Η Shimano έχει επεκτείνει σταθερά την γκάμα των προϊόντων της πέρα ​​από τα εξαρτήματα ποδηλάτων. Κάνει λοιπόν το ντεμπούτο μιας σειράς γυαλιών ποδηλασίας S-Phyre, με σκοπό να αναγωνιστεί τις κορυφαίες στο χώρο εταιρίες, όπως την Oakley, την Smith Optics κ.ο.κ.

Το πακέτο

Γυαλιά Shimano S-Phyre X – Παρουσίαση

Για 160 € αποκτούμε 2 πολυκαρβονικούς φακούς, 2 κομμάτια καουτσούκ για τη μύτη, 2 χρωματιστά πλαίσια, 1 μαλακή τσάντα μεταφοράς και μια ημι-άκαμπτη θήκη μεταφοράς – αρκετά καλό πακέτο. Οι αγοραστές έχουν την επιλογή φωτοχρωμικού ή πολωμένου κυρίως φακού.

Όλοι οι φακοί χρησιμοποιούν επίστρωση «Super Hydrophobic» και στις δύο επιφάνειες – εσωτερική και εξωτερική-  για να κρατήσει μακριά το νερό και τον ιδρώτα. Επίσης η Shimano ισχυρίζεται επίσης ότι η επεξεργασία σκλήρυνσης των φακών είναι «….3 φορές πιο ανθεκτική από τις κανονικές επιστρώσεις».

Φυσικά, η Shimano παρουσιάζει με υπερηφάνεια την εταιρική της σχέση με την ομάδα LottoNL-Jumbo στην ανάπτυξη του S-Phyre X – αλλά δυστυχώς, τα κίτρινα πλαίσια είναι αποκλειστικά για την ομάδα.

Για αυτήν την παρουσίαση, επιλέχτηκε ο φακός «Optimal PL Red MLC», του οποίου η σκοτεινότερη απόχρωση (συνολική μετάδοση φωτός 16%) και πόλωση 80%, προσφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα, σε περιβάλλον με αρκετή ηλιοφάνεια.

Η δοκιμή

Η σαφήνεια του φακού είναι εξαιρετική και η παραμόρφωση ελάχιστη (αν και εξακολουθεί να είναι πολύ ελαφρώς αισθητή). Η κάλυψη που προσφέρει ο φακός είναι πολύ γενναιόδωρη, και είναι μόνο αισθητή ελάχιστη ροή αέρα, σε πολύ γρήγορες κατηφόρες. Η εκτεταμένη κάλυψη, είναι μια τάση που ξεκίνησε εδώ και μερικά χρόνια και χρησιμοποιείται πλέον και από πολλές άλλες εταιρίες.

Παρά το μίνιμαλ σχεδιασμό του, το πλαίσιο είναι αξιοθαύμαστα άκαμπτο και προσφέρει ένα άνετο κράτημα, ακόμη και όταν είναι βρεγμένο, χάρη στο μη ολισθηρό ελαστικό κάλυμμα στις άκρες. Επιπλέον αν κάποιος επιθυμεί, υπάρχουν πρόσθετα κομμάτια για να δημιουργείται ένα πλήρες πλαίσιο.

Γυαλιά Shimano S-Phyre X – Παρουσίαση

Τα 2 κομμάτια για τη μύτη, μπορούν να αντικατασταθούν αλλά και να αντιστραφούν, από τα αριστερά προς τα δεξιά, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν ουσιαστικά 4 διαφορετικές επιλογές ύψους φακού. Ακόμα καλύτερα, τα κομμάτια κουμπώνουν με ασφάλεια στο πλαίσιο, με ουσιαστικά μηδενική πιθανότητα να πέσουν σε ατύχημα.

Όμως, ο φακός PL Red MLC, παρουσιάζει μερικά θέματα. Η σκοτεινή απόχρωση και η ημι -πόλωση που προσφέρει, κάνουν εξαιρετική δουλειά στην ηλιοφάνεια, αλλά η απόχρωση ποικίλλει ελαφρά από πάνω προς τα κάτω, οπότε η εμφάνιση του κόσμου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την κλίση του κεφαλιού μας.

Πιο ανησυχητικό, ωστόσο, είναι το πώς η απόχρωση ποικίλει λίγο από αριστερά προς τα δεξιά, ειδικά από την άποψη της πόλωσης.

Μερικές φορές, μοιάζει είναι σαν να βλέπεις από φθηνά γυαλιά 3D. Αν και το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο έντονο, θα μπορούσε να μην υπάρχει καθόλου.

Η Shimano περιλάμβανε έναν επιπλέον φωτοχρωμικό γκρι φακό και, ευτυχώς, η εμπειρία ήταν πιο θετική. Δεν έχει τόσο σκοτεινή απόχρωση όσο του Optimal PL Red MLC, αλλά κάνει άνετα τη δουλειά όταν έχει ηλιοφάνεια και σου δίνει την δυνατότητα να το χρησιμοποιείς και το δειλινό ή την αυγή.

Σε αντίθεση με τον πολωμένο φακό, δεν υπήρχαν προβλήματα με ομοιόμορφη απόχρωση ή περίεργες αντανακλάσεις.

Τέλος ο αναπληρωματικός φακός Cloud Mirror, ο οποίος, με 85% μετάδοση φωτός, είναι σχεδόν καθαρός, αλλά με μια πολύ ελαφριά απόχρωση που αποκλείει το πιο μπλε άκρο του φάσματος χρώματος (όπως τους προβολείς LED).

Παρόλα αυτά, κανένας από τους φακούς που προσφέρονται δεν είναι κοντά στη δραματική αύξηση της οπτικής αντίθεσης και της οξύτητας, όπως η κορυφαία σειρά Prizm της Oakley, π.χ.

Επίλογος

Αισθητικά, το τμήμα γυαλιών της Shimano θα μπορούσε να δώσει μια πιο δημιουργική κατεύθυνση στα S-Phyre X. Αν και φαίνονται ωραία όπως είναι, η συνολική εμφάνιση κάπου υστερεί.

Φυσικά, η Shimano μόλις μπαίνει στο high-end κόσμο των ποδηλατικών γυαλιών, οπότε είναι κατανοητό ότι η πρώτη της προσπάθεια δεν θα καταπλήξει τα πλήθη. Τα γυαλιά S-Phyre X είναι καλά, αλλά δεν είναι υπέροχα και δεν είμαι βέβαιος ότι ανταποκρίνονται στα υψηλά πρότυπα που η Shimano φιλοδοξεί με την υπόλοιπη συλλογή S-Phyre.

Ωστόσο, εάν η εταιρία υπολογίσει πώς να τελειοποιήσει τις αποχρώσεις του φακού και αναβαθμίσει σχεδιαστικά το όλο πακέτο, τότε όλη η συλλογή θα αναβαθμιστεί προς το καλύτερο, όπως λογικά και οι πωλήσεις των μοντέλων S-Phyre.

Γυαλιά Shimano S-Phyre X – Παρουσίαση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

18ο εταπ – Πρώτη νίκη στο Tour για Campenaerts

Ο αθλητής της Lotto Dstny Victor Campenaerts κέρδισε την πρώτη του νίκη στο Tour de France…