Νέα έρευνα έδειξε ότι οι αθλητές αντοχής που χρησιμοποιούν την τεχνολογία και τα κοινωνικά μέσα για να καταγράψουν την προπόνηση τους, κινδυνεύουν περισσότερο να γίνουν εθισμένοι στην άσκηση.

Η μελέτη εξέτασε τους ποδηλάτες καθώς και τους δρομείς και τους τριαθλητές, οι οποίοι χρησιμοποιούν εφαρμογές, όπως το Strava.

Η μελέτη

Η έρευνα – η οποία εξέτασε 255 αθλητές – κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τεχνολογίες που έχουν σχεδιαστεί συχνά για να βοηθήσουν όσους έχουν χαμηλή φυσική κατάσταση, χρησιμοποιούνταν επίσης εκτεταμένα από τους αθλητές αντοχής, σε ορισμένες περιπτώσεις τους πιέζοντάς τους στα όρια του εθισμού.

Από τους ποδηλάτες, το 39,6% βρέθηκε να κινδυνεύει από τον εθισμό – ποσοστό χαμηλότερο από την ευρύτερη ομάδα αθλητών αντοχής, στο 44,7%.

«Αυτό που ήταν καθοριστικό σε αυτή τη μελέτη, ήταν ότι τεχνολογίες όπως το Strava ή το Garmin οδήγησαν ορισμένους αθλητές να αποκλίνουν από τους δικούς τους πραγματικούς στόχους», δήλωσε ο αθλητικός ψυχολόγος, Dr. Josephine Perry.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Performance in Mind, την συμβουλευτική πλατφόρμα αθλητικής ψυχολογίας του Perry.

«Ο τρόπος με τον οποίο οι τεχνολογίες αυτές επιτρέπουν στους αθλητές να συγκρίνουν τα δεδομένα τους με άλλους, μπορεί να προκαλέσει κάποια ανησυχία για το τι σκέφτονται οι άλλοι και τους ωθεί να αναρωτηθούν οι ίδιοι ή να αμφισβητήσουν το προπονητικό τους πλάνο», δήλωσε ο Perry.

«Σε μερικές περιπτώσεις, οι αθλητές ανέφεραν ότι αυτό είχε προκαλέσει τραυματισμό ή εξάντληση. Άλλοι, σταμάτησαν να απολαμβάνουν το άθλημα τους και άρχισαν να χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους ως αποτυχημένο».

Εκείνοι που χρησιμοποιούν μεγαλύτερο αριθμό τεχνολογιών στον αθλητισμό τους βρέθηκαν να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εξάρτησης από την άσκηση.

Από τους ερωτηθέντες, το 92% χρησιμοποίησε συσκευές εντοπισμού GPS και 84% χρησιμοποιούσαν on line συσκευές εντοπισμού, ενώ το 70% ήταν χρήστες του Facebook.

Εθισμός στην άσκηση

Εθισμός στην άσκηση ονομάζουμε την κατάσταση στην οποία ένα άτομο χρησιμοποιεί την άσκηση για να τροποποιήσει τη διάθεσή του.

Σε αυτή την περίπτωση, απαιτεί ολοένα και μεγαλύτερες δόσεις, απογοητεύεται και θυμώνει στη σκέψη του να χάσει μια προπόνηση, βλέπει φυσιολογικές αλλαγές αν προσπαθήσει να αποσυρθεί και στη συνέχεια να υποτροπιάσει όταν σταματήσει και κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο πάνω στον τρόπο που προπονείται.

«Ο εθισμός στην άσκηση είναι πραγματικά ένα υπό έρευνα πεδίο, αλλά αυτό που είναι σημαντικό για τους αθλητικούς ψυχολόγους, τους προπονητές και τους αθλητές είναι να μάθουν περισσότερα, γιατί μπορεί να προκαλέσει τέτοια αγωνία για τους αθλητές και μερικές φορές και για τις οικογένειές τους», εξήγησε ο Perry.

«Η επιμέλεια και η εστίαση είναι απαραίτητα σε έναν αθλητή αντοχής, αλλά όταν είμαστε υπερβολικά απορροφημένοι και δύσκαμπτοι γύρω από την προπόνηση μας, ειδικά εάν παρακολουθούμε προσεκτικά τα δεδομένα μας, μπορούμε να χάσουμε τους πραγματικούς μας στόχους και να προκαλέσουμε [στον εαυτό μας] ζημιά» πρόσθεσε.

Οι αναλυτικές συνεντεύξεις με τους αθλητές αποκάλυψαν ότι πολλοί χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αναζητήσουν διαδικτυακές κοινότητες και ότι ενώ αξιολογούν τις σχέσεις που ανακαλύπτουν, τους χρησιμοποιούν για να συγκριθούν σε μεγάλο βαθμό με άλλους αθλητές – προκαλώντας άγχος και πίεση.

Έτσι λοιπόν, ακόμα και η άσκηση θέλει μέτρο…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Βασικοί κανόνες για διαλλειματική προπόνηση

Η διαλειμματική προπόνηση παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη κάθε αθλητή, είτε είναι χομπίστ…