Σίγουρα κάποιος φίλος θα μας παρακίνησε να κατεβάσουμε τη δημοφιλή ποδηλατική εφαρμογή, αλλά είναι επίσης σίγουρο ότι δεν μας προειδοποίησε για τα παρακάτω:

1. Το 95% των KOMs είναι αδύνατο να σπάσουν

Παλιότερα, οι περισσότεροι χομπίστες θα ξεκινούσαν μια γρήγορη προπόνηση και στη διάρκεια, μπορεί να έπαιρναν μερικά ΚΟΜ. Πλέον για να γίνει κάτι αντίστοιχο, απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και ακόμα κι’ έτσι είναι δύσκολο να το πετύχουμε.

Ιδιαίτερα αν τα ΚΟΜ είναι σε διαδρομές όπου έχουν περάσει ποδηλατικοί αγώνες, τότε είναι σχεδόν ακατόρθωτο να τα σπάσουμε (χωρίς τη βοήθεια ενός πελοτόν)!

2. Δεν υπάρχει «εύκολη» προπόνηση

Η Κυριακάτικη προπόνηση είναι ευκαιρία για όλους να μαζέψουν χιλιόμετρα στα πόδια τους, μια και λόγω εργασίας δεν προλαβαίνουν μέσα στην εβδομάδα.

Τουλάχιστον αυτή είναι η ιδέα, μέχρι που κάποιος από το γκρουπ θυμηθεί ότι οφείλει να σπάσει το ΚΟΜ σε ένα κοντινό λόφο.

Λογικά μετά την κορυφή του λόφου, ο ρυθμός θα επανερχόταν στο φυσιολογικό, μέχρι αυτός που έμεινε πίσω να πιάσει το γκρουπ και να ανεβάσει πάλι το ρυθμό.

Από εκεί και πέρα, η Κυριακάτικη προπόνηση περνάει σε άλλο επίπεδο…

3. Ευφάνταστοι τίτλοι για τις προπονήσεις μας

Μια και ανεβάζουμε τις περισσότερες βόλτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – ή θέλουμε πολλά kudos από τους φίλους – θα πρέπει να βρούμε και ένα αξιοπρεπές όνομα για την πρόσφατη προπόνηση μας.

Από την άλλη, αντί να σπαταλήσουμε χρόνο και κόπο, μπορούμε να το αφήσουμε ως «Πρωινή βόλτα», όπως προτείνει και ο συγγραφέας του λογισμικού.

4. Οι προκλήσεις θα μας δημιουργήσουν προβλήματα

Strava – Τα προβλήματα που μας δημιουργεί

Στην αρχή του έτους μπορεί να είχαμε σκεφτεί ότι ο ετήσιος στόχος των 12000 χλμ θα ήταν μια καλή ιδέα να μας παρακινήσει.

Μπορεί όμως 4 μήνες μετά, και 300 χλμ πίσω από τον στόχο μας, να μας αναγκάζουν να βγαίνουμε συνέχεια – ακόμα και στη βροχή- , βάζοντας πίσω οικογενειακές υποχρεώσεις.

Και έτσι μπορεί να πλησιάζουμε τον στόχο μας, αλλά χάνουμε άλλους στόχους!

5. Μπορείτε να χάσουμε φίλους, όταν μας παίρνουν το KOM μας

Εάν υπάρχει κάτι χειρότερο από το να χάσουμε ένα KOM, είναι να το χάσουμε από κάποιον που γνωρίζουμε.

Το γεγονός ότι το ΚΟΜ ήταν δικό μας, δεν θα μας αφήσει να ηρεμήσουμε μέχρι να βάλουμε πάλι το όνομα μας στην κορυφή.

6. Υπάρχει πάντα κάποιος που ποδηλατεί πιο γρήγορα από εμάς

Το έχουμε προγραμματίσει όλα. Η διαδρομή είναι προγραμματισμένη, το ποδήλατο σεταρισμένο και θα πάμε για μια μεγάλη διαδρομή αύριο, πριν την ανεβάσουμε στο Strava.

Τα κακά νέα είναι ότι παρόλο που η διαδρομή των 150 χλμ. θα ήταν εντυπωσιακή, μερικοί φίλοι έχουν το ίδιο σχέδιο αλλά μεγαλύτερο, κάνοντας την ίδια μέρα 200 χλμ.

Φυσικά είναι πιο εντυπωσιακό που το κάνουμε μόνοι μας, αλλά πάντα υπάρχει κάποιος που θα κάνει μεγαλύτερη εντύπωση.

7. Το Strava και το Garmin θα διαφωνούν πάντα

Κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά αν κάναμε 98 ή 101 χλμ., αλλά παίζει μεγάλο ρόλο αν τερματίσαμε με μέση ωριαία 29.7 χ.αω. ή 30.2 χ.α.ω.

Οπότε για να είμαστε σίγουροι, πάμε δυνατά μέχρι να τερματίσουμε, κλείνοντας αμέσως το Strava.

8. Πρέπει να γίνουμε μέλος για καλύτερα χαρακτηριστικά

Όταν το Strava κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2009, κάθε χαρακτηριστικό του ήταν δωρεάν, αλλά καθώς η εταιρεία μεγάλωσε με την πάροδο των χρόνων, η εισήγαγε ορισμένα χαρακτηριστικά που είναι διαθέσιμα μόνο σε όσους επιθυμούν να πληρώσουν $ 6 το μήνα.

Για αυτά τα χρήματα μπορείτε να μετατρέψουμε το Strava σε ένα κατάλληλο προπονητικό εργαλείο με προγράμματα προπόνησης και ανάλυσης δεδομένων και επίσης να μπούμε στον κόσμο του Strava Live, που σημαίνει ότι μπορούμε να παρακολουθούμε την πρόοδο του segment στο κοντεράκι μας.

9. Σίγουρα θα εθιστούμε

Όταν μπήκαμε για πρώτη φορά στο Strava ήμασταν απλά περίεργοι να δούμε γιατί γινόταν η όλη φασαρία.

Τέσσερα χρόνια αργότερα και είμαστε χωμένοι στα βαθιά. Έχουμε όλα τα αγαπημένα μας segment αποθηκευμένα στο Garmin, και δεν μπορούμε να σταματήσουμε τώρα, επειδή χρειάζεται να πετύχουμε αυτό το ετήσιο στόχο των 12.000 χιλιομέτρων.

Για τους «ξένους» που μπορεί να ακούγεται σαν ένας ανθυγιεινός εθισμός, αλλά ειλικρινά δεν θα το αλλάζαμε…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Πότε είναι η κατάλληλη ώρα της ημέρας για προπόνηση;

Είναι καλύτερο να κάνουμε ποδήλατο νωρίς το πρωί, να κάνουμε μια βόλτα πριν το μεσημεριανό…