5:45 π.μ.

Το ξυπνητήρι με έβγαλε από το βαθύ ύπνο μου. Με μόνο 12 ώρες ηλιακού φωτός και άγνωστο αριθμό στάσεων μπροστά, έπρεπε να φύγω νωρίς για να αποφύγω να τερματίσω στο σκοτάδι.

Το γιγαντιαίο μου μπολ με βρώμη γύρισε σιγά-σιγά στο φούρνο μικροκυμάτων καθώς έβαλα τα ποδηλατικά μου ρούχα. Συνήθως, τρώω ένα μπολ με μούσλι 700 θερμίδων κάθε πρωί. Εκείνη τη μέρα, αύξησα τη συνηθισμένη πρόσληψη θερμίδων κατά περίπου 25%.

Στις 6:30 π.μ. βγήκα στο δρόμο με φρέσκα πόδια και καθαρό μυαλό.

Τα πρώτα 100 μίλια ήταν το εύκολο κομμάτι. Τα πόδια μου στριφογυρίζονταν ελεύθερα τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο αέρας ήταν δροσερός και μια πυκνή ομίχλη κρεμόταν πάνω από το δρόμο. Ο κόκκινος ήλιος είχε μόλις αρχίσει να διαπερνά τα σύννεφα.

Καθώς βγήκα έξω από την πόλη στο ύπαιθρο, η ομίχλη σχημάτιζε μια όμορφη κουβέρτα πάνω από τα χωράφια με καλαμπόκι της Ιντιάνα. Όλα είναι καλά στον κόσμο, σκέφτηκα, τα πόδια και η καρδιά μου αντλούσαν μαζί με την ενέργεια χίλια αλόγων.

Ήξερα ότι ο ρυθμός ήταν καθοριστικός και χρειάζονταν τα πρώτα 160 χλμ  να είναι εύκολα. Έτσι πήγαινα σταθερά με 220 W, με τίποτα υψηλότερο από 300 W στους λόφους. Αλλά στη συνέχεια έφτασα στους απότομους λόφους, τόσο απότομοι που με 300 W σήμαινε ότι σερνόμουν, ανεβαίνοντας με 5 χ.α.ω.

Ενθουσιαζόμουν, πιέζοντας 350-400 W σε αναβάσεις 1-2’. Δεν φαινόταν πολύ εκείνη την στιγμή, αλλά σύντομα θα την πλήρωνα.

Στάση # 1

 Το βενζινάδικο Wilbur, ένα κρυφό κόσμημα στην ύπαιθρο της Ινδιάνας. Για χρόνια, οι αναβάτες από το Marian έχουν κάνει την “διαδρομή Wilbur” νότια από την Ινδιανάπολη, κατά μήκος του επίπεδου Mann Road, και στη συνέχεια πάνω και πάνω από τις απότομες ανηφόρες του Observatory Road και Robb Hill. Στην κορυφή της τελευταίας αναρρίχησης βρίσκεται το βενζινάδικο Wilbur.

Το βενζινάδικο Wilbur αποτελούσε μόλις 50 χλμ στη σημερινή βόλτα – είχα ακόμα πολύ δρόμο. Αφού γέμισα τα παγούρια μου, καταναλώνοντας μια 2η ενεργειακή μπάρα, συνέχισα να βαδίζω προς το Martinsville. Εκεί ήταν που τα πράγματα έγιναν ενδιαφέροντα…

Έτσι, ξεκίνησα την επιστροφή των 170 χλμ, για τα οποία δεν γνώριζα τίποτα, εκτός από την απόστασή και τα ονόματα των δρόμων που θα ποδηλατούσα. Σύντομα άρχισα την πρώτη μεγάλη ανάβαση, κρατώντας την ισχύ μου κάτω από το κατώφλι, γνωρίζοντας ότι είχα τουλάχιστον επτά ακόμα ώρες οδήγησης μπροστά μου. Πειθαρχία.

