Πλέον δεν χρειάζεται να φοβόμαστε την βροχή. Υπάρχουν πολύ ποιοτικά ρούχα που μπορούν να κάνουν την ποδηλασία μας στη βροχή περισσότερο διασκεδαστική.

Είτε βρισκόμαστε στο δρόμο ή στο βουνό, μπορούμε να κάνουμε την βόλτα μας αν έχουμε τα κατάλληλα ρούχα για βροχή. Μια σημαντική διάκριση που πρέπει να γίνει μεταξύ των διαφόρων τύπων ρούχων είναι, εάν είναι υδροφοβικά ή αδιάβροχα.

Τι ακριβώς είναι τα αδιάβροχα ρούχα;

Αδιάβροχα σημαίνει ότι τα ρούχα ποδηλασίας είναι ικανά να αντέχουν την έντονη βροχή και πολλές συνεχόμενες ώρες ποδηλασίας σε βρεγμένες συνθήκες.

Προετοιμασία για βροχή – Υδροφοβικά και αδιάβροχα ρούχα

Τα αδιάβροχα ρούχα ποδηλάτων συχνά έχουν θερμοκολλημένες ραφές για να μην εισχωρεί νερό. Το φερμουάρ είναι επίσης συχνά αδιάβροχο ή καλύπτεται από ένα πτερύγιο για να μας κρατάει στεγνούς. Το ύφασμα είναι συνήθως λίγο πιο παχύ, βοηθώντας μας να παραμείνουμε στεγνοί.

Το μειονέκτημα με τον αδιάβροχο ρουχισμό ποδηλασίας είναι ότι δεν είναι τόσο διαπνέων όσα τα κανονικά ποδηλατικά ρούχα.

Αυτό σημαίνει ότι θα αισθανόμαστε πιο ιδρωμένοι, οπότε δεν θα μπορούμε άνετα να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Τι είναι τα υδροφοβικά ρούχα;

Τα υδροφοβικά είναι ένας πολύ ανοικτός όρος. Συνήθως με τέτοια ρούχα, θα μπορούμε να αντέξουμε άνετα σε μια βροχή.

Όμως, ανάλογα με την ποιότητα των ενδυμάτων και την ένταση της βροχής, σπάνια θα παραμείνουμε στεγνοί, αν συνεχίσει να βρέχει.

Το πλεονέκτημα αυτών των ρούχων είναι ότι μπορεί να είναι πολύ ελαφριά. Μπορούμε συχνά να τα διπλώσουμε σε μια μικρή μπάλα και να τα τοποθετούμε σε μια από τις τσέπες μας.

Δεν έχουμε βέβαια επαρκή στεγανοποίηση, αλλά έχουμε άλλα πλεονεκτήματα. Αυτός ο τύπος ρούχων είναι ιδιαίτερα ιδανικός για τους ποδηλάτες δρόμου και τους ποδηλάτες βουνού.

Τα περισσότερα υδροφοβικά ρούχα είναι ιδανικά για μεταβαλλόμενες συνθήκες, σε βόλτες όπου περιμένουμε ίσως μια βροχή.

Από την άλλη, όταν ξεκινάμε με βροχή και περιμένουμε να συνεχίσει να βρέχει όλη μέρα, τότε είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε αδιάβροχο ρουχισμό.

Ρούχα βροχής για τους ποδηλάτες δρόμου και βουνού

Αυτές οι δύο ομάδες μπορούν συχνά να χρησιμοποιούν τον ίδιο τύπο ρουχισμού βροχής.

Τα υδροφοβικά ρούχα είναι δημοφιλή μεταξύ των ποδηλατών δρόμου και βουνού. Ο λόγος είναι ότι η θερμότητα και η εφίδρωση του σώματος μπορούν εύκολα να απομακρυνθούν από το σώμα μας, προσφέροντας ταυτόχρονα ένα σημαντικό εμπόδιο στη βροχή.

Κρατάμε το κεφάλι μας ζεστό και στεγνό

Χρησιμοποιούμε ένα ποδηλατικό καπελάκι, ή ακόμα και ένα υδροφοβικό σκούφο (buff). Ένα buff θα εμποδίζει το κεφάλι μας να κρυώσει πάρα πολύ γρήγορα, αφού ο άνεμος δεν μπορεί να χτυπήσει άμεσα το δέρμα.

Ένα κατάλληλο ποδηλατικό καπελάκι είναι χρήσιμο σε μεγαλύτερες διαδρομές. Είναι διαπνέων και συχνά ελαφρώς παχύτερο.

Το ύφασμα μπορεί να κρατήσει λίγο νερό, αλλά το κεφάλι μας θα θερμαίνει αυτό το νερό και θα δημιουργήσει ένα εξωτερικό μονωτικό στρώμα. Το μειονέκτημα είναι ότι κάθε φορά που πρέπει να σταματάμε, το κεφάλι μας θα κρυώνει.

Θέλουμε να κρατήσουμε το κεφάλι μας στεγνό όλη την ώρα; Τότε χρησιμοποιούμε ένα αδιάβροχο καπελάκι.

