Η Tailfin άρχισε τη ζωή ως εκστρατεία Kickstarter για μια εξαιρετικά ελαφριά σχάρα από ανθρακόνημα, στις αρχές του 2016.

Ο άνθρωπος πίσω από το σύστημα, ο Nick Broadbent, ήταν ένας μηχανικός και σχεδιαστής προϊόντων, που άρχισε να εργάζεται στο έργο γιατί ήταν απογοητευμένος με αυτό που η αγορά είχε να προσφέρει.

Το πρόβλημα…

Το μεγάλο πρόβλημα ήταν, ότι οι περισσότερες σχάρες απαιτούσαν ειδικές βάσεις πλαισίου. Αυτό μόνο ήταν αρκετό για να αποξενώσει τους περισσότερους ποδηλάτες δρόμου.

Επίσης παρατήρησε ότι υπήρχε η ανάγκη για ένα σύστημα ταχείας απελευθέρωσης για την εγκατάσταση και την εύκολη απομάκρυνση της σχάρας, όταν δεν χρειαζόταν.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια ελαφριά σχάρα με σασί από ανθρακόνημα και ένα τρίο σφιγκτήρων για την τοποθέτησή της στον πίσω τροχό και στο παλουκόσελο. Ένα ζευγάρι τσάντες ολοκλήρωσε το νέο σύστημα, οι οποίες ήταν σημαντικά ελαφρύτερες από αυτό που η αγορά έπρεπε να προσφέρει.

Και όμως, η εκστρατεία Kickstarter της Tailfin ήταν μια τεράστια επιτυχία, υπερκαλύπτοντας τον στόχο της χρηματοδότησής ύψους £ 50.000 με ευκολία, ενώ συγκέντρωσε τελικά £ 150.000 από περισσότερους από 700 υποστηρικτές.

Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό

Η σχάρα T1 της Tailfin, κατασκευασμένη από ανθρακόνημα παράγει ένα απλό και πολύ ισχυρό μήνυμα: Αυτή δεν είναι συνηθισμένη σχάρα.

Και πραγματικά δεν είναι. Σε σύγκριση με την T1, κάθε άλλη σχάρα στην αγορά φαίνεται στοιχειώδη και πρωτόγονη. Το ενιαίο πλαίσιο της Τ1 ταιριάζει στον τροχό σαν ένα ακόμα σετ από ψαλίδια πλαισίου, χωρίς να μοιάζει κάτι πρόσθετο.

Tailfin T1 rack & panniers – Παρουσίαση

Η σχάρα T1 δεν είναι το πρώτη που σχεδιάστηκε για να ταιριάζει σε ποδήλατα δρόμου χωρίς ειδικές βάσεις, αλλά με χωρητικότητα φορτίου 18 kg (9 kg/ pannier), ξεπερνά εύκολα την σχάρα της Topeak Roadie Rack (7kg max), τη σχάρα Tour της Thule (11 kg max .), και τη σχάρα Post Seat της Arkel  (6 kg max).

Η αγκύρωση της T1 στον άξονα του πίσω τροχού (και όχι στα ψαλίδια), της δίνει την δυνατότητα να μεταφέρει βαρύτερα φορτία. Σημαίνει επίσης ότι δεν τοποθετούνται άμεσα φορτία στο πλαίσιο, γεγονός σημαντικό για κάθε ένα από εμάς, που κατέχει ένα πλαίσιο από ανθρακονήματα.

Τα πρώιμα πρωτότυπα κατασκευάστηκαν από μέταλλο, αλλά ο Broadbent ήταν πάντα πρόθυμη να αξιοποιήσει τη σχέση αντοχής-βάρους των ινών άνθρακα, με τελικό αποτέλεσμα η T1 να ζυγίζει μόλις 350 g (συμπεριλαμβανομένων των σφιγκτήρων).

Γρήγορη εγκατάσταση, γρήγορη απελευθέρωση

Η T1 θα ταιριάζει σχεδόν σε οποιοδήποτε ποδήλατο δρόμου στην αγορά, ανεξάρτητα από το αν έχει quick release ή άξονες.

Και χάρη στο σύστημα των τριών απλών σφιγκτήρων δεν υπάρχει γενικά καμία ανάγκη για εργαλεία και ο χρόνος που απαιτείται για την τοποθέτηση της σχάρας, είναι οριακά μεγαλύτερος από τον απαιτούμενο για την αντικατάσταση του οπίσθιου quick release.

Ο Broadbent σχεδίασε ένα ειδικά σχεδιασμένο άξονα για την παροχή του πρωτεύοντος σημείου τοποθέτησης στην T1. Αυτό παίρνει τη μορφή ενός ζεύγους ακίδων διαμέτρου 8 mm που εκτείνονται από το ένα άκρο των αξόνων. Αυτό επιτρέπει στους σφιγκτήρες αλουμινίου, στο κάτω άκρο της σχάρας, να κλειδώνουν στη θέση τους.

Tailfin T1 rack & panniers – Παρουσίαση

Το παλουκόσελο χρησιμεύει ως το άλλο σημείο αγκύρωσης της T1. Ένας βραχίονας αλουμινίου, ενώνει τη σχάρα με το παλουκόσελο, με ένα ρυθμιζόμενο σφιγκτήρα. Η Tailfin παρέχει δύο σφικτήρες – ένα κοντό και ένα μεγαλύτερο – ώστε να είναι δυνατή η τοποθέτηση του σφιγκτήρα γύρω από ένα παλουκόσελο aero μέχρι 3 ίντσες (7,5 εκ.).

