12ο εταπ – Καταπληκτική νίκη του Thomas πάνω στο  Alpe d’Huez

Περιληπτικά:

Ο Geraint Thomas (Team Sky) σιγούρεψε πιο πολύ την κίτρινη φανέλα, καθώς έγινε ο πρώτος Βρετανός αναβάτης για να κερδίσει ένα εταπ στο Alpe d’Huez.

Η Sky έλεγχε την τελική ανάβαση, κλείνοντας τις επιθέσεις των Nairo Quintana (Movistar), Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) και Romain Bardet (Ag2r La Mondiale).

Οι επιταχύνσεις από τον Thomas, Bardet καi Chris Froome (Team Sky) περιόρισαν το γκρουπ μόνο σε αυτούς τους τρεις αθλητές, μαζί με τον Tom Dumoulin (Team Sunweb) και, κατά διαστήματα, τον Mikel Landa (Movistar) για τα τελευταία 4 χιλιόμετρα.

Με το εταπ να οδηγείται σε ομαδικό σπριντ, ο Landa επιτάχυνε με 700 μέτρα τον τερματισμό, αλλά κλείστηκε γρήγορα από τον Thomas, ο οποίος στη συνέχεια κατάφερε να βγει πρώτος στην αριστερή στροφή πριν την τελική 200μ ανηφόρα και να τερματίσει πρώτος.

Πίσω του τερμάτισαν οι Dumoulin 2ος , ο Bardet 3ος  και ο Froome 4ος . Ο Ουαλός επέκτεινε  το προβάδισμα του στην κορυφή της ΓΚ σε 1:39΄΄.

Bourg-Saint-Maurice → L’Alpe d’Huez, 175 km

Παρά τις συνεχείς επιθέσεις, δεν ήταν μέχρι 2 χλμ από το Col de la Madeleine όταν μια μεγάλη ομάδα ήταν σε θέση να ξεφύγει, μαζί με τους Andrey Amador (Movistar) και Alejandro Valverde.

Μετά από αρκετές ανεπιτυχείς αντεπιθέσεις, στο γκρουπ των αποσπασμένων παρέμειναν περίπου 20 αθλητές, ανοίγοντας μια διαφορά 2΄. Μαζί με τους Amador, Valverde, Pauwels και Rolland ήταν οι Warren Barguil (Fortuneo-Samsic), Julian Alaphilippe (Quick Step), Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin), Tejay van Garderen (BMC Racing) και ο Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo).

Εν τω μεταξύ, η Sky ανέλαβε τη συνήθη θέση τους επικεφαλής του πελοτόν, μια και σήμερα είχαν (επισήμως) και την κίτρινη φανέλα.

Η κάθοδος από την ανάβαση του Col de la Madeleine πέρασε χωρίς συμβάν, πριν ο Pierre Rolland έκανε την (λάθος) επίθεση, μέσα από τη ζώνη τροφοδοσίας για να φύγει μπροστά στο 2ης κατηγορίας Lacets de Montvernier και κράτησε το προβάδισμα πάνω από την ανάβαση και πάνω στο Col de la Croix de Fer.

Από την αρχή της τεράστιας ανάβασης 29 χλμ, τα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται στους αποσπασμένους, καθώς αρκετοί έχαναν επαφή, ενώ οι Kruijswijk, Valverde και Barguil έπιασαν τον Rolland, κρατώντας μια διαφορά  4:30΄΄ από το πελοτόν, με τον Kruijswijk σε εικονική κίτρινη φανέλα.

Οι τέσσερις αυτοί αθλητές ξεκίνησαν μαζί την ανάβαση, προτού ενωθούν μαζί τους οι Nieve, Amador, Zakarin, Rafal Majka (Bora-Hansgrohe), Daniel Martinez (EF Education First-Drapac), Gorka Izagirre (Bahrain – Merinda) και Robert Gesink LottoNL-Jumbo) για να σχηματίσουν ένα γκρουπ 11 αθλητών.

Το γκρουπ δούλεψε καλά για λίγα χιλιόμετρα, αλλά ο Kruijswijk, επιτέθηκε 17 χιλιόμετρα από την κορυφή, χωρίς κανείς να μπορεί να ακολουθήσει, ανοίγοντας μια διαφορά 6΄με το πελοτόν.

Ο Kruijswijk, διέσχισε το Col de la Croix de Fer, ενώ πίσω η Sky έμεινε με 2 βοηθούς- Michal Kwiatkowski και Egan Bernal – μαζί με τον Chris Froome και τον Geraint Thomas.

Alpe d’Huez

Ωστόσο, στην κατάβαση, το προβάδισμα του Kruiswijk μειώθηκε και ο αθλητής της LottoNL-Jumbo ξεκίνησε την διάσημη ανάβαση με τη διαφορά στα 4:15΄΄.

Ο Michal Kwiatkowski ξεκίνησε την ανάβαση, διανύοντας μόλις ένα χιλιόμετρο πριν αποχωρήσει και παραδώσει τα σκήπτρα στον Egan Bernal. Ο νεαρός Κολομβιανός έθεσε έναν σταθερό ρυθμό με τον Thomas και τον Froome στον τροχό του.

Ο Bernal φαινόταν ήρεμος στο μπροστινό μέρος, αλλά ο ρυθμός του ήταν αρκετός για να προκαλέσει ζημιά στο πίσω μέρος, με τους Valverde, Zakarin και Bob Jungels, ενώ ο Dan Martin (UAE Team Emirates) έχανε σταθερά έδαφος και τελικά έμεινε στα τελευταία 11 χλμ της ανάβασης.

