Ακόμα κι’ αν έχουμε ένα περιστασιακό ενδιαφέρον για ποδήλατα βουνού, πιθανότατα θα ακούσαμε τα τελευταία χρόνια για την τάση για μεγαλύτερο μέγεθος τροχού, εξού και το 29αρι.

Ύστερα από πολλά πάνω και κάτω τα ποδήλατα βουνού με τροχούς 29 ιντσών, είναι εδώ για να μείνουν.

Σίγουρα ο ισχυρισμός ότι το παραδοσιακό ποδήλατο βουνού των 26 ιντσών τείνει προς εξαφάνιση είναι υπερβολικός. Από την άλλη, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αγοραστών ποδηλάτων βουνού που ψηφίζουν υπέρ του 29αρι.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των μεγαλύτερων τροχών

Τι είναι λοιπόν όλη αυτή η φασαρία; Τα 29ρια προσφέρουν αρκετά μεγάλα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα μικρότερα αδέλφια τους:

  • Καλύτερη ορμή μετά την εκκίνηση, που σημαίνει μεγαλύτερη πρόοδο για λιγότερη προσπάθεια και ταχύτερη κύλιση σε ανοιχτό έδαφος.
  • Μεγαλύτερη περιοχή επαφής του ελαστικού στο μονοπάτι, δίνοντας καλύτερη πρόσφυση και έλεγχο κατά την ανάβαση ή την στροφή.
  • Υψηλότερη "γωνία επίθεσης", που σημαίνει ότι οι τροχοί κυλούν εύκολα πάνω από τα εμπόδια των μονοπατιών με μικρότερη πρόσκρουση, μειώνοντας την κούραση και εξομαλύνοντας το ίχνος.

Οι αναβάτες αναφέρουν ότι το 29ρι δίνει μια αίσθηση αυξημένης σταθερότητας και ελέγχου, μειώνοντας την «αστάθεια» της οδηγικής εμπειρίας. Αυτό αυτόματα σημαίνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και άνεση.

Ακούγεται υπέροχο, αλλά ποια είναι τα μειονεκτήματα; Τα «προβλήματα» είναι ελάχιστα:

  • Μια μικρή ποινή βάρους για την αυξημένη μάζα του τροχού και
  • ελαφρώς αργή αρχική επιτάχυνση από μια στάση.

Αυτό είναι μόνο!

Ποιος μπορεί να οδηγήσει ένα 29ρι;

Πολλοί άνθρωποι μπορούν να ταιριάξουν καλά σε ένα 29ρι, αλλά υπάρχουν λιγότερες επιλογές μεγέθους για πιο μικρόσωμους αναβάτες (άντρες ή γυναίκες). Γιατί;

Το κύριο ζήτημα είναι το διάκενο των τροχών. Ένα 29ρι είναι συχνά ψηλότερο από ένα ίδιου μεγέθους τυπικό 26ρι και μπορεί να είναι πολύ ψηλό για μικρόσωμους αναβάτες. Επίσης η επικάλυψη του εμπρός άκρου του ποδιού μας (toe overlap) –λόγω του μεγαλύτερου τροχού- και το λανθασμένο ύψος τιμονιού, είναι άλλα πιθανά προβλήματα για τους μικρότερους αναβάτες. Πολλά 29ρια είναι επομένως διαθέσιμα σε πλαίσια Μ, L, XL, με μικρά πλαίσια και ειδικά πλαίσια για γυναίκες τώρα να προσπαθούν να καλύψουν τη ζήτηση.

Εάν λοιπόν είμαστε κάτω από 1.68, ίσως ένα ποδήλατο βουνού 26 ιντσών είναι ακόμα η καλύτερη λύση. Εάν είμαστε 1.68 ή ψηλότεροι, τότε θα πρέπει να μπορούμε να βρούμε ένα 29αρι για να μας ταιριάζει.

Αν είμαστε πάνω από 1.82, τότε μπορούμε να απολαύσουμε μια πιο φυσική θέση οδήγησης με το πλαίσιο ενός 29ρι.

Πώς να αγοράζουμε ένα 29ρι

Το επιλέγουμε όπως θα επιλέγαμε ένα οποιοδήποτε ποδήλατο: Αν γνωρίζουμε τι θέλουμε να κάνουμε και πώς να το χρησιμοποιήσουμε.

Δεν είναι όλα τα 29ρια συγκρίσιμα. Όπως με οποιαδήποτε κατηγορία ποδηλάτων, ορισμένα μοντέλα είναι ελαφρύτερα, γρηγορότερα και πιο ευκίνητα από άλλα. Ορισμένα είναι σχεδιασμένα για αθλητές, άλλα για χομπίστες και άλλα για περιστασιακούς αναβάτες που θέλουν ένα ποδήλατο να εξυπηρετήσει πολλούς σκοπούς.

Τα περισσότερα μοντέλα με τροχούς 29΄΄ είναι ποδήλατα μονής ανάρτησης (hardtail). Τα μοντέλα διπλής ανάρτησης (full suspension) γίνονται πιο κοινά, καθώς οι αναρτήσεις και τα πλαίσια εξελίσσονται.

Αν παραδοθούμε στο μικρόβιο της αναβάθμισης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα χρειαστούμε κάτι περισσότερο από μεγαλύτερους τροχούς. Δυστυχώς, οι τροχοί 26΄΄ και οι τροχοί 29΄΄ δεν μπορούν να αντικατασταθούν σε ένα πλαίσιο, καθώς τα πλαίσια και η ανάρτηση έχουν σχεδιαστεί για να χωρούν σε συγκεκριμένο μέγεθος τροχού.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να επισκεφθούμε ένα κατάστημα και να κάνουμε μια δοκιμαστική βόλτα σε 2,3 μοντέλα για να καταλάβουμε τι ακριβώς θελουμε από ένα 29ρι.

Καλό ψάξιμο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Amstel Gold Race 2024 – Νικητής ο Tom Pidcock

Μετά από μια κούρσα φθοράς όλη την ημέρα στο Amstel Gold Race, ο Tom Pidcock αναδείχθηκε ν…