Tour de France 2019 – H 100η επέτειος της κίτρινης φανέλας

Με λίγο χρόνο μέχρι την παρουσίαση της διαδρομής του Tour de France 2019, οι φήμες συνεχίζουν να στροβιλίζονται για το πού θα μπορούσε να οδηγήσει ο αγώνας και τη φύση των νέων εταπ, αρκετά από τα οποία προφανώς σχεδιάστηκαν για να εκτροχιάσουν το τρένο της Sky στο βουνά.

Αυτό που μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα είναι ότι ο αγώνας θα τιμήσει την 100η επέτειο της κίτρινης φανέλας ξεκινώντας από τις Βρυξέλλες, την πατρίδα του Eddy Merckx, που κατέχει το ιστορικό 96 ημερών της κίτρινης φανέλας, στις 7 εμφανίσεις του στον αγώνα.

1η εβδομάδα

Ο γύρος θα ξεκινήσει στις 6 Ιουλίου με ένα εταπ μήκους 192 χλμ που ξεκινάει και τελειώνει στις Βρυξέλλες, ακολουθούμενος από μια ομαδική χρονομέτρηση 28 χλμ στη βελγική πρωτεύουσα, την επόμενη μέρα.

Από το Βέλγιο, ο αγώνας αναμένεται να μετακινηθεί στην ανατολική πλευρά της Γαλλίας μέσω της περιοχής Champagne, της Λορένης και των Vosges, η οποία θα είναι η θέση του 1ου βασικού ορεινού εταπ, στο La Planche des Belles Filles.

Ένα χαρακτηριστικό της διαδρομής, από τότε που ο Chris Froome κέρδισε για πρώτη φορά εκεί το 2012, είναι ότι θα τερματίσει ψηλότερα από τις προηγούμενες εκδόσεις, ανεβαίνοντας σε ένα χωματόδρομο που περιλαμβάνει ένα τμήμα με κλίση στο 24% σε υψόμετρο σχεδόν 1.100 μ.

Διασχίζοντας την καρδιά του Massif Central, όπου θα πραγματοποιηθεί ένα εταπ την ημέρα της Βαστίλης μεταξύ του Saint-Étienne και του Brioude, της πατρίδας του Γάλλου Romain Bardet, λέγεται ότι περιλαμβάνει 4 σημαντικές κατηγοριοποιημένες αναβάσεις, η πρώτη μέρα ξεκούρασης θα είναι στο Albi, την 2η Τρίτη του αγώνα.

2η εβδομάδα

Δύο μέρες αργότερα, στις 18 Ιουλίου, ο αγώνας θα κατευθυνθεί στα ψηλά βουνά, ενώ ο τοπικός τύπος αναφέρει ότι το εταπ θα διασχίσει τα περάσματα Peyresourde και Beyrède για να ολοκληρωθεί στο Bagnères-de-Bigorre.

Έχουν υπάρξει πολλές διαφορετικές ιστορίες για το εταπ της επόμενης ημέρας, με τερματισμό την κορυφή στο Tourmalet και μια δοκιμή χρόνου στο Pau που αμφότερες αναφέρθηκαν ως δυνατότητες. Θα μπορούσε να είναι ένα μίγμα των δύο; Μια δοκιμή χρόνου στην κορυφή του Tourmalet;

Αυτό που μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα είναι ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα για το Tour de France, καθώς θα είναι ακριβώς 100 χρόνια από τότε που η πρώτη κίτρινη φανέλα παρουσιάστηκε στον Eugène Christophe στη Γκρενόμπλ κατά τη διάρκεια του Tour 1919. Κατά συνέπεια, είναι πιθανό να υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο στο μενού.

Το τελευταίο εταπ στα Πυρηναία είναι ένα ακόμα που έχει προσελκύσει πολλές αντιφατικές αναφορές. Η πλειονότητα συμφωνεί στο ότι ο τερματισμός θα γίνει στο Prat d’Albis, το οποίο βρίσκεται ακριβώς πάνω από το Foix. Σε 1.200 μέτρα, δεν είναι τόσο ψηλό όσο το Plateau de Beille, αλλά η ανάβαση είναι σταθερά απότομη για 5 χλμ μετά το ξεκίνημα της από το Foix, με την κλίση να υποχωρεί μόνο στα τελευταία 2 χλμ.

Έχει αναφερθεί ευρέως ότι θα προστεθούν πολύ περισσότερα «μπαχαρικά» στο εταπ, με την προσθήκη του Mur de Péguère. Με μέση κλίση στο 12% για 3 χλμ, αυτή η στενή λωρίδα μέσα από πυκνά δάση θα μπορούσε να διαχωρίσει τα φαβορί της ΓΚ από τους βοηθούς τους, πριν την τελική ανάβαση.

3η εβδομάδα

Μετά τη 2η μέρα ξεκούρασης στο Nîmes, φήμες υποδηλώνουν ότι η τελευταία Τρίτη θα περιλαμβάνει μια ατομική χρονομέτρηση, είτε γύρω από την πόλη είτε στο υδραγωγείο Pont du Gard Roman.

Από εκεί, ο αγώνας θα εισέλθει στις Άλπεις στο Gap, το σημείο εκτόξευσης για 3 διαδοχικές ημέρες στην περιοχή, αρχίζοντας, σύμφωνα με τα τοπικά δελτία τύπου, με ένα επικό εταπ πάνω στα περάσματα Izoard και Galibier προς το Valloire.

Οι φήμες υποδηλώνουν ότι τα βουνά θα τελειώσουν με δύο τελειώματα κορυφής, το πρώτο στο θέρετρο του Tignes (2.100 μ.), το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης την ανάβαση του Madeleine, πριν από την τελική ανάβαση των 20 χλμ, μέχρι τη γραμμή τερματισμού.

Το τελευταίο εταπ των Άλπεων λέγεται ότι είναι ένα άλλο που θα ταιριάζει στους αθλητές που προτιμούν τις αναβάσεις τους μεγάλες και σταθερές. Αφού διασχίσει το Cormet de Roselend και το Col de la Loze, ο τερματισμός θα είναι στο Val Thorens σε υψόμετρο 2.300 μ, όπου και θα φτάσει μετά από 80 χιλιόμετρα ανάβασης στο εταπ.

Το ένα πράγμα που όλες οι απόψεις συμφωνούν, είναι ότι ο αγώνας θα μεταφερθεί στη συνέχεια στο Παρίσι για τους παραδοσιακούς γύρους των Ηλυσίων Πεδίων. Αλλά μην εκπλαγείτε αν η ASO δημιουργήσει μια τελική γιορτή της maillot jaune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά;

Όλοι αναζητάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό, στη μέση μιας καλοκαιρινής προπόνησης. Όμως μακροπ…