Στα τελευταία 10.5 χλμ, ο Vincenzo Nibali (Bahrain – Merinda) επιτέθηκε, πήρε μια μικρή διαφορά αλλά ο Bernal παρέμεινε ήρεμος και δείχνοντας εντυπωσιακή ωριμότητα, τον μάζεψε στα επόμενα 500 μ.

Αυτές οι επιθέσεις ήταν άσχημα νέα για τον Kruijswijk, ο οποίος έβλεπε τη διαφορά του να μειώνεται στα 2:30’’, στα τελευταία 8 χλμ. Πλέον είχε χάσει την εικονική κίτρινη φανέλα, αλλά φαινόταν ικανός να νικήσει στο εταπ.

Μετά από 1 χλμ με έλλειψη δράσης, ο Bernal δοκιμάστηκε ξανά καθώς ο Landa επιτέθηκε με τον Bardet στη ρόδα του. Και αυτή τη φορά ο Bernal άρχισε να δείχνει μια μικρή αδυναμία, και ενώ Landa επέστρεψε ο  Bardet άνοιξε μια μικρή διαφορά, ενώ στο γκρουπ, ο Quintana άρχισε να χάνει επαφή.

Στα τελευταία 6 χλμ, η διαφορά του Kruiswijk ήταν στο 1:38΄΄, αλλά άρχισε να πέφτει γρηγορότερα και ταχύτερα, με το Bardet να παραμένει μόλις 10΄΄ ανήμπορος να δημιουργήσει μεγαλύτερη διαφορά.

Τελικά ο Bernal έμεινε από δυνάμεις και ανέλαβε ο Geraint Thomas, θέτοντας τον ρυθμό μπροστά με το Froome στον τροχό του.

Με σταθερό ρυθμό έπιασε τον Bardet σε μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα και άρχισε να πλησιάζει τον Kruijswijk, που φαινόταν ότι θα έχανε και τη νίκη στο εταπ.

Μόλις ο Bardet πιάστηκε, ο Froome επιτέθηκε, ενώ ο Thomas έμεινε στον τροχό του Dumoulin. Υπήρξε δράμα στο γκρουπ, καθώς ο Vincenzo Nibali είχε μια απροσδόκητη πτώση (που οφειλόταν σε επαφή με μηχανή της εκδήλωσης).

Στα τελευταία 3,5 χλμ, ο Kruijswijk πιάστηκε από τον Froome, ενώ ο Dumoulin πίεζε πίσω με τον Thomas και Bardet και πιάνοντας τον Froome, οι 4 άρχισαν να μαρκάρονται.

Η χαλάρωση του ρυθμού επέτρεψε στον Mikel Landa να επιστρέψει, ενώ ο Bardet επιτέθηκε. Ο Froome ήταν ο πρώτος που ανταποκρίθηκε, επιταχύνοντας με τον Dumoulin κατευθείαν στον τροχό του με τον Thomas πίσω, και οι τέσσερις αναβάτες βρέθηκαν πάλι μαζί.

Στο τελευταίο χλμ, οι 4 έγιναν 5, καθώς ο Landa ανέκτησε την επαφή, ενώ ο Nibali και ο Roglic εργάστηκαν σκληρά για να επανέλθουν.

Στα τελευταία 700 μέτρα, ο Landa ξεκίνησε την (καταδικασμένη) επίθεση, με τον Thomas να αντιδρά και να κολλάει στη ρόδα του.

Το τελικό σπριντ του Thomas τον έφερε 1ο στη γραμμή τερματισμού, δημιουργώντας μια διαφορά 2΄΄ με τον Tom Dumoulin 2ο , ενώ ο Bardet και ο Froome ήταν ακόμα 1΄πίσω, 3ος και 4ος αντίστοιχα. στο τρίτο και τέταρτο.

Το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει ότι ο Thomas επέκτεινε το προβάδισμα του στην κορυφή της ΓΚ κατά 14΄΄ και τώρα βρίσκεται μπροστά από τον Chris Froome στο 1:39΄΄, με τον Tom Dumoulin 3ο στο 1:50΄΄.

Παρά τη πτώση του, ο Vincenzo Nibali κατάφερε να ανακάμψει για να τερματίσει 7ος  και τώρα βρίσκεται 2:37΄΄ πίσω από τον Thomas, ακριβώς μπροστά από Roglič και Bardet.

Αποτελέσματα 12ου εταπ:

1. Geraint Thomas (GBr) Team Sky, in 5-18-37
2. Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb, at 2 secs
3. Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale, at 3 secs
4. Chris Froome (GBr) Team Sky, at same time
5. Mikel Landa (Esp) Movistar, at 7 secs
6. Primož Roglič (Slo) LottoNL-Jumbo, at 13 secs
7. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida, at same time
8. Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team, at 42 secs
9. Nairo Quintana (Col) Movistar Team, at 47 secs
10. Steven Kruijswijk (Ned) LottoNL-Jumbo, at 53 secs

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης:

1. Geraint Thomas (GBr) Team Sky, in 49-24-43
2. Chris Froome (GBr) Team Sky, at 1-39
3. Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb, at 1-30
4. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida, at 2-37
5. Primož Roglič (Slo) LottoNL-Jumbo, at 2-47
6. Romain Bardet (Fra) Ag2r La Mondiale, at 3-07
7. Mikel Landa (Esp) Movistar, at 3-13
8. Steven Kruijswijk (Ned) LottoNL-Jumbo, at 3-43
9. Nairo Quintana (Col) Movistar, at 4-13
10. Daniel Martin (Irl) UAE Team Emirates, at 5-11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

15ο εταπ – Ο Pogačar κλειδώνει το Giro!

Ο Tadej Pogačar (UAE Emirates) έδωσε ένα νοκ-άουτ στα φαβορί της ΓΚ στο Giro d’Itali…