O Chris Froome απαλλάχθηκε οριστικά από την UCI για την υπόθεση σαλβουταμόλης

Ο Chris Froome θα είναι ελεύθερος να συμμετέχει στο Tour de France χωρίς την κατηγορία περί ντόπινγκ, αφού η UCI τερματίσει τη διαδικασία αντιντόπινγκ εναντίον του.

Σε μια δήλωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα, η UCI δήλωσε ότι η διαδικασία αντι-ντόπινγκ που αφορούσε τον Froome είχε κλείσει, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το δείγμα που συλλέχθηκε κατά τη διάρκεια της Vuelta a España 2017, το οποίο περιείχε περισσότερο από την επιτρεπόμενη συγκέντρωση του φαρμάκου σαλβουταμόλη, δεν θα θεωρείται ανεπιθύμητο αναλυτικό εύρημα (ΑΑΕ).

«Η απαγορευμένη λίστα του Παγκοσμίου Οργανισμού της Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (WADA) προβλέπει ότι η εισπνεόμενη σαλβουταμόλη επιτρέπεται με μέγιστη δόση 1600 μικρογραμμάρια για 24 ώρες, που δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 800 μικρογραμμάρια κάθε 12 ώρες (επιτρεπόμενη χρήση) και ότι η συγκέντρωση που υπερβαίνει τα 1000 ng/ml [το επίπεδο της εξέτασης του Froome] είναι ένα μη φυσιολογικό εύρημα το οποίο θεωρείται ότι δεν είναι το αποτέλεσμα μιας επιτρεπόμενης χρήσης», αναφέρει η δήλωση.

«Η απαγορευμένη λίστα της WADA προβλέπει επιπλέον ότι ο αθλητής μπορεί να αποδείξει ότι το μη φυσιολογικό του αποτέλεσμα ήταν συνέπεια μιας επιτρεπόμενης χρήσης, οπότε δεν θα θεωρηθεί ως ανεπιθύμητο αναλυτικό εύρημα (ΑΑΕ)».

Τα νέα της έρευνας της UCI σχετικά με το Froome διέρρευσαν στις εφημερίδες The Guardian και Le Monde τον Δεκέμβριο, προκαλώντας μήνες αναταραχής, σε μια υπόθεση που κανονικά θα παρέμενε εμπιστευτική.

Διάφορες αναφορές έχουν υποθέσει ότι η υπεράσπιση του Froome ίσως βασίζεται σε επιχειρήματα σχετικά με προβλήματα νεφρού και αμφιβολίες σχετικά με την ακρίβεια των δοκιμών για τη σαλβουταμόλη. Ωστόσο, η UCI δεν παρέχει εξηγήσεις σχετικά με τις ακριβείς λεπτομέρειες για την «αθώωση» του Froome, λέγοντας μόνο ότι ο Froome και η νομική του ομάδα είχαν υποβάλει «σημαντικό αριθμό ειδικών και επιστημονικών εκθέσεων».

Δελτίο Τύπου UCI

«Η UCI έχει εξετάσει λεπτομερώς όλα τα σχετικά στοιχεία (σε διαβούλευση με τους δικούς της εμπειρογνώμονες και εμπειρογνώμονες από την WADA)», ανέφερε το δελτίο τύπου.

«Στις 28 Ιουνίου 2018, η WADA ενημέρωσε την UCI ότι θα δεχόταν, βάσει των ειδικών περιστατικών της υπόθεσης, ότι τα αποτελέσματα του δείγματος του κ. Froome δεν συνιστούσαν ΑΑΕ. Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσβαση της WADA στην ενημέρωση περί της σαλβουταμόλης, η UCI αποφάσισε, βάσει της θέσης της WADA, να περατώσει τη διαδικασία κατά του κ. Froome».

Η UCI αντιμετώπισε κριτική για το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε να εξετάσει την υπόθεση, αφού πρώτα ενημέρωσε τον Froome για το εύρημα των δοκιμών στις 20 Σεπτεμβρίου 2017.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι ο Froome ποδηλάτησε στο πρώτο μέρος της σεζόν – συμπεριλαμβανομένης και της νίκης του στο Giro d ‘ Italia 2018 – με την υπόθεση να εκκρεμεί εναντίον του, κάτι το οποίο έχει αναφέρει η UCI.

«Ενώ η UCI θα είχε προφανώς προτιμήσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας νωρίτερα κατά τη διάρκεια της σεζόν, έπρεπε να διασφαλίσει ότι ο κ. Froome θα είχε μια δίκαιη αντιμετώπιση, όπως θα έκανε με οποιονδήποτε άλλον αθλητή, και ότι θα κατέληγε στην σωστή απόφαση. Αφού έλαβε υπόψη τη θέση της WADA στις 28 Ιουνίου 2018, η UCI συνέταξε και εξέδωσε την επίσημη αιτιολογημένη απόφαση της το συντομότερο δυνατό υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις.

Η UCI κατανοεί ότι θα υπάρξει σημαντική συζήτηση για την απόφαση αυτή, αλλά επιθυμεί να καθησυχάσει όλους όσοι ασχολούνται με το ποδήλατο ή ενδιαφέρονται για την ποδηλασία, ότι η απόφασή της βασίζεται σε γνωμοδοτήσεις εμπειρογνωμόνων, στις συμβουλές της WADA και σε πλήρη αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης. Η UCI ελπίζει ότι ο κόσμος της ποδηλασίας μπορεί τώρα να στρέψει την προσοχή του και να απολαύσει τους επερχόμενους αγώνες στο αγωνιστικό καλεντάρι».

Όσο για τον Froome, είναι πλέον βέβαιο ότι θα ξεκινήσει το Tour de France 2018, όπου θα ψάξει για έναν 5ο τίτλο και ένα ιστορικό διπλό Giro/Tour, που θα ξεκινήσει στις 7 Ιουλίου στο Noirmoitier-en-l’Ile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Amstel Gold Race 2024 – Νικητής ο Tom Pidcock

Μετά από μια κούρσα φθοράς όλη την ημέρα στο Amstel Gold Race, ο Tom Pidcock αναδείχθηκε ν…