Μετά την πρώτη άνοδο, απόλαυσα μια γρήγορη, στριφογυριστή κατάβαση χωρίς να βλέπω αυτοκίνητα. Το μυαλό και το σώμα μου αισθάνθηκαν ελεύθερα. Καθώς πέταξα κάτω από το λόφο, ο άνεμος σφυροκοπούσε το κράνος μου και έκανε την μπλούζα μου να ανεμίζει, ο πρωινός ήλιος φώτιζε τον δρόμο σαν να με οδηγούσε, και οι ήχοι των πουλιών και των φύλλων που πατούσα γέμισαν τον αέρα. Χαμογέλασα.

Ποδηλατούσα σχεδόν υπνωτισμένος, μέχρι να φτάσω στην επόμενη ανάβαση. Αυτή ήταν πολύ πιο βίαιη από την 1η – δύο φορές πιο απότομη, με κλίσεις που έφταναν το 18%. Μετά από μερικά λεπτά βαριάς αναπνοής και πάρα πολλών βατ, έπιασα την κορυφή με μια ανακούφιση.

Ξεκίνησα να κατεβαίνω από την άλλη πλευρά, αλλά παρατήρησα ότι ο δρόμος δεν άλλαξε – ήταν ακόμα χαλίκι. Και τώρα, βρήκα τον εαυτό μου να κατεβαίνει σε έναν χωματόδρομο με πάνω από 50 χ.α.ω., με μια τυφλή γωνία έρχεται μπροστά. Πάτησα τα φρένα και ο πίσω τροχός άρχισε να γλιστρά. Όπως ένα ελάφι που τρέχει πάνω σε μια παγωμένη λίμνη σκέφτεται ότι είναι χιόνι, χωρίς να συνειδητοποιήσει το λάθος του.

Ξαφνικά ο πίσω τροχός μου κλείδωσε και άρχισα να κατευθύνομαι  προς την άκρη του δρόμου. Το χαλίκι έγινε ομαλό και κατάφερα να ανακτήσω τον έλεγχο. Ανάσανα με ανακούφιση, πολύ διαφορετικό από το στεναγμό που άφησα πριν από λίγα λεπτά. Είχα πολύ δρόμο να κάνω, δεν είχε νόημα να έχω πτώση.

Είχα κάνει 150 χλμ, και είχα ακόμα 170 χλμ.

Ποδηλατώντας 320 χλμ χωρίς υποστήριξη – Ένα προσωπικό ταξίδι

Στάση # 2

Βρήκα ένα βενζινάδικο στο Morgantown και αγόρασα μισό γαλόνι νερού και δύο μπουκάλια Powerade. Τα πόδια μου εξακολουθούσαν να αισθάνονται καλά, αλλά έπρεπε να συνεχίσω να τρώω. Έφαγα το σάντουιτς PB & J, αφού είχα καταναλώσει 2 ενεργειακές μπάρες, μια μπάρα πρωτεϊνης πρωτεϊνική ράβδο και το 1/3 των υπόλοιπων προμηθειών μου τις πρώτες ώρες.

Σε μια κανονική προπόνηση άνω των 90’, καταναλώνω περίπου 250 θερμίδες την ώρα (ή μία μπάρα CLIF). Αλλά αυτή την ημέρα, κατανάλωνα 350-450 θερμίδες ανά ώρα.

Λίγο μετά την έξοδο από το βενζινάδικο, κοίταξα στο Garmin μου και συνειδητοποίησα ότι είχα ήδη κάνει 160 χλμ. «Πω πω, ήταν ήδη 160 χλμ; Τώρα πρέπει να κάνω άλλο τόσο για να φτάσω σπίτι…»

Έφτασα στο νοτιότερο τμήμα της διαδρομής και άρχισα να επιστρέφω προς το Martinsville. Σε αυτό το σημείο, ήμουν πάνω από 7 ώρες στη σέλα και άρχισα να το αισθάνομαι πραγματικά. Κάθε ανάβαση πόναγε περισσότερο από ό, τι έπρεπε, ο λαιμός και οι ώμοι μου είχαν τον ίδιο πόνο με τα πόδια μου.

Το αστείο είναι (και δεν ήταν τόσο αστείο εκείνη τη στιγμή), η ισχύς μου ήταν σχεδόν η ίδια. Κρατούσα 200-220 W στα επίπεδα και προσπαθούσα να μείνω κάτω από τα 300 W στις αναβάσεις – μερικές από αυτές ήταν τόσο απότομες που έπρεπε να βγάζω 350 W, και αυτές ήταν οι προσπάθειες που σχεδόν με τελείωσαν.

