Το νέο πρόβλημα της Sky – H άνοδος του Roglic

Ίσως η ομάδα που θα τα βάλει με την Sky,  δεν είναι η Movistar. Ίσως πρόκειται για ένα ζευγάρι αθλητών, 2 μετριοπαθείς άνδρες από την LottoNL-Jumbo.

Κάθισαν στα προπονητήρια τους, οι Steven Kruijswijk και Primož Roglic. Ο Kruijswijk μίλησε πρώτα. Δεν ακούστηκε όμως, μαζί με όλους τους δημοσιογράφους μαζεμένους. Ο Roglic απάντησε, και αυτό ακούστηκε καθαρά σε όλους «Πρέπει να προσπαθήσουμε, ε;» είπε σηκώνοντας τους ώμους, σχεδόν απολογητικά.

Πριν 10΄ είχε δοκιμάσει. Έχει πλησιάσει τους καλύτερους στον κόσμο. Πήρε 8΄΄ από τους Chris Froome, Tom Dumoulin και την κίτρινη φανέλα του Geraint Thomas. Είχε επίσης αφήσει πίσω τον Kruijswijk, κατά 22΄΄. Ίσως γι ‘αυτό ζητούσε συγνώμη με τους ώμους του. «Τελικά στο τέλος, όλοι υποφέρουν» δήλωσε, τελειώνοντας έτσι τη συζήτηση, μια και δεν μπορείς να διαφωνήσεις με αυτό.

Πριν αρχίσει το Tour, είχε συζητηθεί πολύ η απόφαση της Movistar να κατεβάσει 3 διεκδικητές, τους Nairo Quintana, Mikel Landa και Alejandro Valverde, ως αντίδοτο στην κυριαρχία της Sky. Και έτσι έπρεπε να ήταν. Κάτι να γίνει, για να διαλύσει τη μονοτονία.

Όμως δεν λειτούργησε. Όχι από την έλλειψη προσπάθειας, αλλά από την έλλειψη δυναμικής. Ο Valverde πάτησε δυνατά στο δρόμο προς το La Rosiere, ο Landa έκανε μερικές προσπάθειες και ο Quintana, σαφώς ο πλέον προστατευμένος ή ίσως πιο προσεκτικός από τους τρεις, περίμενε. Ίσως περίμενε παραπάνω από ό,τι έπρεπε…

Αυτήν την στιγμή βρίσκονται 6ος , 8ος και 11ος . Ο καλύτερος, ο Landa, είναι 3:42΄΄ πίσω. Χωρίς πραγματική δυναμική για την επερχόμενη ατομική χρονομέτρηση, είναι σχεδόν έξω από την διεκδίκηση. Το αυτό ισχύει για τους Quintana και Valverde. Θα πρέπει – θεωρητικά – να βρίσκονται χρονικά μπροστά, πριν το 20ο εταπ, και αυτό φαίνεται όλο και πιο απίθανο.

Από την άλλη, ο Roglic τώρα βρίσκεται 4ος , 2:38΄΄ πίσω από τον Thomas. Είναι 48΄΄ πίσω από τον 2ο στην κατάταξη Dumoulin και 59΄΄  πίσω από τον 3ο Froome. Είναι πλέον ο καλύτερος υποψήφιος για το βάθρο. Ο Kruijswijk βρίσκεται 7ος  και 3:57΄΄ πίσω. Αρκετά κοντά , που σε περίπτωση που μετακινηθεί, η Sky θα πρέπει να ακολουθήσει.

Πίσω το 2016, στο Chianti της Ιταλίας, ο Roglic έκανε ένα καταπληκτικό χρόνο σε μια δύσκολη κα τεχνική ατομική χρονομέτρηση 40 χλμ. Ο χρόνος που έγραψε ήταν 51:45΄΄ . Νίκησε τον Fabian Cancellara, τον Bob Jungels και τον πρώην κάτοχο ρεκόρ Matthias Brandle. Νίκησε επίσης τον Tom Dumoulin κατά σχεδόν 2΄. Ήταν η πρώτη του μεγάλη περιοδεία.

Μιλώντας μεταξύ τους, χωρίς να ξέρουν ότι καταγράφονται, ο Roglic είπε στον Kruijswijk. «Καλύτερα αν ήταν μεγαλύτερη». Μιλούσε για την τελική ανάβαση. Έκανε μια χαρακτηριστική χειρονομία που στην ουσία έλεγε «θα πετούσα…» Ο Kruijswijk χαμογέλασε.

Ενώ τελείωνε η αποκατάσταση των 2 αθλητών, ο υπεύθυνος τύπου της LottoNL κάλεσε τους δημοσιογράφους πάνω. Πριν από δύο ημέρες, ήταν ένας ή δύο που ήθελαν να μιλήσουν στον Roglic. Το Σάββατο ήταν είκοσι.

«Εγώ απλά το δοκίμασα», δήλωσε ο Roglic. Δεν υπήρχε σχέδιο, ή τουλάχιστον όχι κάτι συγκεκριμένο. Αν παρακολουθήσετε το τηλεοπτικό υλικό από τη βάση της ανάβασης, ο Roglic και ο Kruijswijk κοιτάνε ο ένας τον άλλο. Ο Kruijswijk κάνει ένα μικρό κούνημα του κεφαλιού του. Όχι σήμερα. Τότε ο Roglic ξεκινάει…

«Θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε κάτι, το οποίο θα προσπαθούσαμε στο τέλος, αλλά δεν ξέρουμε πώς είναι τα πόδια», είπε ο Roglic. «Βρισκόμαστε 14 μέρες μέσα στο Tour».

Τα 8΄΄ που κέρδισε είναι καλύτερα από 8΄΄ χαμένα, δήλωσε. Είναι πολύ μακριά από το Παρίσι. Πηγαίνει μέρα με τη μέρα. Είναι τελικά μόνο το 3ο του μεγάλο Tour. Το 2ο του Tour de France. Ποτέ δεν προσπάθησε να ποδηλατήσει για την ΓΚ, την 3η εβδομάδα. Ποτέ δεν είχε την πίεση του βάθρου. «Όλοι θα αγωνιστούν για αυτό μέχρι την τελευταία μέρα», είπε. «Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε».

Μετά οι λέξεις που πρέπει να ανησυχούν περισσότερο τη Sky:

«Αν μπορώ, σίγουρα πάντα θα προσπαθώ».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Canyon Aeroad 2024 – Παρουσίαση

Η Canyon κυκλοφόρησε επίσημα την τελευταία έκδοση της ναυαρχίδας του αγωνιστικού ποδηλάτου…