες), ο Froome επιτρέπεται να αγωνίζεται μέχρι να ληφθεί μια απόφασης αναστολής του. Μια απόφαση αναμένεται αργότερα αυτό το καλοκαίρι, ήδη καθυστερημένη λόγω της νομικής πολυπλοκότητας και των επιπτώσεων αυτής της υπόθεσης.

Ο διοργανωτής λέγεται ότι χρησιμοποιεί το άρθρο 28.1: «Η A.S.O. πιστεύει ότι είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η εικόνα και η φήμη της, καθώς και εκείνες της εκδήλωσης. Σύμφωνα με το άρθρο 2.2.010, γραμμές 7 και 8 της UCI που διέπουν τον ποδηλατικό αθλητισμό, η A.S.O. διατηρεί ρητώς το δικαίωμα να αρνηθεί τη συμμετοχή ή – να αποκλείσει – από την εκδήλωση, μια ομάδα ή ένα από τα μέλη της, η παρουσία των οποίων μπορεί να βλάψει την εικόνα ή τη φήμη της A.S.O. ή εκείνων της εκδήλωσης».

Ο διοργανωτής επίσημα ενημέρωσε την Sky μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η ομάδα, όταν ρωτήθηκε για να σχολιάσει, δεν επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ιστορία.

Ο Froome συνέχισε να αγωνίζεται από τότε που κέρδισε τη Vuelta a España και τον
Μάιο, έγινε ο πρώτος Βρετανός αθλητής που κερδίζει το Giro d’Italia, σε μία από τις μεγαλύτερες νίκες στη σύγχρονη εποχή. Ο Froome πήρε το προβάδισμα του αγώνα με μια σόλο επίθεση 80,3 χιλιομέτρων, στο 19ο εταπ στο Jafferau.

Πολλοί χειροκρότησαν, αλλά και πολλοί παραπονέθηκαν.

Ο πρώην επαγγελματίας και 5 φορές  νικητής του Tour de France, Bernard Hinault, κατηγόρησε τον Froome και δήλωσε ότι οι αθλητές πρέπει να απεργήσουν με την παρουσία του στο Tour. Ο Πρόεδρος της UCI, David Lappartient, δήλωσε ότι ο Froome έχει κάθε δικαίωμα να αγωνιστεί, αλλά πρέπει να μην συμμετέχει, ενώ η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Είναι φοβερό ότι οι αρχές δεν κατάφεραν να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα πριν από την έναρξη του μεγαλύτερου αγώνα στον κόσμο», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο αλυτάρχης του Tour, Christian Prudhomme.

«Δεν θα σχολιάσω περισσότερο, αλλά φυσικά, οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν».

«Ένας μη ομαλός έλεγχος δεν είναι σαφής στο ευρύτερο κοινό. Πρέπει να είναι μαύρο ή λευκό, θετικό ή αρνητικό».

Σημειωτέον ότι η Sky είναι μία από τις λίγες ομάδες που δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει το οκταμελές πλήρωμα για το Tour.

Φημολογείται ότι θα είναι οι Froome, Geraint Thomas, Michal Kwiatkowski, Luke Rowe, Egan Bernal, Wout Poels, Jonathan Castroviejo και Gianni Moscon, με τον Salvatore Puccio ως αναπληρωματικό.

Ωστόσο, αν η Sky αναγκαστεί να αφήσει τον Froome πίσω, ο πρόσφατος νικητής του Critérium du Dauphiné, Geraint Thomas θα μπορούσε να γίνει ο μοναδικός αρχηγός.

Η τελευταία φορά που η ASO προσπάθησε μια τέτοια κίνηση ήταν με την υπόθεση κοκαΐνης του Tom Boonen το 2009. Ο Boonen, ωστόσο, έκανε έφεση για τον αποκλεισμό και έτρεξε το Tour de France εκείνου του έτους.

Τρεις δικαστές Thomas Clay, Franck Latty και Mathieu Maisonneuve έχουν τα αρχεία για την Τρίτη. Η Sky και ο Froome επέλεξαν τον πρώτο, η ASO τον δεύτερο και τα δύο μέρη συμφώνησαν για το τρίτο.

Οποιαδήποτε αρνητική απόφαση του δικαστηρίου της Γαλλικής Ολυμπιακής Επιτροπής (CNOSF) θα μπορούσε να προσβληθεί ενώπιον του διαιτητικού δικαστηρίου (CAS), αλλά το χρονοδιάγραμμα σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα είχε χρόνο να αποφασιστεί, πριν από την εκκίνηση του Tour στο Noirmoutier-en-l ‘Île το Σάββατο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Ρόφημα αποκατάστασης – Πόσο σημαντικό είναι;

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με τα ροφήματα αποκατάστασης στην ποδηλασία. Αυτό συμβαίνει…