Υπήρξε ένα βενζινάδικο που έφτανα σύντομα. Απλά έπρεπε να επικεντρωθώ στο να φτάσω στο βενζινάδικο.

«Μπορώ να το κάνω», άρχισα να ψιθυρίζω στον εαυτό μου.

Στάση # 3

Αγόρασα δύο ζαχαρωτά μπαστούνια (Reese’s Fastbreak και Snickers – ~ 450 θερμίδες το καθένα) και τα έφαγα στο παρκινγκ σε 30΄΄!. Οι τσέπες μου ήταν σχεδόν άδειες από φαγητό σε εκείνο το σημείο – τουλάχιστον θα είμαι ελαφρύτερος στις αναβάσεις, σκέφτηκα.

Αυτή ήταν η μακρύτερη στάση που είχα μέχρι στιγμής. 10 λεπτά προσπαθώντας να φάω και να σκεφτώ, δημιουργώντας το κίνητρο για να επιστρέψω στο ποδήλατό μου.

Αυτή ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησα ότι είχα πάει πολύ δυνατά. Τα 220 W φαινόταν εύκολα, κανονικά, αλλά ήταν απλά πάρα πολύ. Ποτέ δεν ήμουν μόνος μου σε ένα ποδήλατο για περισσότερο από 7 ώρες – άρχισα να σπάω…

Όταν τελείωσα να τρώω, γέμισα τα μπουκάλια με νερό και ήμουν έτοιμος. Αλλά αυτή τη φορά, στάθηκα ακριβώς εκεί. Κοίταξα γύρω τους άλλους ανθρώπους στο παρκινγκ, και αναρωτιόμουν τι σκέφτονται για μένα.

Δεν είχα ακουστικά σε αυτή τη διαδρομή – καμία μουσική, κανένα podcast, καμία συζήτηση, μόνο εγώ και οι σκέψεις μου.

Χρειάστηκαν λίγα λεπτά, αλλά όταν 900 θερμίδες ζάχαρης άρχισαν να τρέχουν μέσα από τις φλέβες μου, αισθανόμουν πάλι ζωντανός –  220 χλμ μέσα, ακόμα 100 χλμ για να φτάσω.

Βρισκόμουν πίσω στους ασφάλτινους, οικείους δρόμους. Επέστρεψα στο Martinsville, όπου υπάρχει ακόμα ένα βενζινάδικο πριν φτάσω σπίτι. Μόνο μερικά χιλιόμετρα μακριά, είδα μια πινακίδα «Δρόμος κλειστός». Είχα ήδη περάσει από μια άλλη πινακίδα νωρίτερα, αλλά συνέχισα.

Δύο χιλιόμετρα μετά, πάτησα φρένα και σταμάτησα – δεν υπήρχε δρόμος, μόνο ένα αμμώδες ανάχωμα και ένας μικρός ποταμός – ίσως τρία μέτρα σε πλάτος – ανάμεσα στα άκρα του δρόμου. Σε αυτό το σημείο, είχα ήδη κάνει 250 χλμ, και δεν ήθελα να γυρίσω πίσω. Έτσι, πήρα το ποδήλατο στον ώμο και πήδηξα μέσα στο νερό, ενώ το ποδήλατο με χτύπησε στο γοφό καθώς προσγειώθηκα. Ένιωσα ζωντανός.

Στάση # 4

Παρά τα τέλη Σεπτεμβρίου, η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 30 C το απόγευμα και η υγρασία δεν βοηθούσε. Αγόρασα 7 λίτρα νερό (ναι, καλά το διαβάσατε), ήπια τα μισά στο παρκινγκ και γέμισα τα παγούρια μου.  «Μόνο 65 χλμ ακόμα. Μπορείς να το κάνεις».

Αλλά σε αυτό το σημείο, είχα τελειώσει. Ήμουν στην αρχή της κατάρρευσης. Ή τουλάχιστον, αυτό αισθανόμουν. Είχα ακόμα 1 ενεργειακή μπάρα και 400 θερμίδες απόθεμα στις τσέπες μου, έτσι θα μπορούσα να σώσω τον εαυτό μου.