Είναι συχνά πολύ ζεστό για χρήση σε φθινοπωρινές ημέρες, γι ‘αυτό φυλάξτε το για τις πραγματικά κρύες μέρες του έτους.

Κρατάμε τον κορμό ζεστό

Εκτός από το να κρατάμε το κεφάλι μας στεγνό, οι περισσότεροι ποδηλάτες θα εκτιμήσουν ένα ζεστό κορμό επίσης. Το να ποδηλατούμε ενώ το σώμα μας κρυώνει, είναι πολύ άβολο.

Επειδή είναι εύκολο να τα μεταφέρουμε, υπάρχουν πολλά υδροφοβικά τζάκετ βροχής. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε εύκολα να αντιμετωπίσουμε μια ελαφριά βροχή.

Θα βρέχει όλη την ημέρα; Τότε θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αποκτήσουμε ένα πραγματικά αδιάβροχο τζάκετ.

Χρησιμοποιούμε βασική στρώση (Base layer)

Εκτός από ένα σωστό τζάκετ βροχής ή ένα ζέρσεϊ, ένα ρούχο που παρέχει την βασική στρώση είναι απαραίτητο. Βοηθάει στην αποτροπή της άμεσης επαφής του αέρα με το δέρμα μας.

Αυτό κάνει μεγάλη διαφορά στην άνεση μας στο ποδήλατο και μας βοηθά να παραμείνουμε ζεστοί.

Προετοιμασία για βροχή – Υδροφοβικά και αδιάβροχα ρούχα

Τα ρούχα βασικής στρώσης διατίθενται σε όλους τους διαφορετικούς τύπους. Ειδικά η ιδανική περιοχή θερμοκρασίας τους είναι σημαντική.

Φορώντας ένα ρούχο base layer  που είναι πάρα πολύ ζεστό για τις συνθήκες, σημαίνει ότι θα νοιώθουμε άβολα ζεστά. Αντίθετα, ένα λεπτό ρούχο σε κρύες συνθήκες, σημαίνει ότι θα κρυώνουμε συνεχώς.


Χειμερινό κολάν (bibtight)

Μετά το κεφάλι και τον κορμό, έρχονται τα πόδια μας.

Μας αρέσουν οι χειμερινές προπονήσεις; Τότε θα χρειαστεί να αποκτήσουμε ένα χειμερινό κολάν. Έχουν πιο παχύ ύφασμα, αλλά μας κρατάνε ταυτόχρονα ζεστούς και στεγνούς.

Κάτω άκρα – στεγνά πόδια!

Είναι σημαντικό να διατηρείτε και τα πόδια μας ζεστά. Τίποτα δεν είναι χειρότερο, από το να ποδηλατούμε με υγρά πόδια και μουσκεμένες κάλτσες.

Ένα ζευγάρι κατάλληλα καλύμματα, θα βοηθήσει τα πόδια μας να παραμείνουν ζεστά και στεγνά.

Μπορούμε να επιλέξουμε λεπτά καλύμματα που ταιριάζουν άνετα γύρω από τα παπούτσια ή καλύμματα παπουτσιών που είναι λίγο πιο άνετα.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιλογή είναι τα αδιάβροχα καλύμματα. Ενώ τα παπούτσια μπορεί να είναι βρεγμένα, τα πόδια μας θα παραμείνουν στεγνά. Αυτά τα καλύμματα παπουτσιών είναι κατάλληλα για πολλές ώρες πάνω στο ποδήλατο.

Πάνω άκρα – στεγνά και ζεστά χέρια!

Αυτό που θέλουμε είναι τα χέρια σας ζεστά και στεγνά. Αλλά επίσης τα γάντια θα πρέπει να μας προσφέρουν σωστή στήριξη, έτσι ώστε να μην πονάνε οι παλάμες μας πάνω στις μανέτες.

Προετοιμασία για βροχή – Υδροφοβικά και αδιάβροχα ρούχα

Θέλουμε επίσης να χειριζόμαστε το κινητό μας; Υπάρχουν ποδηλατικά γάντια κατάλληλα για smartphones διαθέσιμα και αυτές τις μέρες.

Μανίκια και μπατζάκια για μεταβλητό καιρό

Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι γνωστές για τις αλλαγές τους. Βροχή και ψύχρα το πρωϊ, με ηλιοφάνεια τις επόμενες ώρες. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε μανίκια & μπατζάκια.

Προετοιμασία για βροχή – Υδροφοβικά και αδιάβροχα ρούχα

Υπάρχουν λεπτά καλύμματα από λύκρα, που κάνουν την περισσότερη δουλειά και καλύμματα από αντιανεμικό υλικό για πιο χαμηλές θερμοκρασίες.

Τέλος, μπορούμε να επιλέξουμε και αδιάβροχα καλύμματα.

Το πιο θετικό με αυτήν την κατηγορία ρουχισμού, είναι ότι μπορούμε πάντα να τα έχουμε στην πίσω τσέπη μας.

Καλές βόλτες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Epic Rides #2 – Οι αλλαγές

Πέρασαν 5 χρόνια από την πρώτη μας εκδήλωση. Επομένως, για το Epic Rides #2, κάποιες αλλαγ…