Ο Chris Froome αποκαλύπτει πώς απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες περί ντόπινγκ

Ο Chris Froome αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επιτυχημένη υπεράσπιση του, που είδε την έρευνα για την καταπολέμηση του ντόπινγκ να απορρίπτεται από την WADA και την UCI, σε λιγότερο από μία εβδομάδα πριν την έναρξη του Tour de France.

Μιλώντας στο The Times, ο Froome μίλησε για τη στιγμή που έλαβε την επίσημη ειδοποίηση ότι η υπόθεση εναντίον του είχε αποσυρθεί.

«Αυτές ήταν σοβαρές κατηγορίες. Για έναν αθλητή δεν υπάρχει κάτι χειρότερο. Αυτό ήταν ένα σενάριο εφιάλτης για κάθε καθαρό αθλητή. Ήταν πρόκληση σε ένα επίπεδο που δεν έχω βιώσει ποτέ πριν», δήλωσε ο Froome.

«Ήταν μια μακρά διαδικασία για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά στην τελευταία μας προπόνηση με τον Wout [Poels] σήμερα το πρωί, πριν φύγουμε για την έναρξη του Tour, το τηλέφωνό μου χτυπούσε συνέχεια με μηνύματα από φίλους, συναδέλφους, ανθρώπους που γνωρίζω από το σχολείο. Ήταν πάρα πολλοί αυτοί που έλεγαν ότι ήξεραν ότι η αλήθεια θα έβγαινε τελικά και έτσι έγινε».

Σύμφωνα με το The Times, η επιτυχής υπεράσπιση του Froome βασίστηκε στην επίδειξη της πιθανότητας παράδοσης ενός ψευδώς θετικού δείγματος, για κάποιον που παίρνει τακτική φαρμακευτική αγωγή για το άσθμα.

Οι νομικές και επιστημονικές ομάδες εξέτασαν τα διαφορετικά επίπεδα έκλυσης της σαλβουταμόλης από τα άλλα δείγματα ούρων του Froome κατά τη διάρκεια της Vuelta και χρησιμοποίησαν αυτό για να δημιουργήσουν ένα στατιστικό μοντέλο για να δείξουν τις πιθανότητες ενός ψευδώς θετικού δείγματος. Το μοντέλο αυτό υποβλήθηκε στην UCI, η οποία διενήργησε τις δικές της δοκιμές, ανακαλύπτοντας ότι οι πιθανότητες της τρέχουσας δοκιμής να παραδώσει ένα ψευδώς θετικό ήταν «ανησυχητικά υψηλό».

Τα αποδεικτικά στοιχεία του Froome περιελάμβαναν επίσης υποδείξεις από τον υπεύθυνο επιστήμονα που καθόριζε το όριο του Οργανισμού Παγκόσμιας Αντί-Ντόπινγκ για τη δοσολογία σαλβουταμόλης και το επίπεδο στο οποίο ενεργοποιείται μια έρευνα αντιντόπινγκ.

Εκτός από το γεγονός ότι εξηγούσε την ανακούφισή του να παραλάβει την είδηση ότι η υπόθεση εναντίον του είχε αποσυρθεί, ο Froome αποκάλυψε επίσης όταν έλαβε το τηλεφώνημα από την UCI, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μπέργκεν, ενημερώνοντάς τον για την έρευνα.

«Ήταν το τηλεφώνημα που ποτέ δεν πίστευα ότι θα λάμβανα», δήλωσε ο 33χρονος. «Ο Tim Kerrison τριγύριζε και του είπα,”δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που μόλις άκουσα”».

«Κάνεις τα πάντα σωστά, και μετά αυτός ο εφιάλτης. Πραγματικά ένιωθα ζάλη. Σταμάτησα και αμέσως άνοιξα το Google και άρχισα να μαθαίνω ό,τι μπορούσα για τη σαλβουταμόλη, για τα κατώτατα όρια».

Ο Froome τώρα θα συγκεντρωθεί για την έναρξη του Tour de France 2018, χωρίς την πίεση μιας έρευνας ντόπινγκ να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του.

Την Τρίτη, η Sky ανακοίνωσε τους επτά αθλητές που θα υποστηρίξουν τον Froome στην διεκδίκηση του 5ου τίτλου του, με μια ισχυρή ομάδα βοηθών, όπως οι Geraint Thomas, Wout Poels και Michal Kwiatkowski.

Το Tour de France ξεκινά το Σάββατο με 201 χλμ από το Noirmoutier-en-l’Île στο Fontenay-le-Comte, το οποίο ο Froome ελπίζει να τερματίσει χωρίς προβλήματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Canyon Aeroad 2024 – Παρουσίαση

Η Canyon κυκλοφόρησε επίσημα την τελευταία έκδοση της ναυαρχίδας του αγωνιστικού ποδηλάτου…