Η δύναμη μου άρχισε σταδιακά να μειώνεται. Στα 200 W αισθανόταν σαν να ήταν το κατώφλι, 220 W όπως στο VO2max. Όταν έφτασα έναν λόφο στο 15%, σκέφτηκα ότι τα πόδια μου θα παραδώσουν. Ο καρδιακός ρυθμός ήταν υψηλός, αλλά εκπληκτικά σταθερός. Ήξερα ότι αν μπορούσα να το κρατήσω σταθερό – όχι περισσότερο από 250 W στο υπόλοιπο της διαδρομής – θα μπορούσα να φτάσω σπίτι. Πειθαρχία.

Δεν μπορούσα να σκέφτομαι πια, μετά από 9 ώρες στο δρόμο. Το μόνο που είχα στο κεφάλι μου ήταν ο αριθμός των χιλιομέτρων που έμεναν. Προσπάθησα να μην κοιτάζω το Garmin μου. Προσπαθούσα να επικεντρωθώ στην στιγμή.

«Η ανάβαση αυτή είναι 3 λεπτά. Θα φτάσω στην κορυφή σε 3 λεπτά. Εδώ είναι ένα απότομο κόμμάτι – προσπάθησε να σηκωθείς. Εντάξει, αυτό πονάει αλλά δεν πειράζει. Κάθησε, ανάπνευσε. Συγκεντρώσου, ανάπνευσε. Είμαι σχεδόν στα μέσα της ανάβασης. Σχεδόν εκεί».

Στάση # 5

Δεν ήταν προγραμματισμένη.

Είχα τελειώσει όλες τις μεγάλες αναβάσεις  και έμεναν ακόμα 50 χλμ.  Ήταν όμως αργά τώρα, και άρχισα να σουρώνω. Ήξερα ότι δεν υπήρχαν βενζινάδικα κοντά, αλλά σύντομα έφτασα σε ένα τοπικό πάρκο. «Μακάρι να υπάρχουν συντριβάνια. Μακάρι να υπάρχουν. ΝΑΙ! – Υπάρχουν!»

Με 40 χλμ για να φτάσω, έφαγα την τελευταία ενεργειακή μπάρα, ήπια ακόμα 2  μπουκάλια νερό και συνέχισα.

Το πεταλάρισμα ποτέ δεν ήταν τόσο βαρύ. Όλα πονούσαν.

Όταν προσπάθησα να κοιτάξω στο Garmin μου, αισθανόμουν ότι κάποιος κρατούσε μια αναμμένη δάδα στο πίσω μέρος του λαιμού μου και κάρφωνε βελόνες στους μυς μου ταυτόχρονα.

Με λιγότερο από 30 χλμ για να φτάσω, βρήκα ένα νέο κίνητρο – παγωτό. Είχα μια μεγάλη ποσότητα Ben & Jerry που περιμένει στην κατάψυξη στο σπίτι. Αυτό ήταν που σκεφτόμουν την τελευταία ώρα της διαδρομής.

Στάση # 6 – Σπίτι

Έφτασα στο δρομάκι και σχεδόν έπεσα, καθώς προσπαθούσα να κατέβω από το ποδήλατο μου.

Λίγα στατιστικά:

– 321 χιλιόμετρα
– 3227 μ θετικών υψομετρικών
– 10 ώρες, 28 λεπτά, 17 δευτερόλεπτα.
– 7,807 kJs
– Μέση ταχύτητα: 30.5 χ.α.ω.
– Μέση ισχύς: 207 W
– Κανονικοποιημένη ισχύς: 229 W
– TSS: 431

Παράγγειλα μια πολύ μεγάλη πίτσα πριν φτάσω στο ντους. Μου είπαν ότι θα ήταν έτοιμη σε 30-40 λεπτά – μόνο αρκετός χρόνος για μένα να φάω το δείπνο # 1. Αυγά, ζαμπόν, δημητριακά, καλαμπόκι, σολομός και καρπούζι. Ήταν όλα στο στομάχι μου πριν φτάσει η πίτσα.

Δεν μπορούσα να φάω ολόκληρη την πίτσα, αλλά τελείωσα το παγωτό.

Εδώ είναι όλη η διαδρομή στο Strava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.