Αγώνας αντοχής γυναικών – Η Van der Breggen παίρνει τον Παγκόσμιο τίτλο

Η Ολυμπιονίκης Anna van der Breggen κέρδισε τον αγώνα αντοχής γυναικών και πήρε τον πρώτο της Παγκόσμιο τίτλο.

Ξέφυγε μόνη της με 39 χλμ αγώνα, για να τερματίσει πρώτη. Πίσω της, η Αυστραλιανή Amanda Spratt, έκανε κι΄αυτή τα τελευταία 39χλμ σόλο, για να κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο.

Την 3η θέση έλαβε η Ιταλίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια 2009, Tatiana Guderzo, που βρισκόταν στο γκρουπ από το οποίο επιτέθηκε η van der Breggen.

Η νίκη του αγώνα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά, όταν το πελοτόν σταμάτησε να κυνηγά το γκρουπ των 6 αθλητριών στο κάτω μέρος της 2ης  από τις 3 αναβάσεις του Igls.

Ο αγώνας

Ο αγώνας των 156,2 χλμ μεταξύ του Kufstein και του Innsbruck ήταν φανταστικά επιθετικός.

Μετά από μια σειρά αντιπαραγωγικών επιθέσεων με 140 χλμ αγώνα, η  Jelena Erić (Σερβία) οδήγησε ένα γκρουπ 6 αθλητριών και όταν σταμάτησε να λειτουργεί, η Aurela Nerlo (Πολωνία) επιτέθηκε και μαζί της η Κολομβιανή Ana Sanabria.

Με το ελεύθερο από το πελοτόν, το δίδυμο έχτισε μια διαφορά 2:30΄΄ ενώ ακόμα έμεναν 120 χλμ αγώνα.

Υπήρξε ένα δράμα στην προσέγγιση για την απότομη ​​ανάβαση στο Gnadelwald, όπου ένα μεγάλο ατύχημα είχε θύματα την Dani Rowe (Μ. Βρετανία), αλλά και την νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια ΤΤ, Annemiek van Vleuten.

Ευτυχώς η Ολλανδή κατάφερε να γυρίσει πίσω στο γκρουπ, μαζί με άλλο ένα θύμα της πτώσης, την συμπατριώτισσα της Ellen van Dijk, καθώς ο δρόμος ανηφόρισε στο 10%.

Στην κατάβαση, ενώ η Lotta Leptstö (Φιλανδία) έκανε την 3η της επίθεση, η ομάδα της Ολλανδίας με 4 αθλήτριες έπαιρνε τον έλεγχο του αγώνα, καθώς περνούσαν τη γραμμή για πρώτη φορά.

Εκεί οι Ellen van Dijk (Ολλανδία), Tatiana Guderzo (Ιταλία), Cecilie Uttrup Ludwig (Δανία) και η Lepistö οδηγούσαν ένα ανασχηματισμένο πελοτόν με διαφορά 23΄΄.

Η ανάβαση του Igls

Το σιρκουϊ περιελάμβανε την 7 χλμ ανάβαση στο Igls και αυτό αποδείχθηκε καθοριστικό.

Σε αυτή την 1η ανάβαση, η Lepistö έχασε επαφή, καθώς οι υπόλοιπες 3 αύξησαν την διαφορά τους στα 50΄΄, ενώ πίσω η Αυστραλιανή Lucy Kennedy άνοιγε τον ρυθμό.

Οδηγώντας για την Amanda Spratt, η Kennedy έπιασε το γκρουπάκι πριν από την κορυφή, ελαττώνοντας το πελοτόν στις 22 αθλήτριες.

Ήταν στην κορυφή που η Αμερικανή Coryn Rivera πήρε την ευκαιρία της, ανοίγοντας αμέσως μια διαφορά 25΄΄.

Ωστόσο σύντομα πιάστηκε από τις Małgorzata Jasinska (Πολωνία), Emilia Fahlin (Σουηδία), Elena Pirrone (Ιταλία), Spratt και για άλλη μια φορά από την Van Dijk, ενώ ακόμα έμεναν 47 χλμ αγώνα.

Ήταν η στιγμή που το αδυνατισμένο πελοτόν έκοψε ρυθμό, επιτρέποντας έτσι στο νεοσχηματισμένο γκρουπ να χτίσει μια διαφορά πάνω από 1΄, φτάνοντας στην 2η ανάβαση του Igls.

Πίσω στο πελοτόν, η Annemiek van Vleuten επιτέθηκε σπάζοντας το πελοτόν και όταν –λόγω της πτώσης της- δεν μπόρεσε να κρατήσει το ρυθμό, έκανε αντεπίθεση η van der Breggen.

Έπιασε γρήγορα το γκρουπ και τις άφησε όλες πίσω, εκτός από την Spratt.  Με μια 2η επίθεση, μπόρεσε να την ξεφορτωθεί και αρχίζοντας την κατάβαση είχε ήδη πάρει μια διαφορά 40΄΄ από την Αυστραλή και 2΄ από το πελοτόν.

Περνώντας την γραμμή τερματισμού για 1η φορά, βρισκόταν ήδη 1:20΄΄ μπροστά από την Spratt και το μόνο που είχε να κάνει ήταν να διαχειριστεί σωστά τις δυνάμεις τις, για να κατακτήσει την φανέλα με τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Αποτελέσματα Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Γυναικών 2018

1. Anna van der Breggen (NED), in 4-11-04
2. Amanda Spratt (AUS) at 3.42
3. Tatiana Guderzo (ITA) 5.26
4. Emilia Fahliin (SWE) 6.13
5. Małgorzata Jasinska (POL) at same time
6. Karol-Ann Canuel (CAN) 6.17
7. Annemiek van Vleuten (NED) 7.05
8. Amy Pieters (NED) at same time
9. Lucinda Brand (NED) at 7.17
10. Ruth Winder (USA) at same time

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά;

Όλοι αναζητάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό, στη μέση μιας καλοκαιρινής προπόνησης. Όμως μακροπ…