Αν είμαστε φανατικοί οπαδοί της ποδηλασίας στην πόλη, και ακόμα και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν μας πτοούν χρειαζόμαστε τα κατάλληλα αξεσουάρ. Ακολουθεί μια μικρή λίστα

Βαρύτερα ελαστικά

Χειμερινή ποδηλασία πόλης – Τι χρειαζόμαστε;

Το χειμερινό ποδήλατό μας θα πρέπει να έχει βαρύτερα ελαστικά, ιδανικά με μαλακότερη γόμα  και πρόσθετη προστασία για τρυπήματα. Μια καλή ιδέα είναι η σειρά Winter II της Continental – αυτά είναι ελαστικά για δρόμο, αλλά ταιριάζουν και σε μια σειρά από τροχούς MTB.

Μπορεί να φανούν ακριβά, αλλά υπάρχει λόγος γι’ αυτό: Το μαλακό καουτσούκ σύνθετο στα χειμερινά ελαστικά σκληραίνει σε χαμηλές θερμοκρασίες και εξασφαλίζει την πρόσφυση των καλοκαιρινών ελαστικών. Άρα αξίζει τα λεφτά του.

Καλύμματα παπουτσιών

Ακόμα κι αν δεν φοράμε ποδηλατικά παπούτσια (με σχαράκια), η χρήση καλυμμάτων είναι μια εξαιρετική ιδέα για την αστική ποδηλασία.

Προτιμάμε να πάρουμε ένα ζευγάρι που είναι και αδιάβροχα, γιατί μέσα στην πόλη τον χειμώνα όλο και θα βρούμε λιμνάζοντα νερά. Μαζί με τα καλύμματα είναι καλή ιδέα να φοράμε και ένα κάλτσες μερινό, ώστε να είμαστε τελείως προστατευμένοι από το κρύο και την υγρασία.

Καλύμματα μανέτας

Χειμερινή ποδηλασία πόλης – Τι χρειαζόμαστε;

Ένα ιδιαίτερο αξεσουάρ, όχι διαδεδομένο στην Ελλάδα (κακώς βέβαια). Στην ουσία είναι ειδικά καλύμματα που προσαρμόζονται στις μανέτες μας, ώστε να κάνουμε άνετες αλλαγές ταχυτήτων. Είναι κάτι αντίστοιχο με τα ενσωματωμένα γάντια που βλέπουμε στα μηχανάκια.

Είναι πολύ χρήσιμα στην αστική ποδηλασία, γιατί φοράμε λεπτότερα γάντια – όχι κατ’ ανάγκη ποδηλατικά.

Κάλυμμα κεφαλιού

 Υπάρχει ένα πρωτοποριακό κράνος από την Giro, που ονομάζεται Timberwolf και προορίζεται για την αστική ποδηλασία στη διάρκεια του χειμώνα. Έχει μια ειδική ισοθερμική μόνωση που καλύπτει και τα αυτιά μας.

Το κράνος έχει σχεδιαστεί για να ταιριάζει γύρω από το πρόσωπο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να το συνδυάσουμε με τα αντίστοιχα γυαλιά από την ίδια εταιρία.

Χειμερινή ποδηλασία πόλης – Τι χρειαζόμαστε;

Εναλλακτικά μπορούμε να φοράμε ένα ισοθερμικό σκουφάκι – που να καλύπτει και τα αυτιά μας – και είμαστε έτοιμοι.

Φωτισμός

Ακόμα και αν κυκλοφορούμε μέσα στην πόλη με χαμηλή ταχύτητα, πάλι δεν «φαινόμαστε» αρκετά στους οδηγούς. Αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο σε συνθήκες συννεφιάς ή κακοκαιρίας.

Οπότε φροντίζουμε να έχουμε μικρά φώτα –λευκό εμπρός και κόκκινο πίσω- που θα πρέπει να αναβοσβήνουν.

Καλές χειμερινές βόλτες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Παγκόσμιο 2021 – Ατομική χρονομέτρηση ανδρών

Η πρώτη φανέλα του ουράνιου τόξου της εβδομάδας πήγε στον περσινό πρωταθλητή Filippo Ganna…