Αυτό το τρίο σφιγκτήρων εξασφαλίζει ότι η T1 είναι εύκολη στην εγκατάσταση, και εξίσου εύκολο να την αφαιρέσουμε όταν δεν είναι απαραίτητη.

Αυτό είναι αρκετά διαφορετικό από τις παραδοσιακές σχάρες που μπορούν να θεωρηθούν ως ημι-μόνιμες προσθήκες στο ποδήλατο: ναι, μπορούν να αφαιρεθούν όταν είναι επιθυμητό, αλλά η ανάγκη για εργαλεία είναι πολύ πιο χρονοβόρα και ενοχλητική.

Ένα σύνολο σακιδίων που ενσωματώνονται με τη σχάρα

Ο Broadbent δεν ήταν ικανοποιημένος με την εκ νέου επίσκεψη στο σχέδιο του rack κατά την ανάπτυξη του συστήματος Tailfin. Τα σακίδια ανανεώθηκαν και ειδικότερα το σύστημα στήριξης. Οποιοσδήποτε έχει βιώσει ποτέ το θόρυβο που κάνει ένα σακίδιο πάνω στη σχάρα, θα γνωρίζει ότι είναι τόσο βασανιστικός όσο ένας θόρυβος στη μεσαία τριβή.

‘Έτσι η Tailfin ανέπτυξε ένα διπλό σφιγκτήρα που αγκιστρώνει πάνω από το ζεύγος των αναμονών αλουμινίου διαμέτρου 16 mm στη βάση της σχάρας.

Όπως και στα περισσότερα σακίδια, υπάρχει ένας γάντζος τοποθετημένος στο κάτω μέρος, για να σταματήσει τυχόν αναπηδήσεις από το σακίδιο. Η τοποθέτηση κάθε σακιδίου στη σχάρα είναι συνεπώς θέμα εμπλοκής του κάτω αγκίστρου και το κλείδωμα του πάνω σφιγκτήρα.

Εκδόσεις σακιδίων

Το σακίδιο της Tailfin προσφέρει αποθήκευση 22 L και είναι αδιάβροχο 100% χάρη στην υποστήριξη από πολυουρεθάνη, συγκολλημένες ραφές και κλείσιμο από πάνω με ύφασμα.

Ένα πλαστικό πλαίσιο είναι τοποθετημένο μέσα σε κάθε σακίδιο μαζί με ένα πτερύγιο πλήρους μήκους που παρέχει δύο επίπεδες τσέπες για αποθήκευση. Το υπόλοιπο του εσωτερικού παραμένει μη διαμερισμένο, και για όσους ελπίζουν να εξοικονομήσουν κάποιο βάρος, μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα το πτερύγιο με τις τσέπες.

Υπάρχουν δύο εκδόσεις σακιδίων, η Super Light (SL) και Ultra Durable (UD) – που διαφέρουν στο βάρος και την ανθεκτικότητα των δομικών υλικών. Μια εξωτερική τσέπη με φερμουάρ έχει επίσης προστεθεί στο τελευταίο.

Το SL είναι κατασκευασμένο από νάιλον 240 D με στρώμα 420 D νάιλον επικαλυμμένο με Hypalon (συνθετικό ελαστικό) για τη βάση.

Το UD χρησιμοποιεί 420 D nylon / Hypalon σε όλο το σώμα με δύο στρώσεις του υλικού για τη βάση, και σύμφωνα με την Tailfin, η διαφορά προσθέτει 150 g στο βάρος του σακιδίου.

Βάρη, επιλογές, έξτρα και τιμές

Η σχάρα T1 ζυγίζει 355 g, ενώ κάθε σακίδιο SL ζυγίζει 825 g με αξεσουάρ τοποθέτησης και εσωτερικό πτερύγιο με τσέπη, ή 690 g χωρίς το εσωτερικό πτερύγιο.

Όσο για τους άξονες, το quick release ζυγίζει 75 g σε σύγκριση με τα 62-63 g για τους άξονες. Για εκείνους που μετράνε γραμμάρια, αυτό ζυγίζει συνολικά μόλις 1,735 g για 1 σχάρα και 2 σακίδια.

Όσον αφορά την τιμολόγηση, η T1 rack πωλείται στα 290 €, ενώ τα panniers (SL ή UD) κοστίζουν 100 € το καθένα.

Κάθε σχάρα αποστέλλεται μαζί με ένα quick release ή thru-axle. Προς το παρόν υπάρχουν τέσσερις επιλογές: κανονικό quick release (που ταιριάζει σε κέντρα των 130 mm και 135 mm) ή 12 x 142 mm με άξονα πάχους 1,0 mm, 1,5 mm ή 1,75 mm.

Όλα τα εξαρτήματα τοποθέτησης περιλαμβάνονται σε κάθε σακίδιο Tailfin μαζί με το εσωτερικό πτερύγιο με θήκες, ιμάντα ώμου και σετ ένθετων για τον σφιγκτήρα τοποθέτησης.

Η Tailfin προσφέρει μια πενταετή εγγύηση για ελαττώματα κατασκευής για όλα τα προϊόντα της.

Η εταιρεία προσφέρει επίσης μια σειρά από ανταλλακτικά τόσο για τη σχάρα και τα σακίδια, και σε περίπτωση που ένα ή και τα δύο καταστραφούν σε μια πτώση, οι ιδιοκτήτες μπορούν να επωφεληθούν από μια έκπτωση αντικατάστασης πτώσης του 30%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

18ο εταπ – Πρώτη νίκη στο Tour για Campenaerts

Ο αθλητής της Lotto Dstny Victor Campenaerts κέρδισε την πρώτη του νίκη στο Tour de France…